Heidi

Παραγωγή: Ελβετία/Γερμανία - 2015 

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Οικογενειακή περιπέτεια

Βαθμολογία: * 1/2

Σκηνοθεσία: Alain Gsponer

Πρωταγωνιστούν: Anuk Steffen, Bruno Ganz, Isabelle Ottmann, Quirin Agrippi, Katharina Schüttler, Hannelore Hoger, Maxim Mehmet, Peter Lohmeyer, Anna Schinz, Jella Haase. 

Υπόθεση: Η μικρή ορφανή Χάιντι στέλνεται από τη θεία της να ζήσει με τον παππού της στις Άλπεις. Ο ιδιότροπος γέρος στην αρχή τη διώχνει αλλά η καλόκαρδη μικρούλα τελικά τον κερδίζει. Μαζί περνούν τις πιο χαρούμενες μέρες, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο στη μικρή τους καλύβα ψηλά στο βουνό. Μαζί με τον μικρό βοσκό φίλο της, Πέτερ, η Χάιντι φροντίζει τις κατσίκες του παππού της και απολαμβάνει τη φύση και την ελευθερία. Όμως, η ξέγνοιαστη αυτή εποχή τελειώνει, όταν η θεία της Χάιντι επιστρέφει και την παίρνει με το ζόρι στη Φρανκφούρτη για να ζήσει στο σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας. Υπό την ασφυκτική επιτήρηση της αυστηρής γκουβερνάντας του σπιτιού,  η Χάιντι γίνεται φίλη με την κόρη της οικογένειας, Κλάρα, μαθαίνοντας ταυτόχρονα να διαβάζει και να γράφει. Σύντομα η λαχτάρα της Χάιντι για το βουνό και τον πολυαγαπημένο της παππού μεγαλώνει. 

Όταν κυκλοφόρησε το 1881 τα δύο βιβλία της με ηρωίδα τη μικρούλα Χάιντι, η Ελβετίδα Γιοχάνα Σπίρι σημείωσε ότι απευθύνονται στα παιδιά και σ αυτούς που αγαπούν τα παιδιά. Επιτομή του χαρούμενου, αθώου και εφευρετικού παιδικού πνεύματος η μικρούλα Χάιντι έγινε ένας κεντροευρωπαϊκός θρύλος που ύμνησε την Αλπική φύση, την ομορφιά των βουνών και την ελευθερία του ατόμου από τις βικτωριανές κοινωνικές συμβάσεις. Από τότε η μικρή αγαπημένη των βουνών πέρασε στη σφαίρα του μύθου αφού η τεράστια και συνεχής επιτυχία των βιβλίων, έφερε λογοτεχνικά sequels, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές διασκευές, γιαπωνέζικα anime και ένα τύπου Disney θεματικό κέντρο αναψυχής στις Ελβετικές Άλπεις.

Αυτή η τελευταία διασκευή των δυο βιβλίων σε μια ταινία επιστρέφει, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, στο πνεύμα και το γράμμα των πρωτότυπων τα οποία αντιμετωπίζουν με υπέρ του δέοντος καλλιτεχνικό δέος. Αποτέλεσμα: αφηγηματική βαρεμάρα και ένας αφόρητος ακαδημαϊσμός που δεν επιτρέπει στην ταινία ν απογειωθεί παρά την καλή κινηματογράφηση των βουνών και τις υψηλές προδιαγραφές σκηνικών και κοστουμιών.

Η μικρή Ανουκ Στέφεν είναι ιδανική στο ρόλο της χαριτωμένης Χάιντι αλλά ο Μπρούνο Γκαντζ μόλις και μετά βίας αναγνωρίζεται πίσω από το μακιγιάζ στο ρόλο του παππού. Και πώς να αναγνωρισθεί όταν μια τέτοια ταινία που μεταφέρει έναν εθνικό θησαυρό της γερμανικής γλώσσας, προβάλλεται σε μια εντελώς άκυρη βερσιόν, ντουμπλαρισμένη σε άχρωμα αγγλικά! Αφού δεν υπήρχε η πρωτότυπη κόπια στην οποία και διακρίνονται οι διαφορές μεταξύ των επίσημων Γερμανικών της Φρανκφούρτης και των Ελβετικών Γερμανικών του Βουνού, εντείνοντας έτσι την αντίθεση φύσης και πολιτισμού, χάθηκε μια μεταγλώττιση στα Ελληνικά;

Τα κοριτσάκια βέβαια μπορεί να διασκεδάσουν (και να μάθουν και κάτι πέρα από τις μεγαλίστικες φαντασίες της Μπάρμπι).

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 07.04.16