Alice through the Looking Glass – Η Αλίκη μέσα από τον Καθρέφτη (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2016 

Διάρκεια: 113 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: James Bobin

Πρωταγωνιστούν: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway,  Sacha Baron Cohen, Rhys Ifans, Matt Lucas, Lindsay Duncan, Leo Bill, Geraldine James, Andrew Scott, Richard Armitage, Ed Speleers.

Και με τις φωνές των: Alan Rickman, Timothy Spall, Paul Whitehouse, Stephen Fry, Barbara Windsor, Michael Sheen, Matt Vogel κ.α.

Στην Ελληνική βερσιόν ακούγονται: Στεφανία Φιλιάδη, Γιάννης Στεφόπουλος, Σοφία Τσάκα, Άριελ Κωνσταντινίδη, Κατερίνα Γκίρκις, Χρήστος Συριώτης, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Πέτρος Σπυρόπουλος, Βίνα Παπαδοπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας, Βίκυ Καρατζόγλου.

Υπόθεση: Η Αλίκη Κίνγκσλι (Mia Wasikowska) επιστρέφει στο Λονδίνο μετά από τρία χρόνια που ταξίδευε στη θάλασσα ως καπετάνισσα του ίδιου της του πλοίου. Εκεί όμως ανακαλύπτει ότι πολλά έχουν αλλάξει κατά την απουσία της και ότι κινδυνεύει άμεσα η περιουσία της. Εκεί εμφανίζεται και ο Αβεσσαλώμ η μπλε κάμπια που έχει γίνει πλέον μπλε πεταλούδα. Ο Αβεσσαλώμ την οδηγεί σε έναν μαγικό καθρέφτη μέσα από τον οποίο μεταφέρεται πίσω στο βασίλειο της Κατωχώρας. Εκεί ξανασυναντιέται με τους παλιούς της φίλους, το Άσπρο Κουνέλι,  τον Γάτο του Τσεσάιρ, τη Μουσκαρδίνα, τον Μαρτιάτικο Λαγό και τον Τρελοκαπελά (Johnny Depp). Ο τελευταίος δυστυχώς δεν είναι πια ο εαυτός του, έχοντας πέσει σε βαθιά κατάθλιψη αφού έχασε όλη του την οικογένεια. Η Μιράνα (Anne Hathaway), η Λευκή Βασίλισσα, στέλνει την Αλίκη να βρει τον ίδιο τον Χρόνο (Sacha Baron Cohen), ένα παράξενο πλάσμα που είναι μισό άνθρωπος και μισό ρολόι, που είναι ο μόνος που μπορεί να σώσει τον Τρελοκαπελά, καθώς είναι ο μόνος που κατέχει τη Χρονόσφαιρα.

Η αλήθεια είναι ότι σ αυτή την Αλίκη πηγαίνει κανείς με χαμηλές προσδοκίες. Γιατί η πρώτη ταινία του Τιμ Μπάρτον μπορεί να έπιασε τον παλμό του παγκόσμιου κοινού και να έφερε εισπράξεις άνω του ενός δις δολαρίων αλλά παραμένει άνευρη, χωρίς ενιαίο ύφος και αφηγηματικά άνιση: μια λαμπερή αποτυχία. Ωστόσο αυτό που εισπράττει είναι πέρα από το αναμενόμενο!  Εδώ ο Τιμ κρατά το ρόλο του παραγωγού ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Τζέιμς Μπόμπιν που το μόνο αξιόλογο στο ρεζουμέ του ήταν δύο ταινίες Μάπετς. Και όμως ως γνήσιος Βρετανός, καταφέρνει να μεταδώσει πιο συγκροτημένα και αποτελεσματικά το πνεύμα του δεύτερου βιβλίου του Λιούις Κάρολ με τις περιπέτειες της Αλίκης όταν πέρασε μέσα από τον καθρέφτη, βοηθούμενος από το καλλιτεχνικό τιμ που κάνει θαύματα άξια προσοχής της Ακαδημίας. Το σενάριο της Αμερικανίδας Λίντα Γούλβερτον (Μαλέφισεντ, Η πεντάμορφη και το τέρας) διαθέτει πλούσιο ψυχολογικό υπόβαθρο, φεμινιστικά διδάγματα και αρκετές αλληγορικές προεκτάσεις όμως η αμερικανοειδής εμμονή με την ιερότητα της οικογένειας και την αγωνία για την επανένωσή της είναι εκνευριστική.  Εξάλλου οι ερμηνείες αν εξαιρέσεις την Έλενα Μπόναμ Κάρτερ δεν είναι και το ατού της ταινίας, κυμαινόμενες ανάμεσα στο χλιαρό και το άστοχο.

