Eddie the Eagle – Έντι ο Αετός

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ/Γερμανία - 2016 

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Βιογραφική Κομεντί

Βαθμολογία: * *  

Σκηνοθεσία: Dexter Fletcher

Πρωταγωνιστούν: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken, Mark Benton, Keith Allen, Jo Hartley, Tim McInnerny, Edvin Endre, Marc Benjamin και ο Jim Broadbent.

Υπόθεση: Ο Μάικλ «Eddie the Eagle» Έντουαρντς ήταν ο πρώτος αθλητής που εκπροσώπησε μεταπολεμικά τη Μεγάλη Βρετανία στο άλμα με σκι, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Κάλγκαρι το 1988. 55ος στην κατάταξη και εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενος (εργαζόταν ως σοβατζής με τον πατέρα του για να ζήσει), ο Έντουαρντς είχε ως εμπόδιο το βάρος του, την έλλειψη εξοπλισμού και εκπαίδευσης, την κακή του όραση και την υψοφοβία του, με αποτέλεσμα να κάνει καταστροφικές προσπάθειες και να τερματίσει τελευταίος. Όμως η μόνιμη καλή του διάθεση και η αισιόδοξη προσέγγισή του κέρδισαν τους φαν του αθλήματος σε ολόκληρο τον κόσμο και ο Έντουαρντς,παγκόσμιο σύμβολο πλέον επιμονής και θέλησης, έγινε διάσημος.

Μια δημοφιλής στη Βρετανία προσωπικότητα του αθλητισμού, ο γλυκύτατος πλην ατσάλινος κύριος Έντουαρντς, υπήρξε παράδειγμα ερασιτέχνη αθλητή που άφησε διεθνώς εποχή, ενσαρκώνοντας το πολλάκις κακοποιημένο Ολυμπιακό ιδεώδες, ότι (τάχα μου) σημασία έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη. Και πράγματι, ο Έντι κέρδισε την αγάπη και την αποδοχή παρά την αποτυχία του, αφού επέδειξε πάθος, αφοσίωση και ειλικρίνεια στην επίτευξη του στόχου του. Δυστυχώς για την ταινία, ο χαρακτήρας αυτός είναι άγνωστος εκτός του Αγγλοσαξωνικού κόσμου, γεγονός που κάνει αυτή τη χαρούμενη αλλά περιορισμένων φιλοδοξιών παραγωγή του Μάθιου Βον, με τον νεαρό Kingsman Τάρον Έτζερτον στον πρώτο ρόλο, να χάνει γρήγορα το ενδιαφέρον της. Ο σκηνοθετικά άπειρος αλλά διάσημος στη Βρετανία ηθοποιός Ντέξτερ Φλέτσερ, στην 3η μόλις σκηνοθετική του δουλειά μέσα σε μια 30χρονη καριέρα, απλά κρατάει το ρυθμό και φροντίζει να μην ξεστρατίσει η φόρμουλα. Η προσθήκη του ωραίου Χιου Τζάκμαν στο fictional ρόλο του ξεπεσμένου προπονητή ενισχύει περαιτέρω την αίσθηση της αφηγηματικής συνταγής. Βλέπεται ευχάριστα και ξεχνιέται επίσης γλυκά.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 31.03.16