El Cuerpo – Το Σώμα

Παραγωγή: Ισπανία – 2012 

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Oriol Paulo

Πρωταγωνιστούν: José Coronado, Hugo Silva, Belén Rueda, Aura Garrido, Miquel Gelabert, Juan Pablo Shuk, Oriol Vila, Carlota Olcina, Patrícia Bargalló, Mia Esteve, Sílvia Aranda.

Υπόθεση: Νύχτα: ένας άντρας τρέχει πανικόβλητος και πέφτει πάνω σε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Όταν φθάνει η αστυνομία ανακαλύπτει ότι αυτός ήταν ο νυχτοφύλακας του γειτονικού νεκροτομείου και ότι έχει εξαφανιστεί μια σορός: το σώμα της Μάικα Βιγιαβέρδε μιας πλούσιας και διάσημης κοσμικής που πέθανε από καρδιακή προσβολή, δεν βρίσκεται πια στον νεκροθάλαμο. Ο επιθεωρητής Χάιμε Πένια που αναλαμβάνει την υπόθεση, σφραγίζει το νεκροτομείο κι αρχίζει την έρευνα. Βασικός μάρτυρας είναι ο Άλεξ Ουγιόα, απαρηγόρητος σύζυγος της Μάικα και ο μόνος που γνωρίζει όλα τα μυστικά της. Ο Άλεξ καλείται μέσα στη νύχτα στο νεκροτομείο, για να βοηθήσει στην έρευνα, ενώ ξεσπά μια δυνατή καταιγίδα. Όταν πέφτει το ρεύμα και το νεκροτομείο απομονώνεται, μια σειρά παράξενων φαινομένων θα αρχίσει να εκτυλίσσεται, σηματοδοτώντας μια εφιαλτική βραδιά για όλους.

Ο Χίτσκοκ είναι πανταχού παρών σ αυτή την πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια ενός γνωστού Ισπανού σεναριογράφου (Τα μάτια της Τζούλια), με αποκορύφωμα την αναφορά στις κλασσικές «Υποψίες» με τη σκηνή της σκάλας και του ποτηριού. Αυτές οι υποψίες είναι που κινούν τη δράση και ορίζουν τους χαρακτήρες που μπαίνουν σταδιακά στο κάδρο όσο πυκνώνει το μυστήριο και δυναμώνει το σασπένς. Αν και νωρίς νωρίς γίνεται εμφανές ότι δεν πρόκειται για ιστορία μεταφυσικού τρόμου και ότι κανένα πτώμα δεν σηκώνεται να φύγει μόνο του, αυτό δεν σημαίνει ότι η πλοκή δεν φθάνει στα άκρα μόνο όπως ένα γνήσιο ισπανικό b movie παλιάς κοπής και αισθητικής μπορεί να το κάνει. Οι σεναριακοί ελιγμοί είναι τόσοι και τέτοιοι που ξεπερνούν τα κλισέ πάνω στα οποία έχουν κτιστεί, για να παίξουν με το θεατή ένα τραβηγμένο στα άκρα παιγνίδι γάτας και ποντικού. Ένοχη και ολίγον κιτς φιλμική απόλαυση που μέχρι το απίθανο από κάθε άποψη φινάλε θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

Η ταινία άργησε αρκετά να προβληθεί στη χώρα μας αλλά, προφανώς μετά την επιτυχία που συνάντησε πέρυσι το αριστουργηματικό «Μικρό νησί», θα δούμε κι άλλα δείγματα Ισπανικού θρίλερ…κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 19.05.16