Comme Un Avion – Γλυκιά απόδραση

Παραγωγή: Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 107 λεπτά

Είδος: Κομεντί

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Bruno Podalydès

Πρωταγωνιστούν: Bruno Podalydès, Sandrine Kiberlain, Agnès Jaoui, Vimala Pons, Denis Podalydès, Michel Vuillermoz, Jean-Noël Brouté , Pierre Arditi, Noémie Lvovsky, Samir Guesmi, Mehdi Djaadi.

Υπόθεση: Ο 50χρονος Μισέλ είναι ένας γραφίστας, παθιασμένος με τα αεροπλάνα, που πάσχει από κρίση μέσης ηλικίας. Όταν ανακαλύπτει τα καγιάκ σε ένα σερφάρισμα στο ίντερνετ παθιάζεται γιατί του θυμίζουν τα αεροπλάνα και αποφασίζει να παραγγείλει ένα καγιάκ με σκοπό να ξεφύγει μόνος για μια εβδομάδα και να «βρει τον εαυτό του». Αποχαιρετά τη γεμάτη κατανόηση σύζυγο του και παίρνει το ποτάμι κωπηλατώντας το καγιάκ του. Ενώ διασχίζει την υπέροχη γαλλική εξοχή, μέσα από μια σειρά απρόσμενων συναντήσεων έρχεται σε επαφή με τον εσώτερο εαυτό του.

Κρίση μέσης ηλικίας ή κάτι βαθύτερο; Αυτό που ξεκινάει σαν καπρίτσιο ενός μεσήλικα που πνίγεται από την καθημερινότητά του, συνεχίζεται σαν μοναχικό ταξίδι πάνω στην ουσία της ζωής. Το ποτάμι στον κινηματογράφο είναι πάντα ένα σύμβολο: μνήμης, ζωής, χρόνου. Ο στόχος όμως του Μισέλ να ζήσει επιτέλους την περιπέτεια της ζωής του κατεβαίνοντας το ποτάμι δεν επιτυγχάνεται ποτέ αφού ανακαλύπτει την αληθινή ζωή ακριβώς δίπλα του, σε ένα όμορφο ξέφωτο γεμάτο παράξενους ανθρώπους γεμάτους χαρά και αγάπη. Εκεί στέκεται ο ήρωάς μας μέχρι να αποκτήσει τις απαραίτητες εμπειρίες για να συνεχίσει (ή όχι), αν και μια λάθος στροφή (βλέπε επιλογή) ποτέ δεν ξέρεις που θα σε βγάλει. Όσο για τη γεμάτη κατανόηση σύζυγο, ίσως δεν ήταν ακριβώς κατανόηση η παρότρυνσή της προς τον Μισέλ να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Παράδοξη και ιδιαίτερη ταινία που, αν και περιορισμένου βεληνεκούς, έχει πολλά να πει σε συγκεκριμένη μερίδα του κοινού. Χαμηλοί τόνοι, υπόκωφο και πικρό χιούμορ, sui generis χαρακτήρες και ένας πρωταγωνιστής-πρώτος ξάδελφος του στιλ και της ψυχολογίας του Γούντι Άλεν: οξυδερκής παρατηρητής αλλά υπερβολικά χαμηλότονος ως ερμηνευτής αυτός ο γόνος Ελλήνων της διασποράς Γάλλος έχει το κάτι αλλά όχι και τον τρόπο να το επικοινωνήσει. Υπέροχες οι τρεις πρωταγωνίστριες, κάθε μια με το δικό της ιδιαίτερο στιλ. Να σημειωθεί πάντως ότι στο τελευταίο Φεστιβάλ Γαλλόφωνων ταινιών στην Αθήνα, η ταινία κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής. Ιδανική για θερινές εξόδους.

Διανομή: Filmtrade

Στις αίθουσες από 26.05.16