Οι νέες ταινίες στις αίθουσες από 12.05.16

Και η θερινή σαιζόν των blockbuster ξεκίνησε δυναμικά με το νέο κεφάλαιο των περιπετειών των υπερηρώων της Marvel να σαρώνει (150 χιλιάδες θεατές περίπου την πρώτη εβδομάδα) και να ανασταίνει για λίγο τις πεσμένες εισπράξεις των ταμείων. Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι νέοι X-Men που αναμένονται ανυπόμονα από τους πολυπληθείς θαυμαστές τους. Όσο λοιπόν θα βγαίνουν τέτοιες ταινίες, τόσο τα ταμεία θα βλέπουν άσπρη μέρα αλλιώς…δύσκολα τα πράγματα.

Κι ενώ το παγκόσμιο σινεμά έχει φορέσει το επίσημό του ένδυμα και παρελαύνει στην Κρουαζέτ του Φεστιβάλ Καννών (σχετικά εδώ ), στη μικρή μας κινηματογραφική αγορά η τρέχουσα πραμάτεια έχει να παρουσιάσει 8 νέες ταινίες, εκ των οποίων οι 4 είναι ντοκιμαντέρ σε ειδικές ή περιορισμένες προβολές.

Το παιδικό κοινό προηγείται αφού το μενού της εβδομάδας  περιλαμβάνει ως πρώτο πιάτο τη μεταφορά στις οθόνες του smartphone game των Angry Birds: οκ, το είδαμε κι αυτό, τι να πω (αναλυτικά βλέπε εδώ )! Για μεγαλύτερους θεατές υπάρχουν μια Βρετανική βιογραφική ταινία εποχής, «Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο» (βλέπε εδώ ) και ένα ζόρικο αλλά εξαιρετικά γραμμένο δράμα, το «Χρονικό μιας Αθωότητας» με ήρωα έναν αποκλειστικό νοσοκόμο για χρόνιους ασθενείς (βλέπε εδώ ). Στο μέτωπο των ντοκιμαντέρ υπάρχει ένα φρέσκο διεθνές ντοκιμαντέρ για την ιστορία του τρεξίματος, το «Free to Run» (περισσότερα εδώ ) αλλά και ένα ντόπιο χειροποίητο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο ενός Κρητικού γιατρού, το «Μέσα Φως» (σχετικά εδώ) .

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τρεις ακόμη ταινίες:

Το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου «This is not a Coup» (Ελλάδα/Κύπρος/Ιταλία 2016). Μετά τα πολύ πετυχημένα Debtocracy, Catastroika, Φασισμός Inc, ακόμη μια συστηματική και πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια ανάδειξης της πανευρωπαϊκής χειραγώγησης κυβερνήσεων και λαών μέσω «οικονομικών εργαλείων». Μια φωνή που έχει πολλά να πει και ένας φακός που έχει ήδη φωτίσει τις σκοτεινές σχέσεις της ευρωπαϊκής «οικογένειας». Στις αίθουσες Τριανόν και Ζέα Digital. Παρακάτω το trailer

  

Το «Γράμμα από το Παρελθόν» (Remember, Καναδάς-2015, 94’-διανομή Σπέντζος Φιλμ), η νέα ταινία του Ατόμ Εγκογιάν με πρωταγωνιστή τον Κρίστοφερ Πλάμερ στο ρόλο ενός ηλικιωμένου πρώην τρόφιμου του Άουσβιτς που αναζητά τον άνθρωπο που εξόντωσε την οικογένεια του.

Το ντοκιμαντέρ «33.333» (Ελλάδα 2015, 90’) του Μένιου Καραγιάννη που ασχολείται με το μοναδικό ποίημα που έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, εμπνευσμένος από την Ομηρική Οδύσσεια. Θα προβάλλεται αποκλειστικά στο Δαναό μέχρι και την Τρίτη. Παρακάτω το trailer

33,333 The Odyssey of Nikos Kazantzakis - TRAILER from Menios Carayannis on Vimeo.

 

Αυτή την εβδομάδα διεξάγεται επίσης στις αίθουσες Ιντεάλ και Μικρόκοσμος το 3ο Φεστιβάλ ταινιών τρόμου Horrorant (βλέπε εδώ ) και βέβαια έχει ξεκινήσει ο ετήσιος μαραθώνιος της Ama Films Ταινιόραμα 2016 που θα κρατήσει 2 μήνες με πολλές ταινίες καθημερινά (βλέπε εδώ). Κατά τα λοιπά συνεχίζονται τόσο το Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος όσο και πολλές ταινίες των προηγούμενων εβδομάδων που τραβάνε ακόμη κάποιους θεατές. 

Από τις 6 ταινίες που έρχονται από Πέμπτη 19.05, ξεχωρίζουν οι θεαματικοί νέοι X-Men με το Apocalypse, η καλογραμμένη Ιρανική «Μελβούρνη» και το συναρπαστικό Ισπανικό θρίλερ «Το Σώμα».

Α! Και τα πρώτα θερινά άνοιξαν ήδη! Για να μαζευόμαστε οι θερινοί σιγά-σιγά…