Συνολικά περνάς ευχάριστα και διασκεδαστικά αν και με διάρκεια 113 λεπτά, λίγο παραπάνω μοντάζ θα το ήθελε.  

Και μερικά trivia

Ο σκηνοθέτης James Bobin γύρισε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας σε 12 σετ, που στήθηκαν στα Shepperton Studios έξω από το Λονδίνο. Το μεγαλύτερο σετ είχε διαστάσεις 73 επί 30 μέτρα και περιλάμβανε το μαγαζί του κύριου Ημιψηλά, το ζαχαροπλαστείο, διάφορα σπίτια και ένα κάστρο. Το σπίτι του Καπελά είχε δύο ορόφους και το σχήμα καπέλου.

Χρειάστηκαν πάνω από 1000 βοηθητικοί ηθοποιοί  που έπαιζαν από τους προσκεκλημένους σε πάρτι μέχρι κατοίκους της πόλης και εργάτες στις αποβάθρες. Κάθε κομπάρσος είχε τα δικά του κοστούμια, ειδικό make up και κόμμωση σε καθημερινή βάση.

Τα εξωτερικά πλάνα στο σπίτι που μεγάλωσε η Αλίκη γυρίστηκαν στην οδό Fournier στο Λονδίνο, όπου τα σπίτια χρονολογούνται από το 1720 και είναι σπουδαία παραδείγματα πρώιμης γεωργιανής αρχιτεκτονικής. Τα εσωτερικά της οικίας των Κίνγκσλι γυρίστηκαν σε ένα ιστορικό κτίριο του 1700 στην οδό Craven στο Λονδίνο, όπου έζησε για 16 χρόνια ο Benjamin Franklin (το μόνο δικό του σπίτι που έχει απομείνει στον κόσμο). Το σπίτι είναι σημαντικό, όχι μόνο χάρη στον ιδιοκτήτη του, αλλά και γιατί είναι ένα σχεδόν τέλειο παράδειγμα της γεωργιανής αρχιτεκτονικής, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 900.000 λίτρα νερό για τη σκηνή της φουρτούνας.

Ο James Bobin ήταν παραγωγός και σκηνοθέτης του The 11 O’Clock Show στο Channel 4 στη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί πρωταγωνιστούσε ο Sacha Baron Cohen. Η εκπομπή ήταν επιτυχημένη κυρίως χάρη στους χαρακτήρες που είχε πλάσει ο Cohen, όπως ο Ali G, Bora Sagdiyev και ο Brunο.

Η Αλίκη μέσα από τον Καθρέφτη ήταν μια παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον. Μετά το γύρισμα η εναπομένουσα ξυλεία δόθηκε σε ένα τοπικό σχολείο και τα υφάσματα που δεν χρειάζονταν δόθηκαν σε μία ομάδα που ονομάζεται TRAID (Textile Recycling for Aid and International Development). Επίσης, οι πετσέτες και τα σεντόνια που αγοράστηκαν για τη φιλοξενία του συνεργείου από την Αμερική δόθηκαν ως δωρεά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για τους άστεγους και πάνω από 20 τόνοι φαγητό κομποστοποιήθηκαν.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 26.05.16