Barbershop: The next cut – Το Μπαρμπέρικο: Η νέα Κουπ

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2016 

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Κωμωδία  

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Malcolm D.Lee

Πρωταγωνιστούν: Ice Cube, Cedric the Entertainer, Nicki Minaj, Common, Eve, Regina Hall, Sean Patrick Thomas, Anthony Anderson, Jazsmin Lewis, J.B. Smoove, Lamorne Morris, Utkarsh Ambudkar, Margot Bingham, Deon Cole, Troy Garity, Michael Rainey Jr., Diallo Thompson.

Υπόθεση: Σε μια λαική γειτονιά του Νότιου Σικάγο στέκει ακόμη το μπαρμπέρικο του Κάλβιν. Έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από το τελευταίο μας ραντεβού αλλά ο Κάλβιν, ο Έντι και το υπόλοιπο προσωπικό είναι ακόμα εκεί. Όμως η κρίση έχει φέρει ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Το πιο βασικό: το κάποτε ανδροκρατούμενο μαγαζί έχει τώρα μοιραστει στη μέση: από τη μια μπαρμπέρικο κι από την άλλη κομμωτήριο με τα κορίτσια να φέρνουν στην εξίσωση την δική τους ματιά, αμφισβητώντας τα αγόρια σε όλα τα πράγματα. Παρά τις καλές στιγμές, το εύθυμο κλίμα και το αίσθημα συντροφικότητας μέσα στο μαγαζί, η κατάσταση στην γειτονιά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αναγκάζοντας τον Κάλβιν και τους φίλους του να συνασπιστούν σε μια προσπάθεια να σώσουν όχι μόνο το μπαρμπέρικο, αλλά και τη γειτονιά τους.

Ανάμεσα στον αιχμηρό πολιτικό λόγο του Σπάικ Λι και το εύθυμο κλίμα ενός οικογενειακού τηλεοπτικού sitcom βρίσκεται αυτό το διάσημο και υπερεπιτυχημένο μπαρμπέρικο που επανέρχεται πολλά χρόνια μετά την τελευταία του εξόρμηση για να κάνει ένα αιχμηρό, αν και κατά βάθος συντηρητικό, κοινωνικό σχόλιο πάνω στην νέα εξαχρείωση των νεαρών αφροαμερικανών μέσα από την οικονομική κρίση και την αναβίωση της εγκληματικότητας. Το μπαρμπέρικο εξάλλου, ως χώρος κοινωνικών συναθροίσεων, προσφέρεται σαν θεατρική σκηνή από την οποία παρελαύνουν και σχολιάζονται όλα τα κακώς κείμενα στην Αμερικάνικη κοινωνία. Μεγάλη και διαχρονική η επιτυχία του στα Αμερικάνικα ταμεία, ασήμαντη η προβολή του εκτός ΗΠΑ. Και όμως πρόκειται για μια έξυπνη, θεατρικά στημένη, κωμωδία κλειστού χώρου εν μέσω μιας περιρρέουσας τραγικής ατμόσφαιρας βίας και παραβατικότητας.

Η συνεχώς αυξανόμενη αστυνομική βία κατά των μαύρων στις ΗΠΑ, το αιώνιο πρόβλημα των ναρκωτικών, η διάλυση της οικογένειας και η εγκληματικότητα των νεανικών συμμοριών βρίσκονται διακριτικά κρυμμένες πίσω από τις λεκτικές μονομαχίες μπαρμπέρηδων και κομμωτριών. Κερασάκι στη σοκολατένια αυτή τούρτα η συνεχής αναφορά στον Πρόεδρο Ομπάμα και το έργο του (ή όχι) υπέρ της αφροαμερικανικής κοινότητας μέχρι το αστείο (ή όχι) φινάλε που τον εμπλέκει άμεσα.

Το καστ με επικεφαλής τους πρώην ράπερ Άις Κιουμπ και Κόμον και την ασυμμάζευτα πληθωρική Νίκι Μινάζ είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 26.05.16