L’Affaire SK1 – Υπόθεση Άγνωστο DNA

Παραγωγή: Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Frédéric Tellier

Πρωταγωνιστούν: Raphaël Personnaz, Nathalie Baye, Olivier Gourmet, Michel Vuillermoz, Adama Niane, Christa Théret, Thierry Neuvic, William Nadylam, Marianne Denicourt.

Υπόθεση: Παρίσι, 1991. Ο Φρανκ Μάνιε είναι ένας νεαρός επιθεωρητής που μόλις έχει τοποθετηθεί στο Τμήμα Διερεύνησης Εγκλημάτων. Η πρώτη υπόθεση που αναλαμβάνει αφορά την ανεξιχνίαστη δολοφονία μιας κοπέλας. Ωστόσο, παρόμοιες ανεξιχνίαστες υποθέσεις αρχίζουν να πυκνώνουν, αφήνοντας κάποια κοινά ίχνη που σχηματίζουν το προφίλ ενός πιθανόν κοινού δράστη. Σε μια αίθουσα δικαστηρίου το 2001 γράφεται ο επίλογος αυτής της συγκλονιστικής υπόθεσης.

Το ντεμπούτο του τηλεοπτικού σκηνοθέτη Φρεντερίκ Τελιέ  στη μεγάλη οθόνη αναφέρεται σε μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε τη Γαλλία στα 90s: η δράση ενός κατά συρροή δολοφόνου που η σύλληψη του έγινε δυνατή με ταυτοποίηση DNA, για πρώτη φορά στα εγκληματολογικά χρονικά. Τα αρχικά στον τίτλο αυτό ακριβώς σημαίνουν: Serial Killer 1. Ο πρώτος εγκληματίας που συνελήφθη χάρις στο DNA.

Στην ταινία του Τελιέ αντιπαρατίθενται ο ορθός λόγος με τη μορφή της λογικής και της επιστημονικής έρευνας με τα άγρια ένστικτα ενός ψυχικά και κοινωνικά στιγματισμένου ατόμου. Στη μέση αυτών η οπτική του ανθρωπισμού με τη μορφή της παλαίμαχης δικηγόρου προσπαθεί, μάταια, να κατανοήσει το σκοτάδι των απωθημένων από την έννομη τάξη ενστίκτων. Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων. Τόσο του κατά συρροή δολοφόνου όσο και του επιθεωρητή που γίνεται εμμονοληπτικός με τη διαλεύκανση των φόνων όσο περνούν τα χρόνια και ο ένοχος συνεχίζει να κυκλοφορεί. Η επιβολή της τάξης μπορεί εύκολα να γίνει έμμονη ιδέα.  

Το Γαλλικό policier γνώρισε ένδοξες στιγμές στα 70s με ταινίες, μεταξύ άλλων, των Ανρί Βερνέιγ και Ζορζ Λοτνέρ και με σταρ όπως ο Μπελμοντό και ο Ντελόν. Σ αυτόν τον τελευταίο φέρνει φυσιογνωμικά ο Ραφαέλ Περσονάζ, νεόκοπος Γάλλος σταρ που εδώ ερμηνεύει πειστικά τον νεαρό επιθεωρητή. Γύρω του ένα πολύ επιτυχημένο καστ ζωντανεύει τη Γαλλία της δεκαετίας του 90 σε μια ιστορία δοσμένη με σωστό ρυθμό, ατμόσφαιρα και οξυδερκείς κοινωνιολογικές παρατηρήσεις. Το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, με τον (επίσης σκηνοθέτη) Νταβίντ Ελοφέν («Μακριά από τους Ανθρώπους» / Loin des Hommes). 

Η ταινία τιμήθηκε με βραβείο Jacques Prévert καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου το 2016 και ήταν υποψήφια για 2 Βραβεία César: καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 26.05.16