Alias Maria - Αλίας Μαρία

Παραγωγή: Κολομβία/Αργεντινή/Γαλλία - 2015 

Διάρκεια: 91 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: José Luis Rugeles

Πρωταγωνιστούν: Carlos Clavijo, Anderson Gomez, Carmenza González, Lola Lagos, Julio Pachón, Erik Ruiz, Karen Torres, Fabio Velazco

Υπόθεση: Η Μαρία, μία 13χρονη αντάρτισσα, επωμίζεται μια παράτολμη αποστολή την οποία πρέπει να φέρει εις πέρας μαζί με άλλους τρεις νεαρούς πολεμιστές: να μεταφέρει το νεογέννητο παιδί του διοικητή της στην ασφάλεια μιας γειτονικής πόλης, περνώντας μέσα από πυκνή ζούγκλα, κι ενώ γύρω τους μαίνονται οι βίαιες διαμάχες ανάμεσα στους αντάρτες και στις κρατικές στρατιωτικές δυνάμεις. Όμως κανείς δεν γνωρίζει το μυστικό που κρύβει η ίδια: η Μαρία είναι κι αυτή έγκυος, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά στις αντάρτισσες. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το μυστικό της αποκαλύπτεται και εκείνη το σκάει προκειμένου να μην εξαναγκαστεί σε έκτρωση.

Πάνω από 40 χρόνια ανταρτοπόλεμου, τεράστιες ανισότητες, ακόμη και εθνικές διαφορές μεταξύ των κατοίκων της χώρας, έχουν οδηγήσει την Κολομβία, μια χώρα με πλούτο και δυνατότητες, σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Πόλεις και χωριά ρημάζουν, η ύπαιθρος βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στην πρώτη γραμμή του πυρός, η μάνα χάνει κυριολεκτικά το παιδί και το χάος έχει εγκατασταθεί στην ψυχή των ανθρώπων. Μέσα σε αυτό τον αγώνα που ούτε η ίδια η Μαρία κατανοεί το νόημά του, αποφασίζει να ακολουθήσει το μητρικό ένστικτο και να δημιουργήσει ζωή μέσα στο χάος. Η εγκυμοσύνη της θα εξελιχθεί σε μια Οδύσσεια παράλληλη με την Οδύσσεια της αποστολής σωτηρίας του νεογέννητου παιδιού του διοικητή και θα φέρει τη Μαρία και τους συντρόφους της αντιμέτωπους με τους χειρότερους φόβους τους και με τους πιο θανάσιμους κινδύνους.

Η συναρπαστική κινηματογράφηση με κάμερα στο χέρι και η φρεσκάδα των ερασιτεχνών ηθοποιών που βιώνουν ξανά παλιότερες πραγματικές εμπειρίες εντείνουν την αυθεντικότητα της ταινίας και το ενδιαφέρον του ξένου θεατή που για πρώτη φορά πλησιάζει στην κόλαση που κρύβουν τα τροπικά δάση της Νοτιοαμερικάνικης χώρας. Μια ταινία που ο σκηνοθέτης της Χοσέ Ρουίζ Ρουχέλες αφιερώνει σε όλες τις γυναίκες της χώρας του που αποφάσισαν να αντισταθούν στο παράλογο και τη βία που ακόμη δεν έχει σταματήσει, αφού τα στρατολογημένα-εν ενεργεία-παιδιά υπολογίζονται σήμερα σε πάνω από 20 χιλιάδες. 

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 07.04.16