Urok – Το Μάθημα

Παραγωγή: Βουλγαρία/Ελλάδα - 2014 

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό  

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Kristina Grozeva & Petar Valchanov         

Πρωταγωνιστούν: Margita Gosheva, Ivan Barnev, Ivan Savov, Stefan Denolyubov, Ivanka Bratoeva, Poli Angelova.

Υπόθεση: Σε μία μικρή πόλη της Βουλγαρίας, η Ναντέζντα, μία νεαρή καθηγήτρια ανακαλύπτει ότι μέσα στην τάξη έχει γίνει μια κλοπή. Ανακοινώνει στους μαθητές της, ότι ο κλέφτης ανάμεσα τους θα αποκαλυφθεί σύντομα και ότι μόλις τον πιάσει, θα του δώσει ένα «καλό μάθημα». Όταν γυρίζει στο σπίτι της, συναντά όμως ένα διαφορετικό και επείγον πρόβλημα: ένας δικαστικός επιμελητής τους απειλεί με κατάσχεση του σπιτιού αφού ο σύζυγος της αντί να πληρώσει τις δόσεις έχει χαλάσει τα λεφτά σε ανταλλακτικά για ένα φορτηγό που έχει αγοράσει. Το δάνειο πρέπει να πληρωθεί άμεσα, και η Ναντέζντα καταφεύγει σε τοκογλύφους με την ελπίδα ότι θα τους αποπληρώσει όταν πουλήσουν το φορτηγό. Αυτό όμως δε συμβαίνει και αρχίζουν οι πιέσεις και οι απειλές ακόμη και για τη ζωή του παιδιού της. Τι λύση θα βρει η Ναντέζντα τελικά; Θα ακολουθήσει το σωστό δρόμο που η ίδια δίδαξε;

«Τι ωθεί έναν ηθικό άνθρωπο στο έγκλημα;» αναρωτιούνται οι πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί αυτού του βαλκανικού κοινωνικού θρίλερ. Οι αδελφοί Νταρντέν μεταφέρονται σε μια ψυχρή και άψυχη πόλη κάπου στη Βουλγάρικη επαρχία, ένα τόπο από τον οποίο έχουν εκλείψει οι ηθικές αξίες και όπου βασιλεύει το δίκιο του ισχυρότερου: της Τράπεζας, του Τοκογλύφου, του απατεώνα Εργοδότη. Μορφές εξουσίας που περιτριγυρίζουν και καθορίζουν την αναγκαστική πορεία προς το «Κακό» της δυναμικής Καθηγήτριας, ακυρώνοντας ουσιαστικά την ηθική δύναμη που πηγάζει από την θέση της ως παραδείγματος και οδηγού νέων και αδιαμόρφωτων ψυχών.  Είναι τόσο αποτελεσματική η σκηνοθετική προσέγγιση και τόσο ευρηματικό στις ανατροπές του το σενάριο που μια ρεαλιστική καθημερινή ιστορία  μετατρέπεται σε θρίλερ που κρατά το θεατή στην άκρη του καθίσματος καθώς η ηρωίδα ξεχύνεται στους δρόμους για να σώσει το σπίτι της από την κατάσχεση και φθάνει στην έσχατη απελπισία για δύο μόλις λέβα. Κάτι σάπιο σέρνεται στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και μας παραδίδει μαθήματα ηθικής εξαθλίωσης.

Πολυβραβευμένη ταινία που έφθασε μέχρι τις υποψηφιότητες του Βραβείου LUX του Ευρωκοινοβουλίου και μας συστήνει ένα δυναμικό δίδυμο που, όπως έχει δηλώσει, αυτό το «Μάθημα» είναι η πρώτη ταινία μια τριλογίας περί ηθικής και κατάπτωσης. Υποδειγματική η ερμηνεία της Μαργκίτα Γκόσεβα.

Διανομή: Seven Films & Spentzos Film

Στις αίθουσες από 31.03.16