Κάννες: Το Φεστιβάλ των Φεστιβάλ

Ο Μάιος μας έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε στο Κόκκινο Χαλί!

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 69ο Φεστιβάλ Καννών, η μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή του σινεμά. Από τις πιο ακραίες σινεφίλ επιλογές μέχρι τις πιο ελιτίστικες επιλογές-βιτρίνα της χολιγουντιανής βιομηχανίας, όλα τα λουλούδια θα ανθίσουν στην περιβόητη Κρουαζέτ από τις 11 μέχρι τις 22 αυτού του μήνα. Με πλήθος προγραμμάτων - επίσημο διαγωνιστικό, 15ήμερο σκηνοθετών, Εβδομάδα της Κριτικής, ‘Ένα Κάποιο Βλέμμα και πολλά άλλα – γεμάτων με νέες ταινίες, αφιερώματα και πάρτι, για δώδεκα μέρες η παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα θα ξενυχτάει παρακολουθώντας τα γεγονότα του Φεστιβάλ…

Φέτος Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο αγαπημένος μας δημιουργός του Mad Max (και ολίγον συμπατριώτης μας) Τζορτζ Μίλερ. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύ δυνατά ονόματα όπως Almodovar, Αδελφούς Νταρντέν, Τσαν Γουκ Παρκ, Ξαβιέ Ντολάν και Κρίστιαν Μουνγκίου. Ίσως όμως κλέψει τη δόξα η νέα ταινία του Άσγκαρ Φαραντί που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στον προγραμματισμό (ύποπτο my dear Dr.Watson, πολύ ύποπτο)...

Το Φεστιβάλ έχει κατηγορηθεί για πολλά: για αρτηριοσκλήρυνση, για νεποτισμό, για αυτισμό, όμως πάντα όχι απλά επιβιώνει και ανανεώνεται αλλά καταφέρνει να πλασάρει τις ταινίες που εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον γράφουν το χρυσό βιβλίο της κινηματογραφικής τέχνης. Πέρυσι ήταν Ο Γιος του Σαούλ, το Deephan και ο Αστακός. Φέτος; Φαραντί, Ντολάν, Νταρντέν ή μήπως κάτι άλλο που αυτή τη στιγμή κανείς δεν φαντάζεται; Οι Κάννες δια χειρός του παντοδύναμου μεσιέ Φρεμό, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν. 

Τη φετινή χρονιά βέβαια ακούστηκαν πολλά παράπονα για την επιλογή της ταινίας έναρξης: η νέα ταινία του 80χρονου Γούντι Άλεν Café Society θα ανοίξει, εκτός συναγωνισμού, το χορό. Είναι η 3η φορά που ο πιο αγαπημένος στους Γάλλους Αμερικανός ανοίγει το φεστιβάλ, μετά το Hollywood Ending και το Midnight in Paris. «Χάθηκε κάτι πιο φρέσκο και σύγχρονο» ήταν η μόνιμη επωδός για την 49η ταινία του χαλκέντερου δημιουργού που δηλώνει ότι θα συνεχίσει να κάνει ταινίες εφόσον «υπάρχουν ανόητοι που του δίνουν λεφτά για να τις κάνει». Χιούμορ, ε; Αυτή τη φορά πρωταγωνίστρια είναι η Κρίστεν Στιούαρτ, πολύ δημοφιλής στο Γαλλικό κοινό μετά το περσινό Σεζάρ β΄γυναικείου ρόλου για τα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία». Μια Χολιγουντιανή σταρ που κάνει στροφή και επανεφεύρει τον εαυτό της λίγο πριν το «κάψιμο». Δεν είναι και λίγο! Μαζί της ο πανταχού παρών Τζέσι Άιζενμπεργκ, για 2η φορά σε ταινία του Γούντι.

Ας αρχίσει λοιπόν η γιορτή και εδώ είμαστε να τα λέμε !

21 ταινίες διαγωνίζονται για το Χρυσό Φοίνικα αλλά και τα άλλα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ. Το αναλυτικό πρόγραμμα του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος έχει ως εξής:

La Fille inconnue, Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν, Βέλγιο

American Honey, Άντρεα Άρνολντ, Βρετανία

I, Daniel Blake, Κεν Λόουτς, Βρετανία

Aquarius, Κλέμπερ Μεντόνζα Φίλιου, Βραζιλία

Elle, Πολ Φερχόφεν, Γαλλία

Ma Loute, Μπρούνο Ντιμόν, Γαλλία

Mal de Pierres, Νικόλ Γκαρσία, Γαλλία

Rester Vertical, Αλέν Ζιροντί, Γαλλία

Personal Shopper, Ολιβιέ Ασαγιάς, Γαλλία

Toni Erdman, Μάρεν Άντε, Γερμανία

Paterson, Τζιμ Τζάρμους, ΗΠΑ

Loving, Τζεφ Νίκολς, ΗΠΑ

The Neon Demon, Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, ΗΠΑ

The Last Face, Σον Πεν, ΗΠΑ

Forushande, ‘Ασγκαρ Φαραντί, Ιράν

Julieta, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Ισπανία

Juste la fin du monde, Ξαβιέ Ντολάν, Καναδάς

Agasshi, Παρκ Τσαν-Γουκ, Κορέα

Bacalaureat, Κριστιάν Μουντζίου, Ρουμανία

Sieranevada, Κρίστι Πούιου, Ρουμανία

Ma'Rosa, Μπριγιάντε Μεντόσα, Φιλιππίνες

Οι ταινίες αναγράφονται ανά επίσημη χώρα συμμετοχής αν και βέβαια οι περισσότερες είναι διεθνείς συμπαραγωγές. Με έντονο χρώμα οι ταινίες που πιστεύουμε ότι θα κάνουν περισσότερη αίσθηση. Η αφίσα του Φεστιβάλ είναι εμπνευσμένη από την αριστουργηματική "Περιφρόνηση" του Ζαν Λικ Γκοντάρ !

Παρακάτω μια γεύση από την ταινία έναρξης η οποία θα προβληθεί σύντομα και στις Ελληνικές οθόνες σε διανομή Odeon.