The Angry Birds Movie – Angry Birds: Η Ταινία (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ/Φινλανδία - 2016 

Διάρκεια: 97 λεπτά

Είδος: Animation  

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Clay Kaytis, Fergal Reilly

Με τις φωνές των: Peter Dinklage, Jason Sudeikis, Josh Gad, Kate McKinnon, Keegan-Michael Key, Tituss Burgess, Sean Penn, Bill Hader, Danny McBride.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαίρη Συνατσάκη, Σπύρος Μαργαρίτης, Γιάννης Ζουγανέλης, Άρης (REC) Λουμάκης. 

Υπόθεση: Σε ένα νησί στη μέση του ωκεανού ζει χαρούμενη μια ολόκληρη αποικία πουλιών που δεν πετάνε πια και έχουν άγνοια του υπόλοιπου κόσμου. Ο Ρεντ, το κόκκινο πουλί, είναι ο προβληματικός και απροσάρμοστος του νησιού που ζει μόνος σε ένα σπίτι στην παραλία. Μετά από ένα άτυχο συμβάν καταδικάζεται να εισαχθεί άμεσα σε μια ειδική κλινική διαχείρισης θυμού, αφού χαλάει σε καθημερινή βάση τη διάθεση και το κέφι των πάντων με το δύστροπο χαρακτήρα του. Εκεί θα γνωριστεί και θα γίνει φίλος με διάφορα άλλα, επίσης «προβληματικά», πουλιά. Όταν όμως εμφανίζονται τα γουρούνια, οι ισορροπίες ανατρέπονται. Οι τρεις φίλοι που υποπτεύονται ότι κάτι δεν πάει καλά με τα πονηρά πράσινα γουρούνια, καταφεύγουν σε έναν αετό-γκουρού, για να τους προσφέρει καθοδήγηση.

Το Angry Birds, η διασημότερη, φινλανδικής έμπνευσης, εφαρμογή παιγνιδιού για κινητά μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη σε μια CGI animation κωμική ιστορία. Δύο έμπειροι animators οι Clay Kaytis και Fergal Reilly κάνουν το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο εξαργυρώνοντας την εμπειρία τους από διάσημες ταινίες του είδους: Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα, Ψυχρά κι Ανάποδα, Μαλλιά Κουβάρια, Ξενοδοχείο για Τέρατα και Βρέχει Κεφτέδες. Όμως η σχηματική και προβλέψιμη πλοκή με την οποία ντύνουν τους χαρακτήρες τους δεν βοηθά και ιδιαίτερα την ταινία να απογειωθεί σε κάτι πραγματικά πρωτότυπο και διασκεδαστικό. Ωραίες ιδέες για το πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού της ιδιαιτερότητας που πρέπει να διέπουν τις κοινωνίες, εντυπωσιακά γραφικά, αλλά και μια όχι και τόσο καλυμμένη ξενοφοβική αλληγορία που δεν κάθεται όμορφα στο παιδικό θέαμα. Οκ, δεν μπορείς να αυτοσχεδιάσεις και πολύ πάνω στη βασική ιδέα πίσω από τα βίντεο γκέιμ που είναι χαβαλές και εκτόνωση της επιθετικότητας εναντίον εχθρών και φανταστικών τεράτων αλλά όχι και να την μεγεθύνεις στις διαστάσεις μιας κινηματογραφικής ιστορίας αντί να τη μετριάσεις! Τα παιδάκια βέβαια δεν τα απασχολούν αυτά αλλά ο μεγαλύτερος θεατής δεν τσιμπάει πια σε ιστορίες με κοινωνίες παραδεισένιες που κινδυνεύουν από άπληστους άρπαγες με γενειάδες. Ευτυχώς ο σαματάς και το πολύχρωμο θέαμα σε κάνουν να τα παραβλέψεις μέχρις ενός σημείου. 

Η ελληνική μεταγλώττιση είναι αρκετά προσεγμένη με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο να διασκεδάζει αφάνταστα ως δύστροπος Red.      

Fun Facts

•          Ολόκληρη η ιστορία διαδραματίζεται σε δύο νησιά. Στο νησί των πουλιών και στο νησί των γουρουνιών.

•          Η μουσική της ταινίας είναι διανθισμένη από διάφορα είδη. Θα βρούμε, λοιπόν, στοιχεία κάντρι από τον superstar του είδους Blake Shelton, αλλά και πιο electro pop ρυθμούς με την υπογραφή του Steve Aoki.

•          Μια από τις πιο μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαν να διαχειριστούν οι παραγωγοί ήταν το πως να απεικονίσουν τους απλά σχεδιασμένους δυσδιάστατους χαρακτήρες του παιχνιδιού σε έναν 3D κινηματογραφικό κόσμο. Μόνο για τον Ρεντ έπρεπε να γίνουν 100 σχέδια, πριν καταλήξουν στην τελική απεικόνιση.

•          Χρωματικά μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι μόνο ο Ρεντ -για ευνόητους λόγους- είναι κόκκινος. Έτσι, όταν βλέπουμε ένα πλήθος από πουλιά, είναι εύκολο να εντοπίσουμε που βρίσκεται ο οξύθυμος πρωταγωνιστής μας. 

•          Ένα από τα πιο ωραία location που σχεδιάστηκαν είναι το σπίτι του Ρεντ. Μπορεί να βρίσκεται κάπως μακριά από την πόλης (Ρεντ=Αντικοινωνικός!?), αλλά είναι δίπλα στον παραλία. Το εξωτερικό της κατασκευής είναι κάπως τραχύ, οι παραγωγοί ήθελαν να συμβολίσουν με αυτόν τον τρόπο την εξωτερική συμπεριφορά του πουλιού.

Διανομή: Feelgood Entertainment.

Στις αίθουσες από 12.05.16