The Man Who Knew Infinity – Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο

Παραγωγή: Βρετανία – 2015 

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα

Βαθμολογία: * * 1/2   

Σκηνοθεσία: Matthew Brown

Πρωταγωνιστούν: Jeremy Irons, Dev Patel, Toby Jones, Malcolm Sinclair, Devika Bhise, Jeremy Northam, Raghuvir Joshi, Dhritiman Chatterjee, Stephen Fry, Arundathi Nag, Padraic Delaney, San Shella, Richard Cunningham.

Υπόθεση: Ινδία 1913: ο Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, ένας 25χρονος ιδιωτικός υπάλληλος με τρομακτική ευφυΐα, που όμως είχε αποτύχει στις σπουδές του εξαιτίας της εμμονικής, μοναχικής μελέτης του πάνω στην επιστήμη των Μαθηματικών, αποφασίζει να εμπιστευτεί το πάθος του και να στείλει ένα γράμμα στον Τζ.Χ. Χάρντι, διάσημο καθηγητή μαθηματικών της εποχής στο Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Ο καθηγητής ιντριγκάρεται από τις ανακαλύψεις του νεαρου Ινδού και τον μετακαλεί στην Αγγλία. Το όνομά Ραμανούτζαν έμελλε να γίνει συνώνυμο με τη μαθηματική διαίσθηση και ο νεαρός ιδιοφυής Ινδός, ο άνθρωπος που θα αναστάτωνε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τον πιο ρομαντικό τρόπο και θα χανόταν πρόωρα χτυπημένος από φυματίωση λίγο πριν κλείσει τα 33 του.

Ο Ραμανούτζαν, μια πολύ σημαντική φυσιογνωμία της μαθηματικής επιστήμης, ζωντανεύει σ αυτή την τηλεοπτικής λογικής αλλά άψογης αισθητικής ακαδημαϊκή βιογραφία που επικεντρώνεται στη σχέση του με τον μέντορά του καθηγητή Χάρντι. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ρόμπερτ Κάνιγκελ «Ραμανούτζαν, ο Ινδός Μαθηματικός», το οποίο εξιστορεί κυρίως τα γεγονότα της ζωής του Ραμανούτζαν στην αυλή του αυστηρού κολλεγίου Τρίνιτι και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο «Τραυλός».

Λίγοι γνωρίζουν και μπορούν να εκτιμήσουν σήμερα, εκατό χρόνια αργότερα, τη σημασία του έργου αυτού του αυτοδίδακτου διαισθητικού που προχώρησε με άλματα τη μαθηματική επιστήμη, επικαλούμενος τη χάρη των προστάτιδων θεοτήτων του για το χάρισμά του. Προϊόν επιφοίτησης ή όχι, η ιδιοφυία του Ραμανούτζαν εδώ εξετάζεται υπό το πρίσμα της σχέσης του με έναν άθεο και προοδευτικό επιστήμονα αλλά και της σχέσης του ως ξένου, αλλότριου στοιχείου με τη Βρετανική κουλτούρα και τις φυλετικές προκαταλήψεις της. Μια ζωή σύντομη αλλά λαμπερή που αφιερώθηκε στο καλό της ανθρωπότητας απλώνεται σ αυτήν την προσεγμένη από πολλές απόψεις ταινία που ωστόσο δεν αποφεύγει αφηγηματικούς πλατιασμούς και συναισθηματισμούς, χάνοντας την ευκαιρία να γίνει το Gandhi των μαθηματικών. Παρακολουθείται με ενδιαφέρον μέχρι το γνήσια συγκινητικό φινάλε της και δίνει την ευκαιρία στον Τζέρεμι Άιρονς να κάνει μια θριαμβευτική επιστροφή στη φόρμα που πιθανόν να τον οδηγήσει σε διάφορες υποψηφιότητες του χρόνου.

Fact: Μια αυτοδίδακτη ιδιοφυΐα

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1887, ο Σρινιβάσα Ραμανούτζαν δεν έλαβε καμία επίσημη εκπαίδευση στα μαθηματικά, καθώς ζούσε στην Ινδία και δεν είχε καμία πρόσβαση στην πλούσια γνώση που καλλιεργούσε η ευρύτερη μαθηματική κοινότητα στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, ανέπτυξε θεωρίες και ερευνητικά μονοπάτια που όχι μόνο εντυπωσίασαν τους συναδέλφους του στην εποχή του, αλλά ακόμη απασχολούν τους μαθηματικούς, οι οποίοι βλέπουν ότι οι δικές του ιδέες παραμένουν επίκαιρες και απαραίτητες για την επιστήμη.

Έχοντας μάθει τα βασικά από την ηλικία των 12 ετών, ο Ραμανούτζαν διδάχθηκε ανώτερα μαθηματικά από το βιβλίο «A Synopsis of Elementary Results in Pure Mathematics» και στα 17 του είχε ξεκινήσει την δική του έρευνα. Εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος για να βγάζει τα προς το ζην, ενώ παράλληλα συνέχιζε την ολοένα πιο φιλόδοξη δουλειά του. Από το 1912, ξεκίνησε να στέλνει δείγματα της δουλειάς του σε τρεις ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Ο Τζ.Χ. Χάρντι, αναγνωρίζοντας την ιδιοφυή του σκέψη, τον κάλεσε να εγκατασταθεί στο Κέιμπριτζ και να δουλέψει εκεί. Ο Ραμανουτζάν διέπρεψε παρά τις πολλές δυσκολίες στην προσαρμογή του στο ξένο περιβάλλον, η λαμπρή του καριέρα όμως διακόπηκε νωρίς, με τον πρόωρο θάνατό του το 1920, σε ηλικία των 32 ετών.

Το έργο του Ραμανούτζαν παραμένει φοβερά σημαντικό ακόμη και σήμερα, όπως και το μυστήριο πίσω από τις εμπνεύσεις του – δεν ξέρουμε πώς έβρισκε τις ιδέες του, από πού προέρχονταν. Βρίσκουμε διαρκώς νέες εφαρμογές των θεωριών του στα σύγχρονα μαθηματικά και την σύγχρονη επιστήμη, αλλά και σε τομείς που δεν υπήρχαν καν όταν ζούσε εκείνος.

Event

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας, η ομάδα «ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ», η εταιρεία κινηματογραφικής διανομής ODEON, και ο εκδοτικός οίκος «Τραυλός», οργανώνουν την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 18:15 στο Café του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, ανοικτή ομιλία του μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη για τον κορυφαίο Ινδό μαθηματικό, με τίτλο: «Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, ο αυτοδίδακτος»

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 12.05.16