Το κινηματογραφικό Πάσχα: Πληθώρα ταινιών στις αίθουσες

Πλησιάζοντας προς την άτυπη έναρξη της θερινής περιόδου των blockbuster (αλλά και των γαλλικών κομεντί), ένα πλήθος ταινιών συναγωνίζεται να προσελκύσει το- όλο και λιγότερο- κοινό που προτιμά την κινηματογραφική αίθουσα ως τόπο διασκέδασης. Η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία, με κάποιες εξαιρέσεις, η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος, ανεξαρτήτως είδους, ήταν άστα να πάνε. Τώρα βέβαια που περνάει η εορταστική φούρια η ποιότητα φαίνεται να ανεβαίνει…

Προς το παρόν το πλατύ κοινό έχει κάποιες εορταστικές επιλογές: Πρώτα από όλα η επίκαιρη «Ανάσταση» (Risen) που μετατρέπει τα Πάθη του Χριστού σε Ρωμαϊκό θρίλερ μυστηρίου, προσφέροντας παράλληλα επαρκές θέαμα για πλατιά θρησκευτική κατανάλωση.

Μετά υπάρχει σε κάτι πιο light η επετειακή «Γιορτή της Μητέρας» (Mother’s Day) με Τζούλια Ρόμπερτς, Τζένιφερ Άνιστον και Σία, που ήδη χαλάει κόσμο για την α λα Άννα Γουίντουρ περούκα που φοράει στην ταινία η Ρόμπερτς. Ένας κιτς θρύλος γεννιέται! Εισιτήρια δεν βλέπω να φέρνει και μακάρι να διαψευστώ.

Υπάρχει επίσης το παραμύθι «Κυνηγός: Ο πόλεμος του Χειμώνα» (Huntsman: Winter’s War) με κακιές βασίλισσες, μεσαιωνικούς θρύλους, μάγια και ξωτικά και ατρόμητους πολεμιστές. Βλέπεται αν και πολύ κατώτερο δυστυχώς από τη «Χιονάτη» της οποίας είναι άτυπο Prequel. Για να «παρκάρετε» τα άτακτα αγοράκια σας υπάρχει και η κινηματογραφική βερσιόν του video game «Ράτσετ & Κλανκ». Μεταγλωττισμένο β΄ διαλογής θέαμα, αυστηρά αν θέλετε να τα τιμωρήσετε για τις αταξίες τους.

Ένα μελόδραμα με φιλοδοξίες αλλά και καλλιτεχνικές αστοχίες είναι η «Θάλασσα από δέντρα» (the sea of trees) με all-star cast αλλά και αφόρητη αμπελοφιλοσοφία!

Όποιος θέλει κωμωδία και είναι πολύ τολμηρός ώστε να πιστεύει ότι θα καταφέρει να γελάσει με το «Πάμε για επανάσταση» (Les Visiteurs: La revolution) είναι ευπρόσδεκτος να δοκιμάσει. Μετά όμως μη ζητάει τα ρέστα!

Τέλος, υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ για το τανγκό που θεωρώ και καλύτερη κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας: «Το τελευταίο μας τανγκό» (Un tango mas) μας μεταφέρει στον κόσμο του τάνγκό, από τις μιλόνγκες στα μεγάλα θέατρα της Υφηλίου, μέσα από την πολύχρονη σχέση ενός θρυλικού χορευτικού ντουέτου. Μια ταινία απαραίτητη για θαυμαστές του τανγκό και παθιασμένους εραστές.

Πέρα από τις παραπάνω, παίζονται για μια μέρα σε ειδικές προβολές στον Δαναό των Αμπελοκήπων δύο βραβευμένες και ενδιαφέρουσες Ελληνικές ταινίες: τη Δευτέρα 2 Μαίου το δραματικό Silent με ηρωίδα μια σοπράνο που παθαίνει αφωνία και την Τρίτη 3 Μαίου το εντυπωσιακό Blind Sun με πρωταγωνιστή ένα μετανάστη που αναλαμβάνει τη φύλαξη μιας βίλας, εν μέσω καύσωνα και λειψυδρίας.

Για όλα τα παραπάνω μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στα Link στο τέλος του άρθρου.

Κατά τα λοιπά συνεχίζονται πολλές ταινίες των προηγούμενων εβδομάδων, μεταξύ των οποίων, η ιδιαίτερη και σχεδόν κλασσική πια «Ρώσικη Κιβωτός» του Αλεξάντερ Σοκούροφ, ο μοντερνίζων «Ματωμένος Γάμος» της Πάουλα Ορτίζ και ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ για την ανθρωπιστική κρίση «Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων».   

Από τις ταινίες που έρχονται ξεχωρίζουν το εκπληκτικό κόμικ «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος», η χαρά του παιδιού και της Marvel, η πρώτη υποψηφιότητα της Ιορδανίας στα Oscar, «Theeb: ο Λύκος της ερήμου», μια επιβλητική ιστορία ενηλικίωσης αλλά και το Ελληνικό πολυεπίπεδο «Smac» που χάρισε στη Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη το φετινό Ελληνικό «Oscar» για την ερμηνεία μιας καρκινοπαθούς. Και βέβαια να ετοιμαζόμαστε για Ταινιόραμα αλλά και το 3ο Horrorant, το φεστιβάλ ταινιών τρόμου, που φέτος φιλοξενεί και ένα μίνι αφιέρωμα σε κλασσικά horror του 50 και του 60.  

 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3062/risen-anastasi

 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3060/mother-s-day-giorth-tis-miteras

 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3059/the-huntsman-winter-s-war-o-kunigos-i-maxi-tou-xeimona-kai-se-3d

 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3065/ratchet-clank-ratset-klank

 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3063/the-sea-of-trees-mia-8alassa-apo-dentra

 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3064/les-visiteurs-la-revolution-pame-gia-epanastasi

 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3066/un-tango-mas-to-teleutaio-mas-tangko

 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3056/silent

 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3057/blind-sun