Dirty Grandpa – Άτακτος Παππούς

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 102 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Dan Mazer

Πρωταγωνιστούν: Robert De Niro, Zac Efron, Zoey Deutch, Aubrey Plaza, Jason Mantzoukas, Dermot Mulroney, Julianne Hough, Adam Pally, Jeffrey Bowyer-Chapman, Brandon Mychal Smith, Jake Picking, Michael Hudson, Mo Collins, Henry Zebrowski.

Υπόθεση: Ο Τζέισον, ένας νεαρός δικηγόρος της Ατλάντα, επιτομή του νεοσυντηρητικού καθωσπρεπισμού,  ετοιμάζεται για τον τέλειο γάμο με τη θεωρητικά τέλεια γυναίκα, την Μέρεντιθ, κόρη του συνεταίρου του μπαμπά του Τζέισον στην οικογενειακή δικηγορική φίρμα. Οι ετοιμασίες όμως διακόπτονται από τον θάνατο της γιαγιάς του Τζέισον που αφήνει χήρο τον ηλικιωμένο παππού του, έπειτα από 40 χρόνια έγγαμου βίου. Αμέσως μετά την κηδεία, ο παππούς Ντικ, συνταξιούχος στρατιωτικός, ζητάει από τον εγγονό του να τον συνοδεύσει με το αυτοκίνητο μέχρι το εξοχικό του καταφύγιο στη Florida, όπου προτίθεται να πενθήσει μόνος και με αξιοπρέπεια. Τι να κάνει ο νεαρός εγγονός αφού λυπάται τον παππού, δέχεται απρόθυμα να τον πάει με τη διαβεβαίωση ότι σε δύο μέρες θα επιστρέψουν, ώστε να είναι εγκαίρως πίσω για τις προετοιμασίες του γάμου του. Όμως όταν πάει την άλλη μέρα να παραλάβει τον παππού, βρίσκεται προ εκπλήξεων καθώς ανακαλύπτει ότι ο παππούς του δεν είναι ακριβώς αυτός που είχε στο μυαλό του. Τελικά, σ αυτό το road trip ο Τζέισον θα πάρει ένα μάθημα από τον παππού που θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του που είχε απωθήσει.

Αυτός δεν είναι ένας συνηθισμένος παππούς. Κι αυτή είναι μια τραβηγμένη σε βάρβαρα άκρα χυδαιότητας και σεξισμού κωμωδία που έχει τα καλά της αλλά έχει και τα πολλά στραβά της. Καταρχήν για να ξεμπερδεύουμε με την ιερότητα του υποκριτικού τέρατος Ντε Νίρο, να θυμηθούμε ότι έχει κάνει πολύ πιο τολμηρά πράγματα επί οθόνης πριν 40 χρόνια (για όποιον έχει δει το 1900 του Μπερτολούτσι) οπότε «δεν κολώνει», ότι έχουν περάσει προ πολλού οι εποχές που του πρόσφεραν ρόλους τύπου Raging Bull οπότε κάπως πρέπει να βγάλει το ακριβό ψωμί του αλλά και ότι στα 73 του παραμένει αρκετά ακμαίος για να μπορεί να ερμηνεύσει το ρόλο ενός σεξουαλικά μεταλλαγμένου Κωνσταντάρα και να είναι εξαιρετικά άθλιος (με την καλή έννοια). Και μάλιστα όταν του προσθέτουν ως μαθητευόμενο, τον κούκλο (μέχρι εκεί) Ζακ Έφρον τον οποίο οι σεναριογράφοι έχουν την εξυπνάδα να διατηρούν ξεβράκωτο στη μισή διάρκεια της ταινίας αξιοποιώντας τα δυνατά «υποκριτικά» του προσόντα. To πακέτο ενισχύεται και με άλλους αστείους περιφερειακούς χαρακτήρες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η γοητευτική και με άψογο κωμικό timing Όμπρεϊ Πλάζα στο ρόλο της ακόλαστης φοιτήτριας Λενόρ.

Δυστυχώς, παρά την καλή χημεία του πρωταγωνιστικού διδύμου και τις επιτυχημένες κωμικές ριπές κατά του αμερικάνικου νεοσυντηρητισμού, όλα τα αστεία δεν λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά, η ταινία παρά την (εν πολλοίς αμετάφραστη) ευρηματικότητα χυδαιολογίας που τη διακρίνει δεν ξεφεύγει από την αυστηρή φόρμουλα ενός φοιτητικού road trip και ο σκηνοθέτης Νταν Μέιζερ, συνεργάτης του Sacha Baron Cohen και υπεύθυνος μεταξύ άλλων για το υποψήφιο για Oscar σεναρίου Borat, απλά διεκπεραιώνει. Pop Corn Time!   

Διανομή: Feelgood Entertainment.

Στις αίθουσες από 14.04.16