ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ από το Σύνολο Κέλσος

To Σύνολο Κέλσος θα παρουσιάσει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 20:30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις» ένα μουσικό και εικαστικό ταξίδι από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα με φωνητική και οργανική μουσική των J. Dowland, O. di Lasso, G. B. Riccio, H. Schutz, J. B.de Boismortier,  J.- B. Lully, J. Brel, Μ. Χατζιδάκι στο φως δημιουργημάτων των Carravaggio, Van Dijk, Hilliard, Rembrandt, Hals, Vermeer, De Latour, Matisse, Μόραλη.

Η μουσική πλαισιώνεται από μια μικρή ξενάγηση στην Ευρώπη της εποχής, με αναφορές στα σημαντικότερα γεγονότα στην τέχνη, στο πνεύμα και στην ιστορία, που έλαβαν χώρα την περίοδο που δημοσιεύτηκε κάθε έργο, παράλληλα με την ιστορία του ελληνισμού μέσα από χαρακτικά, πίνακες και ιστορικά κείμενα από το αρχείο του Συνόλου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με σύγχρονη μουσική.

Ο κύριος στόχος μιας τέτοιας μουσικής και εικαστικής προσέγγισης είναι να αποδώσει την συνολική πολιτιστική εικόνα αυτής της περιόδου, μέσα από επιλεγμένες μουσικές συνθέσεις αλλά και δημιουργήματα στην ζωγραφική, γλυπτική και αρχιτεκτονική, πάντα με μια σύγχρονη ματιά, αποκαλύπτοντας την ευρωπαϊκή κληρονομιά του παρελθόντος. 

Μια τέτοια εκδήλωση, που συνδυάζει την πρωτοτυπία της παρουσίασης με την πνευματικότητα του περιεχομένου, μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του ελληνικού και ξένου κοινού, αφού πρόκειται για μια αναφορά στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές ρίζες μέσω της μουσικής και εικαστικής τέχνης, με φορέα ένα καθαρά ελληνικό Σύνολο. 
Η παράλληλη, τέλος, αναφορά στην πολιτιστική και ιστορική πορεία του ελληνισμού εκείνης της περιόδου αποκαλύπτει μία από τις σημαντικότερες, αν και όχι τόσο γνωστές στο ευρύτερο κοινό, πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Το Σύνολο Κέλσος είναι από τα γνωστότερα μουσικά σχήματα Παλιάς Μουσικής στην Eλλάδα, με κύριο ρεπερτόριο έργων από την Ευρώπη του 16ου- 17ου αιώνα (Αναγέννηση, Μπαρόκ). 
Τα μουσικά όργανα που το Σύνολο χρησιμοποιεί, πιστά αντίγραφα της εποχής, είναι τα φλάουτα με ράμφος (recorders), η
θεόρβη (theorbo lute) και η βιόλα ντα γκάμπα (viol, viola da gamba), η δε μουσική που ερμηνεύει, προερχόμενη από ιστορικές εκδόσεις της περιόδου, περιλαμβάνει συνθέσεις δωματίου (σονάτες, καντσόνες, κοντσέρτα), μουσική θεάτρου, χορευτικές και εορταστικές σουΐτες αφιερωμένες σε ιστορικά και καλλιτεχνικά γεγονότα. 
Οι εκδηλώσεις που το Σύνολο
Κέλσος παρουσιάζει συνίστανται σε ένα μουσικό και εικαστικό ταξίδι στην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό όπου η μουσική συναντά την εικαστική τέχνη με σπάνιες εκδόσεις έργων συνθετών.


Ερμηνεύουν:
Φαίνη Νούσια, σοπράνο
Νίκος
Νικολαϊδης, φλάουτο με ράμφος
Mechthild Stark, φλάουτο με ράμφος
Έλλη Τσενέ, φλάουτο με ράμφος
Σταύρος Κατηρτζόγλου,
θεόρβη
Helga Hohnberg-Γιαννούλα, βιόλα ντα
γκάμπα

Επιλογή εικαστικών θεμάτων, παρουσίαση: Ιωάννα
Ομορφοπούλου

Είσοδος: 12€

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων: στο τηλ. 210 8613739

 

Πολυχώρος Πολιτισμού “διέλευσις”

Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, 112 56, ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 210 86 13 739 / E-mail: [email protected] /www.dieleusis.gr