Risen – Ανάσταση

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2016 

Διάρκεια: 107 λεπτά

Είδος: Βιβλική περιπέτεια

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Kevin Reynolds

Πρωταγωνιστούν: Joseph Fiennes, Tom Felton, Peter Firth, Cliff Curtis, María Botto, Luis Callejo, Antonio Gil, Richard Atwill.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην κατεχόμενη από τους Ρωμαίους Ιουδαία του 1ου αιώνα. Ο Κλάβιος (Joseph Fiennes), πανίσχυρος Ρωμαίος τριβούνος (ανώτερος στρατιωτικός) που μόλις έχει συντρίψει την εξέγερση των Εβραίων Ζηλωτών και ο υπασπιστής του Λούκιος (Tom Felton), έχουν αναλάβει με εντολή του έπαρχου Πόντιου Πιλάτου την έρευνα για την τύχη του σώματος του Γιεσουά (Cliff Curtis), ενός Εβραίου ραβίνου που σταυρώθηκε και του οποίου η σωρός εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τον τάφο. Το σώμα πρέπει να βρεθεί επειγόντως, ώστε να σταματήσουν οι φήμες περί Ανάστασης και επικείμενου ερχομού του Μεσσία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία για αιματηρές εξεγέρσεις στην Ιερουσαλήμ. Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία και ο αλαζόνας Ρωμαίος πατρίκιος θα δει πράγματα που θα θέσουν σε αμφισβήτηση τον κόσμο που γνώριζε μέχρι τότε.

Οι εποχές σήμερα είναι περίεργες και οδηγούν μεγάλο μέρος του κόσμου πίσω στις πηγές, στην ασφάλεια αυτών που του εντυπώθηκαν στο σχολείο από παιδί. Η τάση αυτή καλύπτεται πλήρως κινηματογραφικά από μια σειρά ταινιών θρησκευτικού προσανατολισμού που απευθύνονται κυρίως στην χριστιανική μερίδα του συντηρητικού Αμερικάνικου κοινού. Ενίοτε όμως προβάλλονται και παραπέρα, λόγω ευρύτερου ενδιαφέροντος ή και ευπρόσωπης εκτέλεσης. Όπως αυτή η ταινία του βετεράνου Κέβιν Ρέινολντς, σκηνοθέτη υπερθεαμάτων όπως ο Ρομπέν των Δασών και το Waterworld.  

Η Καινή Διαθήκη, και ειδικότερα τα τμήματά της για το Θείο Πάθος και την Ανάσταση, προσαρμόζονται σε μια θεαματική περιπέτεια μυστηρίου όπου τον πρώτο λόγο έχει ένας ξένος κατακτητής, μέσα από το βλέμμα του οποίου ο θεατής γίνεται μάρτυρας του μεγαλύτερου θαύματος που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη Ιστορία. Αυτή είναι η πρωτοτυπία αλλά και η αδυναμία ταυτόχρονα της ταινίας που δεν αμφισβητεί ούτε για μια στιγμή τα Ευαγγέλια, αποδυναμώνοντας έτσι αυτή ακριβώς την ατμόσφαιρα μυστηρίου και σασπένς που πάει να χτίσει. Γιατί που είναι το σασπένς για το μέσο σημερινό θεατή όταν ο αυτόκλητος Ρωμαίος Σέρλοκ Χολμς ανακαλύπτει έκπληκτος αυτό που εκείνος γνωρίζει απέξω λόγω χριστιανικής ανατροφής! Ανάσταση:Check! Θαύμα με τη Θεραπεία του Λεπρού:Check! Ανάληψη:Check! Και τόσες άλλες θεολογικές λεπτομέρειες που κάνουν την ταινία προβλέψιμη και καθόλου ελκυστική για το μη χριστεπώνυμο πλήθος το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να προσελκύσει.

Σαν κατασκευή βέβαια είναι θεαματική, με προσπάθεια σωστότερης απόδοσης των ιστορικών δεδομένων της εποχής, όσο βέβαια το επιτρέπει μια ιστορία που δεν έχει καταγραφεί πουθενά αλλού εκτός από τα Ευαγγέλια. Ο Τζόζεφ Φάινς (ο μικρός Φάινς) αποδίδει όπως πρέπει τον Ρωμαίο στρατιωτικό, διαθέτοντας το απαραίτητο μείγμα σκληρότητας και ευγενούς παρουσιαστικού ενώ ο Μαορί στην καταγωγή Κλιφ Κέρτις είναι ένας πολύ γήινος αλλά και επιβλητικός Ιησούς, από τους καλύτερους που έχουν περιδιαβεί τις κινηματογραφικές οθόνες ( Ο Ρόμπερτ Πάουελ πάντα εκτός συναγωνισμού ε;).

Καμία σχέση με το άγριο Passion του Μελ Γκίμπσον αλλά παρακολουθείται με ενδιαφέρον αν και νομίζω ότι θα έπρεπε να βγει νωρίτερα στις αίθουσες και όχι ανήμερα το Πάσχα.  

Παραλειπόμενα

  • Η ταινία γυρίστηκε στην Ισπανία και τη Μάλτα. Τα τοπία προσέφεραν ένα θεαματικό φόντο, αλλά η ζέστη ήταν αφόρητη, καθώς τα γυρίσματα έγιναν καλοκαίρι.
  • Ο Cliff Curtis που υποδύεται τον Ιησού ήταν όντως πάνω στον σταυρό για όσο χρειάστηκε να ολοκληρωθούν οι σκηνές της σταύρωσης.
  • Οι σκηνές στις κατακόμβες γυρίστηκαν σε πραγματικές κατακόμβες που χρησιμοποιούνταν τα αρχαία χρόνια.
  • Οι σκηνές της μάχης είναι πραγματικές. Για τις ανάγκες των πλάνων αυτών ο Joseph Fiennes έκανε εξάσκηση σε πολεμικές τέχνες με ειδικούς στους μονομάχους.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 01.05.16