Race – Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ

Παραγωγή: Γαλλία/Γερμανία/Καναδάς – 2015 

Διάρκεια: 134 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα

Βαθμολογία: * * 1/2  

Σκηνοθεσία: Stephen Hopkins

Πρωταγωνιστούν: Stephan James, Jason Sudeikis, Eli Goree, Shanice Banton, Carice van Houten, Jeremy Irons, William Hurt, David Kross, Jonathan Higgins, Tony Curran, Amanda Crew, Barnaby Metschurat, Vlasta Vrana, Shamier Anderson.

Υπόθεση: Το 1936 ήταν η σειρά του Χιτλερικού Βερολίνου να διοργανώσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αρχαιοκάπηλο ναζιστικό καθεστώς είχε εξ αρχής βάλει ως στόχο του την ανάδειξη των απόψεων του Φύρερ  σχετικά με την ανωτερότητα της Άριας φυλής, χρησιμοποιώντας τους αγώνες ως θέατρο επίδειξης δυνάμεων. Αυτό το κολπάκι ήρθε να διαλύσει με φόρα ένας νεαρός Μαύρος αθλητής από τις ΗΠΑ που πηδώντας σαν αίλουρος και τρέχοντας σαν τον άνεμο, σάρωσε τα χρυσά μετάλλια και γκρέμισε την αθλιότητα της προπαγάνδας του Ράιχ. Με την υποστήριξη του λευκού προπονητή του Λάρι Σνάιντερ, ο Όουενς που ζούσε στο πετσί του τις ρατσιστικές διακρίσεις στην ίδια του την πατρίδα, ξεπέρασε τα αρχικά διλήμματα της συμμετοχής ή όχι στους αγώνες, θεωρώντας ότι ο αγώνας για τη νίκη θα είναι η καλύτερη εκδίκηση ενάντια στην ναζιστική και ρατσιστική προπαγάνδα. Και το θαύμα έγινε…

Ένα νεαρό μαύρο αγόρι παίρνει στην πλάτη του το βάρος της Ιστορίας και το πετάει στα μούτρα των επικριτών του, αποδεικνύοντας με τις δικές του και μόνο δυνάμεις τη ματαιότητα των ρατσιστικών απόψεων και ανατρέποντας τη μισαλλοδοξία η οποία ήταν κοινό χαρακτηριστικό για όλες τις προπολεμικές χώρες και όχι μόνο για τη ναζιστική Γερμανία.

Το σημαντικό με την ταινία είναι η ανάδειξη της πολυπλοκότητας του κόσμου πριν την καταστροφή του Β΄ Παγκόσμιου και των σκοτεινών πτυχών των θεωρούμενων ελεύθερων και δημοκρατικών χωρών της εποχής. Ένας άνδρας μόνος, ένας άνθρωπος απλός με αδυναμίες και ανασφάλειες, αποφασίζει να αντισταθεί με το μόνο μέσο που διαθέτει: το ταλέντο του. Και να αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα αλλάξει τη ροή της Ιστορίας μερικά χρόνια αργότερα. Το επίσης σημαντικό επίτευγμα της ταινίας είναι η ανασύσταση των λεπτομερειών της εποχής, η ανάδειξη της από τότε εμπορευματοποίησης των αγώνων πίσω από τη βιτρίνα των αθλητικών ιδεωδών και η αποδοχή της ανωτερότητας του Όουενς από τη δηλωμένη Ναζίστρια σκηνοθέτη Λένι Ρίφενσταλ που είχε επιφορτισθεί από το Χίτλερ να απαθανατίσει το μεγαλείο της Φυλής, φιλμάροντας την Ολυμπιάδα.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια εξαιρετική και καίρια ιστορικοπολιτική ταινία, αν ο σκηνοθέτης Στίβεν Χόπκινς, που εδώ όντως ξεπερνά το συνήθη ρουτινιέρη εαυτό του, ζωντάνευε λίγο την αφήγηση και πέρα από τις σκηνές του σταδίου και αν το σενάριο απέφευγε την αποσπασματικότητα και την προβλεψιμότητα ενός ημιαγιογραφικού βιογραφικού στόρι. Και πάλι όμως το πρωταγωνιστικό δίδυμο Στέφαν Τζέιμς και Τζέισον Σουντέικις (μεγάλη έκπληξη) σώζει την παρτίδα. Μια ταινία απαραίτητη για τους λάτρεις του κλασικού αθλητισμού.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 21.04.16