Criminal

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 113 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Θρίλερ

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Ariel Vromen

Πρωταγωνιστούν: Kevin Costner, Gal Gadot, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Antje Traue, Alice Eve, Jordi Mollà, Scott Adkins, Michael Pitt, Amaury Nolasco, Natalie Burn, Robert Davi, David Avery και ο Ryan Reynolds.

Υπόθεση: Ο Μπιλ Πόουπ, πράκτορας της CIA, δολοφονείται από μια παγκόσμια αναρχική οργάνωση, στη μέση μιας άκρως απόρρητης αποστολής: βρισκόταν στα ίχνη του «Ολλανδού» ενός νεαρού εγκεφάλου της ηλεκτρονικής που είχε καταφέρει να «σπάσει» το κωδικοποιημένο σύστημα οπλισμού των ΗΠΑ μέσω του περιβόητου Dark Web. Μόνο ο Πόουπ ήξερε που βρίσκεται ο Ολλανδός και το μυστικό το πήρε μαζί του. Όμως το καλό το CIA παλληκάρι ξέρει κι άλλο (επιστημονικό) μονοπάτι: ο επικεφαλής της CIA στο Λονδίνο επιστρατεύει τον ιδιόρρυθμο νευροχειρούργο Δρ.Φράνσις για να επιχειρήσει μια ιατρική επέμβαση χωρίς προηγούμενο. Να εμφυτεύσει μνήμες από το DNA του Πόουπ στις εγκεφαλικές συνάψεις ενός συμβατού δότη. Ο «τρελός επιστήμων» επιλέγει ως καταλληλότερο έναν εντελώς «τρελό» κατάδικο, τον Τζέρικο Στιούαρτ έναν  επικίνδυνο κακοποιό με βαρύ ποινικό μητρώο και με παντελή έλλειψη ανθρώπινων συναισθημάτων λόγω ατελούς εγκεφαλικής ανάπτυξης.

Το γεροδεμένο σώμα του εγκληματία εμπλουτίζεται με τον ιδιοφυή εγκέφαλο του πράκτορα και ο «αντιτρομοκρατικός» μηχανισμός παίρνει μπρος. Όπως παίρνει μπρος και η νεκρωμένη ενσυναίσθηση του Τζέρικο, περιπλέκοντας τα πράγματα. 

Το Λονδίνο εξελίσσεται σε αγαπημένη πόλη-τρομοκρατικό προορισμό για τους Χολιγουντιανούς σεναριογράφους. Μετά το πολύ πετυχημένο στη χώρα μας London has fallen, έρχεται ακόμη ένα καραμπινάτο B movie πολυτελείας, που μπλέκει την επιστημονική φαντασία (ή μήπως δεν είναι;) με την τρέχουσα ιδεολογία των δυτικών μυστικών υπηρεσιών σε ένα σφιχτοδεμένο αλλά γεμάτο βία και τραβηγμένες θεωρίες θρίλερ όπου οι παγκόσμιοι κακοί είναι ένας ζάπλουτος αναρχικός με αξιοσέβαστη παγκόσμια βιτρίνα και ένας νεαρός διάνοια των κομπιούτερ που ξερνάει τα μυστικά της παγκόσμιας ασφάλειας. Ποιους να φωτογραφίζει άραγε το νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και κατεύθυνσης σενάριο;

Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Άριελ Βρόμεν, μετά το ενδιαφέρον γκανγκστερικό The Iceman του 2013, επιστρέφει με θόρυβο και κρατάει καλά το ρυθμό και το τέμπο των ανατινάξεων, σφαγών, εκτελέσεων και λοιπών αγαθοεργιών που περιλαμβάνει το στόρι. Η επίσης Ισραηλινή σταρ και ήδη Wonder Woman Γκαλ Γκαντότ προάγεται και τυπικά σε πρωταγωνίστρια ενώ ο 60 και κάτι πλέον, Κέβιν Κόστνερ, παραμένει ωραίος, δυναμικός και ευέλικτος παρά τις ρυτίδες του και τα καταφέρνει ικανοποιητικά σε ένα α λά Χάνιμπαλ Λέκτερ κόντρα ρόλο.

Το πλατύ κοινό θα περάσει καλά, θα θαυμάσει την ευελιξία των μυστικών υπηρεσιών, θα αποχαυνωθεί από την αποενοχοποιημένη φιλμική βία, θα «μορφωθεί» επιστημονικά και θα καταπιεί το χάπι μιας φανταστικής απειλής που έντεχνα σκεπάζει και παραμορφώνει τα φλέγοντα προβλήματα της ανθρωπότητας και τις υπαρκτές απειλές.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 14.04.16