Le Grand Partage – Όλοι οι καλοί χωράνε

Παραγωγή: Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 102 λεπτά

Είδος: Κοινωνική Κομεντί

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Alexandra Leclère

Πρωταγωνιστούν: Karin Viard, Didier Bourdon, Valérie Bonneton, Michel Vuillermoz, Josiane Balasko, Patrick Chesnais, Firmine Richard, Michèle Moretti, Anémone, Jackie Berroyer, Sandra Zidani, Pauline Vaubaillon, Marie-Philomène Nga, Priscilla Adade, Lise Lamétrie, Yann Sorton.

Υπόθεση: Είναι ένας χειμώνας βαρύτερος από ποτέ. Η κυβέρνηση δημοσιεύει ένα νόμο που υποχρεώνει τους Γάλλους πολίτες να φιλοξενούν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του ψυχρού χειμώνα τους συμπολίτες τους που δεν έχουν αρκετά εισοδήματα για να συντηρήσουν σπίτι και έχουν μείνει στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της «Μεγάλης Συγκατοίκησης», άνεμος πανικού πνέει στα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας σε μια καλή γειτονιά του Παρισιού.

Κι αν έβγαινε λέει ένας νόμος που θα φόρτωνε στα σπίτια των εχόντων και κατεχόντων τους μη έχοντες, ποια θα ήταν η αντίδραση των «προνομιούχων» που θα θίγονταν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους; Στην υποθετική αυτή περίπτωση, αυτή η τέταρτη ταινία της Αλεξάνδρα Λεκλέρ έχει πολλές και καυστικές απαντήσεις: πλούσιοι δεξιοί που αποδεικνύονται ευαίσθητοι, αριστεροί στα λόγια με δεξιές τσέπες, μεροκαματιάρηδες ρατσιστές και φασίστες, οι άνθρωποι είναι τελικά πολυδιάστατοι και γεμάτοι αντιφάσεις.

Η μαντάμ Λεκλέρ έχει δημιουργήσει μια πινακοθήκη ενδιαφερόντων χαρακτήρων που συνεχώς εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ταινίας, όμως δεν ξέρει πώς να τους ολοκληρώσει δραματουργικά καταλήγοντας σε φαρσικές καταστάσεις που θα ήθελαν να βγάζουν γέλιο αλλά δεν. Είναι όμως τυχερή με το καστ που διαθέτει, ιδιαίτερα με τις δύο πρωταγωνίστριες της, την πολύ δημοφιλή και δυο φορές βραβευμένη με Σεζάρ Καρίν Βιάρ (της γνωστής οικογενείας Μπελιέ) στο ρόλο της νευρωτικής πλούσιας και την βαθιά κωμική Βαλερί Μπονετόν στο ρόλο της αντιφατικής αριστερής διανοούμενης. Και βέβαια είναι πάντα ευπρόσδεκτη η παρουσία της Ζοζιάν Μπαλασκό που εδώ ερμηνεύει με τρελό κέφι και γυαλιστερό μάτι την φασίστρια θυρωρό. Περνάς καλά, προβληματίζεσαι α λα Γαλλικά, όμως γελάς ελάχιστα. Κι αυτό δεν είναι καλό όταν βλέπεις «κωμωδία».

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 19.05.16