SMAC

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 110 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *  

Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου

Πρωταγωνιστούν: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Κοκκιασμένος, Νίκος Γεωργάκης, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαριλίζ Ριτσάρδη, Στέφανος Μουαγκιέ, Ιορδάνης Χούρσογλου.

Υπόθεση: Η Ελένη είναι μια δυναμική και σκληρή Διευθύντρια σε μια Τράπεζα. Ζει μόνη σε ένα ρετιρέ μιας πολυκατοικίας του Κέντρου, στην είσοδο της οποίας κάθε βράδυ στήνει το χαρτόκουτό του ο Αντρέας, ο άστεγος της γειτονιάς. Η Ελένη, μετά από μια εξέταση, μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο. Ο κόσμος της καταρρέει καθώς προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία της και να σκεφτεί τι θα κάνει. Μετά από ένα τυχαίο γεγονός έρχεται σε επαφή με τον Αντρέα που την βοηθάει και σταδιακά εγκαθίσταται στο άνετο σπίτι της. Στο υπόγειο της πολυκατοικίας κάποιοι Αφρικανοί μετανάστες της προτείνουν μια εναλλακτική θεραπεία αντί για τις κλασικές χημειοθεραπείες. Η Ελένη βρίσκεται σε ένα ψυχικό σταυροδρόμι, έχοντας δίπλα της τον Αντρέα και απέναντί της το φόβο του θανάτου.

Ο τίτλος της ταινίας, SMAC, αναφέρεται σε μια πρωτείνη που ρυθμίζει τον φυσιολογικό θάνατο των κυττάρων, ελλείψει της οποίας, πολλαπλασιάζονται αδιάκοπα, οδηγώντας έτσι στον θάνατο τον οργανισμό. Κι όμως δεν πρόκειται για μια ιστορία για την αρρώστια και το θάνατο αλλά για μια αισιόδοξη τελικά πορεία προς την αποδοχή του εσώτερου εαυτού μας, ως μοναδική θεραπεία για το καρκίνωμα στο οποίο έχει μεταμορφωθεί σήμερα η καθημερινή ζωή.

Η αντίθεση ανάμεσα στην εκπρόσωπο ενός άκαμπτου καπιταλιστικού μηχανισμού από τη μια και ενός θύματός του από την άλλη ανατρέπεται σταδιακά καθώς η κυρία διευθύντρια έχει τους πολύ προσωπικούς λόγους της που την οδηγούν σε ψυχρή εξωτερική συμπεριφορά ενώ ο «άτυχος» άστεγος κρύβει τελικά κάποια αξιόλογα ράμματα πάνω στην κουρελιασμένη γούνα του. Δύο όψεις ενός τεχνοκρατικού ορθολογικού κόσμου που παράγει εκατέρωθεν θύματα ενώ στο υπόγειο ένας αθέατος άλλος κόσμος προτείνει μια κάποια επιστροφή στη μαγεία της φύσης.

Δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους για τον Ηλία Δημητρίου μετά το Fish’n’Chips του 2013. Εντάξει ! Δεν μας έχει συνηθίσει το Ελληνικό σινεμά σε τέτοια σενάρια με αναπάντεχες ανατροπές που στέκουν αφηγηματικά και αμφίσημους χαρακτήρες με βάθος. Ούτε σε τέτοια χαμηλότονη σκηνοθετική ακρίβεια που διακριτικά επικεντρώνεται στην ανάδειξη των μικρών λεπτομερειών που καθορίζουν το καθημερινό δράμα της σύγχρονης κοινωνίας. Το σπουδαίο επίτευγμα όμως είναι το ερμηνευτικό σόλο της πρωταγωνίστριας που της χάρισε το Βραβείο Ερμηνείας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μια χαμηλών τόνων ερμηνεία που καταφέρνει να βγάλει στην επιφάνεια την κρυμμένη ουσία του χαρακτήρα και να την κάνει σταδιακά αποδεκτή ως μόνη θεραπεία ψυχής. Βέβαια και οι υπόλοιποι ηθοποιοί δεν πάνε πίσω, δημιουργώντας ο καθένας από ένα μικρό πορτραίτο επιβίωσης σε συνθήκες γενικευμένης κοινωνικής κρίσης. Και όταν έρχεται η λύτρωση και η αποδοχή του φινάλε, όλοι έχουν βάλει ένα χεράκι για αυτό.

Μια Ελληνική ταινία που αξίζει τον κόπο.

Βραβείο κοινού, Cyprus Film Days International Film Festival 2016.

Βραβείο κοινού, Outview film festival 2016.

Βραβείο "ΙΡΙΣ" Α΄ Γυναικείου Ρόλου, από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη. Υποψηφιότητες Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου.

Διανομή: Carousel Films

Στις αίθουσες από 05.05.16

SMAC - ΑΠΟ 5 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ from Ammos Films on Vimeo.