Colonia – Η Αποικία

Παραγωγή: Γερμανία/Λουξεμβούργο/Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 110 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Florian Gallenberger

Πρωταγωνιστούν: Emma Watson, Daniel Brühl, Michael Nyqvist, Richenda Carey, Vicky Krieps, Jeanne Werner, Julian Ovenden, August Zirner, Martin Wuttke.

Υπόθεση: Χιλή 1973: Ο Πρόεδρος Αλιέντε ανατρέπεται και δολοφονείται κατά τη διάρκεια ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος με αρχηγό τον Στρατηγό Πινοτσέτ. Πλήθος νέων ξεχύνεται στους δρόμους για να διαδηλώσει και ανάμεσά τους η Αγγλίδα αεροσυνοδός Λένα (Έμα Γουάτσον) και ο Γερμανός φωτογράφος Ντάνιελ (Ντάνιελ Μπριλ), ένα νεαρό ζευγάρι που τυχαίνει εκείνη τη δύσκολη ώρα να βρίσκονται στη Χιλή. Όπως πολλοί άλλοι, συλλαμβάνονται και αυτοί από τη μυστική αστυνομία με τον Ντάνιελ να μεταφέρεται σε μια απομακρυσμένη κρυφή στρατιωτική εγκατάσταση όπου γίνονται ανακρίσεις και βασανιστήρια. Πάνω από αυτήν είναι χτισμένη η Γερμανικής προέλευσης θρησκευτική κοινότητα, Colonia Dignidad («Αποικία η Αξιοπρέπεια») που  χρησιμεύει ως κάλυψη του καθεστώτος. Κάτω από τις εντολές του αρχηγού της, του ιεροκήρυκα Πολ Σέιφερ, η Colonia παρουσιάζεται σαν μια φιλανθρωπική οργάνωση, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια θρησκευτική και στρατιωτική σέκτα, από την οποία δεν έχει αποδράσει ποτέ κανείς. Μέσα στην απελπισία της, η Λένα αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι εκεί και να μπει στην αίρεση, ελπίζοντας ότι θα βρει τον Ντάνιελ και θα τον βοηθήσει να αποδράσει. Δεν φαντάζεται όμως σε τι τρομακτική περιπέτεια μπλέκει…

Εσωτερικό διαμερίσματος, μέρα. Ένα ζευγάρι συζητά. Χτυπά το τηλέφωνο. Πληροφορούνται ότι έγινε πραξικόπημα. Έξω ακούγονται πυροβολισμοί. Κοιτάζουν από το παράθυρο. Κόσμος τρέχει πανικόβλητος. Και τι κάνουν; Βουτάνε μια φωτογραφική μηχανή και ξεχύνονται να φωτογραφίσουν αγριεμένους φαντάρους που πυροβολούν στο ψαχνό!!! Μα…που πας ρε Καραμήτρο; Θα σε μπουζουριάσουν! Όπως και συμβαίνει.

Παραπάνω είναι ένα μόνο από τα αρκετά χτυπητά παραδείγματα σεναριακής ευκολίας που τοποθετείται σχεδόν στην αρχή της ταινίας και βάζει μπροστά τη δράση. Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις, ο πολιτικός κινηματογράφος έχει ξεπεράσει την εποχή του Ζ και του Αγνοούμενου, άσε που ο Γαβράς το έκανε και καλύτερα! Ευτυχώς η ταινία γρήγορα εξελίσσεται σε θρίλερ τρόμου, με την πρωταγωνίστρια να πηγαίνει στη φάρμα των αιρετικών οικειοθελώς προκειμένου να σώσει τον πρίγκηπα από τον κακό δράκο. Η περιγραφή της ατμόσφαιρας εκεί είναι αρκούντως απειλητική, ο δράκος του Μίκαελ Νίκβιστ είναι όντως δράκος, ένα απόλυτα διεστραμμένο μειλίχιο κτήνος, η χούντα περιγράφεται ως σκοτεινή σέχτα νεοναζιστικής ιδεολογίας και το τελευταίο ημίωρο, αν και μοιάζει απελπιστικά με την Επιχείρηση Αργώ, είναι συναρπαστικό. Ο ρόλος του Ντάνιελ Μπριλ αν και πρώτος ανδρικός, επισκιάζεται (από κάθε άποψη) από την Έμμα Γουότσον (του Χάρι Πότερ) που εξελίσσεται μεγαλώνοντας σε καλή ηθοποιό. Ο Γερμανός σκηνοθέτης Φλόριαν Γκάλενμπεργκερ (παλιότερα βραβευμένος με Oscar ταινίας μικρού μήκους) κρατάει αμείωτη γενικά την ένταση. Ας έβαζε όμως και κάποιον να του γράφει καλά σενάρια και ας μη τα έκανε όλα μόνος του. Δεν το έχει!

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 02.06.16