El Abrazo De La Serpiente – Στην Αγκαλιά του Φιδιού

Παραγωγή: Κολομβία/Βενεζουέλα/Αργεντινή - 2015 

Διάρκεια: 125 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Εποχής  

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Ciro Guerra                               

Πρωταγωνιστούν: Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar, Brionne Davis, Yauenkü Migue, Nicolás Cancino, Luigi Sciamanna.

Υπόθεση: Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας Ευρωπαίος επιστήμονας και εξερευνητής του Αμαζονίου, αρρωσταίνει βαριά μέσα στη ζούγκλα και προκειμένου να θεραπευθεί αναζητά ένα ιερό φυτό με θαυματουργές ιδιότητες. Η περιπλάνησή του θα τον οδηγήσει στον Σαμάνο μιας φυλής, τον Καραμακάτε που φαίνεται ότι γνωρίζει το μυστικό. Μετά από πολλές δεκαετίες, ένας άλλος επιστήμονας, βασισμένος στα ημερολόγια του παλαιότερου ταξιδιώτη, επαναλαμβάνει το ταξίδι που τον φέρνει ξανά στον γέρο Καραμακάτε, μοναδικό επιζώντα πια της φυλής του. Η γνωριμία τους όπως και το ταξίδι τους θα είναι επεισοδιακά. Το τέλος της διαδρομής θα είναι απρόβλεπτο... 

Εμπνευσμένη από τα ημερολόγια του Ολλανδού εξερευνητή Θίοντορ Κοχ Γκρούνμπεργκ και του Αμερικανού Ρίτσαρντ Έβανς, η ταινία του νεαρού Κολομβιανού σκηνοθέτη Σίρο Γκέρα, διαθέτει ακριβώς εκείνα τα χαρακτηριστικά που καταγράφονται κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεων των ηρώων. Εξωτικό μυστήριο, μεταφυσική γοητεία, εθνογραφική διάθεση αλλά και ποίηση και εσωτερισμό και στο φόντο το ποτάμι του Αμαζονίου, ένα φίδι που κουλουριάζεται στην καρδιά της Κολομβιανής ζούγκλας καθώς ξεκινάει το ταξίδι του προς την θάλασσα. Ασπρόμαυρη, για να αποφευχθεί η αίσθηση τουριστικής καταγραφής, η ταινία μας βυθίζει μέσα από ένα επιδέξια μονταρισμένο δέσιμο των δύο ταξιδιών σε ένα άχρονο ταξίδι στην καρδιά ενός πολιτισμού που καταπατήθηκε και εξοντώθηκε ως βάρβαρος, μέσα από χρόνιες πρακτικές βίας, φυσικής εκμετάλλευσης και εκχριστιανισμού. Πώς να διδάξεις την αμαρτία όμως σε αυτούς που ήδη ζουν στον παράδεισο χωρίς να επέμβεις βίαια στο ψυχισμό τους αλλά και στο σώμα τους; Η ταινία του Γκέρα μιλά για πρώτη φορά τη γλώσσα της Ζούγκλας και μας βάζει στην φιδίσια αγκαλιά του ποταμού που τη διαρρέει και την αναζωογονεί. Μοιράζεται μαζί μας τη σοφία του Φιδιού που ωστόσο μπορεί να γίνει θανάσιμο αν είσαι απρόσεκτος. Και πολλοί δυτικοί στο πέρασμα των αιώνων υπήρξαν θανάσιμα απρόσεκτοι. Η Πανδώρα όμως είναι ακόμη εδώ, στη Γη, και τα Άβαταρ μπορεί να την κατέκτησαν υλικά όχι όμως και πνευματικά.

Μια ταινία πολυβραβευμένη, που ξεκινώντας από τις περσινές Κάννες (βραβείο CICAE) έκανε το γύρο πολλών φεστιβάλ μέχρι το φετινό Sundance (βραβείο Alfred R Sloan) και την υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Oscar. Εμπειρία ζωής.

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 31.03.16


El Abrazo de la Serpiente/Στην Αγκαλιά του... από NyxtesPremieras