Suntan

Παραγωγή: Ελλάδα/Γερμανία - 2016 

Διάρκεια: 104 λεπτά

Είδος: Ερωτικό Θρίλερ  

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος 

Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητρίου, Έλλη Τρίγγου, Dimi Hart, Χαρά Κότσαλη, Milou Van Groesen, Marcus Collen, Γιάννης Τσορτέκης, Παύλος Ορκόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Σύλλας Τζουμέρκας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Υπόθεση: Ο 40χρονος Κωστής φτάνει στην Αντίπαρο για να αναλάβει το τοπικό αγροτικό ιατρείο. Ο χειμώνας έρχεται και φεύγει, ήσυχος και ανιαρός στο αραιοκατοικημένο νησί, δίνοντας τη θέση του στο καλοκαίρι, όπου όλα αλλάζουν και μεταμορφώνονται. Η ρουτίνα του συνεσταλμένου Κωστή ανατρέπεται από τη στιγμή που μια παρέα νεαρών και όμορφων τουριστών εισβάλλει απροσδόκητα στη βαρετή καθημερινότητά του. Ανάμεσά τους είναι και η μικρή Άννα, την οποία θα ερωτευτεί παράφορα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το ηδονιστικό καλοκαίρι στο νησί θα μετατραπεί σε μια σκοτεινή δίνη, που παρασέρνει την ανυποψίαστη παρέα σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι γεμάτο δυσάρεστες εκπλήξεις.

Από τη στιγμή που μια κάμπια αφήνει το κουκούλι και γίνεται πεταλούδα, πρέπει τα φτερά της να μπορούν να σηκώσουν το βάρος της αλλιώς η συντριβή είναι βέβαιη. Ο Κωστής προφανώς έχει χάσει κάθε τρένο στη ζωή του αφού στα 40 του καταλήγει αγροτικός γιατρός σε ένα μικρό νησί. Καμία καριέρα, καμία φιλοδοξία. Φτερά καμένα. Κάτι που θα υπογραμμίσει αργότερα και η τυχαία συνάντησή του με ένα παλιό συμφοιτητή, καλοδιατηρημένο, ευκατάστατο και ιδιοκτήτη βίλας στο νησί. Όταν όμως το χειμωνιάτικο κουκούλι του ήσυχου νησιού δώσει τη θέση του στον εκτυφλωτικά μεθυστικό ήλιο του καλοκαιριού οι μικρές πεταλούδες θα πετάξουν κατά σμήνη πάνω από τη θάλασσα για να κατακτήσουν τη χρυσή του άμμο και να παίξουν τα ερωτικά παιχνίδια τους. Ο Κωστής, ερχόμενος λόγω ενός ατυχήματος σε σοκαριστική αντιπαράθεση με τον κόσμο τους θα νομίσει για λίγο ότι κι αυτός είναι πεταλούδα. Όμως είπαμε, τα φτερά του είναι καμένα. Δεν το συνειδητοποιεί, επιμένει, γελοιοποιείται, εκτίθεται κοινωνικά αλλά δεν τον ενδιαφέρει. Έχει βρει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας πανέμορφης και σέξι πιτσιρίκας με τα μισά του χρόνια. Οι χωριανοί Greek lovers τον ωθούν να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Το παιχνίδι όμως δεν παίζεται πια με όρους «χούφτωσ’τη χούφτωσ’τη» και τελειώνει απότομα και άδοξα στέλνοντας τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Το κακό για όλους είναι ότι ο Κωστής δεν θέλει πια να πάει στον δικό του…

Στην 3η του ταινία, ο δημιουργός του Bank Bang και του Wasted Youth ισορροπεί σκηνοθετικά ανάμεσα στο mainstream της πρώτης ταινίας και το arthouse της δεύτερης και παραδίδει ένα υποδειγματικό ψυχολογικό θρίλερ, με εκπληκτική φωτογραφία (από τον πρόσφατα βραβευμένο για το Τετάρτη 4:45 Χρήστο Καχραμάνη) και με μια ακόμη εξαιρετική εμφάνιση του μοναδικού Μάκη Παπαδημητρίου. Τρία πολύ θετικά στοιχεία για μια ταινία που πάνω από όλα γιορτάζει το σώμα (κυρίως το ολόγυμνο), διαθέτοντας τις πιο τολμηρές ερωτικές σκηνές των τελευταίων ετών σε ελληνική ταινία. Η πρωτοεμφανιζόμενη Έλλη Τρίγγου είναι μια σύγχρονη Λολίτα, εργαλείο ηδονής και ψυχολογικής πίεσης ταυτόχρονα που ο σχεδόν Πολανσκικός ήρωάς μάταια προσπαθεί να κατακτήσει. Η καταπιεσμένη ερωτική επιθυμία του πολλαπλασιάζεται κάτω από τον ήλιο και γίνεται δυνάμει θανάσιμο όπλο όταν δεν βρίσκει ανταπόκριση. Ένας χαρακτήρας-άδειο βλέμμα και μια αχαρτογράφητη ψυχή μέσα σε ένα ατσούμπαλο κορμί, ο Κωστής εκπροσωπεί μια ακραία περίπτωση μεσόκοπου προς αποφυγή. Ενός ανθρώπου που δεν ξέρει να σταθεί κάτω από τον ήλιο χωρίς να καεί, σε ένα φινάλε παράλογα μετέωρο.

Η ταινία συμμετείχε ήδη στα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και του Ώστιν (SXSW) με πολύ θετική ανταπόκριση και μάλλον πρόκειται να γίνει η πιο ταξιδεμένη ελληνική ταινία της χρονιάς.  

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 31.03.16