Free to Run

Παραγωγή: Ελβετία/Γαλλία/Βέλγιο – 2016 

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Pierre Morath

Υπόθεση: Ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την άγνωστη ιστορία του κινήματος του τρεξίματος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Εξετάζει τις ιδεαλιστικές απαρχές του τζόκινγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τον αγώνα για το δικαίωμα των γυναικών κυρίως να τρέχουν ενάντια στις αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις των επίσημων αθλητικών σωματείων, και την έκρηξη της επιθυμίας των ανθρώπων να συμμετάσχουν σε αγώνες δρόμου και μαραθώνιους.

Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης μέχρι τα μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα των Ελβετικών Άλπεων, άνδρες και γυναίκες, πρωταθλητές ή οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γίνονται πρωταγωνιστές της άγνωστης, μέχρι σήμερα, ιστορίας του τρεξίματος. Δεν είναι ακριβώς μία ταινία για την άσκηση ή για τους ανθρώπους που γυμνάζονται. Φιλοδοξεί να είναι το μανιφέστο για το δικαίωμα του καθένα να τρέχει ελέυθερος.

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους:

  • Νοέλ Ταμινί, ο Ελβετός που ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 1972, το πρώτο περιοδικό για το τρέξιμο με τίτλο Spiridon από το μικρό όνομα του Έλληνα Μαραθωνοδρόμου (1896) Σπύρου (ή Σπυρίδωνα) Λούη
  • Μπόμπι Γκιμπ, η πρώτη γυναίκα που έτρεξε τον Μαραθώνιο της Βοστόνης.
  • Κάθριν Σουίτζερ, η πρώτη επίσημη μαραθωνοδρόμος που έτρεξε το 1967 στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.
  • Στιβ Πριφοντέιν, ένας δρομέας ροκ σταρ ή για πολλούς ο Τζέιμς Ντιν του στίβου. Από τους πρωτεργάτες του jogging στην Αμερική έκανε το τρέξιμο μόδα σε ολόκληρη τη χώρα. Άνοιξε πόλεμο με την Παναμερικανική ομοσπονδία στίβου καθώς το 1971 ο κλασσικός αθλητισμός θεωρούνταν ερασιτεχνικός ακόμα στις ΗΠΑ και παρόλα τα εκατομμύρια που κέρδιζαν οι διοργανωτές από τα γεμάτα στάδια οι αθλητές δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τίποτα. Στη καριέρα του κέρδισε τις 120 από τις 153 κούρσες που έτρεξε (78%) ενώ δεν έχασε ποτέ κούρσα στη κολεγιακή του καριέρα. Προς τιμήν του γίνεται κάθε χρόνο στο Όρεγκον το Prefontaine Classic από το 1975. Ως την ημέρα που πέθανε κρατούσε όλα τα αμερικάνικα ρεκόρ από τα 2 χιλιόμετρα μέχρι τα 10. Κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς έως και σήμερα.
  • Φρανκ Σόρτερ, χρυσός ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Εισήγαγε την τακτική στον αθλητισμό και τους αγώνες δρόμου. Με σταθερό τέμπο και επιτάχυνση προς το τέλος κάθε κούρσας άλλαξε για πάντα την εξοντωτική όψη του τρεξίματος στο φίλαθλο κοινό. Με δική του πρωτοβουλία καθιερώθηκαν τα χρηματικά έπαθλα σε αγώνες δρόμου στην Αμερική ενώ άνοιξε τον δρόμο για το «γάμο» εμπορευματοποίησης και πρωταθλητισμού στον στίβο.

Και πολλοί άλλοι δημοφιλείς αθλητές αλλά και άγνωστοι δρομείς επαγγελματίες ή ερασιτέχνες της τέχνης του τρεξίματος! 

Συγκροτημένο, διαφωτιστικό, ενημερωτικό αλλά και ιδεολογικά διφορούμενο διαθέτει πλούσιο οπτικό υλικό αλλά όχι και ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη σχέση αθλητισμού και χρήματος: όταν ο λόγος έρχεται στο κόστος συμμετοχής στον ετήσιο μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, ένα ιερό τοτέμ του κόσμου του τρεξίματος, η ταινία τα μασάει αρκετά.

Παρακολουθείται πάντως με ενδιαφέρον και σοκάρει το σημερινό θεατή με τις πληροφορίες που παρέχει για τις παλιότερες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών αθλητριών, τα εμπόδια και τις εξωφρενικές απαγορεύσεις, που δίνουν το μέτρο του πόσο εύθραυστο είναι το οποιοδήποτε δικαίωμα αν δεν επαγρυπνείς και δεν το διεκδικείς συνεχώς.

Για τους σύγχρονους αθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, εννοείται ότι η ταινία είναι must.

Event

#‎FreeToRun - H προβολή γίνεται εμπειρία στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ! Ζήστε την εκπληκτική, άγνωστη ιστορία του τρεξίματος παρέα με γνωστούς αθλητές και αθλητικούς δημοσιογράφους και συζητήστε μαζί τους μετά το τέλος των προβολών!

Μετά τις προβολές τις ταινίας Free to Run στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με αθλητές και αθλητικογράφους.

Συγκεκριμένα:

Πέμπτη 12 Μαΐου : Νίκος Πολιάς, αθλητής | Runner Magazine

Παρασκευή 13 Μαΐου: Δημήτρης Θεοδωρακάκος, αθλητής & Δήμος Μπουλούκος, αθλητικογράφος

Σάββατο 14 Μαΐου: Μαρία Πολύζου, αθλήτρια

Κυριακή 15 Μαΐου: Λευθέρης Πλακίδας, διευθυντή σύνταξης του περιοδικού Κλασικού Αθλητισμού Athletics magazine

Τετάρτη 18 Μαΐου: Αντώνης Καλκαβούρας, αθλητικογράφος

Διανομή: Δαναός

Στις αίθουσες από 12.05.16