Lolo – Οιδιπόδειο α λα Γαλλικά

Παραγωγή: Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 97 λεπτά

Είδος: Ψυχολογική Κομεντί

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Julie Delpy

Πρωταγωνιστούν: Julie Delpy, Dany Boon, Vincent Lacoste, Karin Viard, Elise Larnicol, Antoine Lounguine, Christophe Vandevelde,  Christophe Canard, Rudy Milstein.

Guest Stars: Karl Lagerfeld, Frédéric Beigbeder, Ramzy Bedia και ο Γιώργος Χωραφάς.

Υπόθεση: Η κομψή και εκλεπτυσμένη παριζιάνα Violette (Julie Delpy) πάει με την πεταχτούλα φίλη της Ariane (Karin Viard) για διακοπές στο ειδυλλιακό Μπιαρίτς, όπου συναντά τον γλυκύτατο και ολίγον επαρχιώτη προγραμματιστή Jean-René (Dany Boon). Αν και εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, η χημεία μεταξύ τους είναι τόσο καλή που βρίσκονται ξανά στο Παρίσι. Εκεί όμως παραμονεύει ο Lolo (Vincent Lacoste), ο κτητικός γιος της Violette που είναι αποφασισμένος να ξεφορτωθεί τον επίδοξο εραστή, με κάθε τρόπο. Το μέλλον αυτής της σχέσης φαίνεται καταδικασμένο.

Μια κομεντί που υπόσχεται πολλά και ξεκινά δυναμικά αλλά εξελίσσεται σε αρκετά φλύαρη (η αιώνια Γαλλική κατάρα) και γεμάτη κλισέ ιστορία του στιλ στους δύο τρίτος δεν χωρεί. Τώρα το θέμα είναι ποιος είναι ο τρίτος σ αυτή την ανορθόδοξη σχέση. Ο αγαθός επαρχιώτης εραστής που γοητεύεται από τη νευρωτική πρωτευουσιάνα ή ο εμφανώς ψυχασθενής αλλά χαριτωμένος υιός που δεν εννοεί να ξεκολλήσει από τα φουστάνια της «δίκην Ιοκάστης» μαμάς. Τα μέσα που μετέρχεται ο Λολό για να κρατήσει κοντά του τη γυναίκα της ζωής του είναι τόσο σατανικά και παράτολμα που αν τον έπιαναν θα είχε να αντιμετωπίσει φυλακή ή ψυχιατρείο ή και τα δύο μαζί. Εδώ μας κάνει να γελάμε (για να μην ανατριχιάσουμε)!

Από το υλικό αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ αλλά η Μαντάμ Ντελπί, η πρωταγωνίστρια και συνδημιουργός με τον Ρίτσαρντ Λινκλάτερ του Before Midnight, εμφανώς επηρεασμένη από τον Γούντι Άλεν, προτιμά τη φόρμα της κομεντί, χωρίς να αποφασίζει τελικά αν θα διώξει εντελώς τις βαριές σκιές πάνω από τον νεαρό επίδοξο Οιδίποδα. Αποσπά όμως πολύ ικανοποιητικές ερμηνείες που σώζουν αρκετά την κατάσταση, αν εξαιρέσουμε το Ελληνικό κουλέρ λοκάλ που φέρνει στην ιστορία ο Μεσιέ Χωραφάς ως μεσόκοπος Greek hot lover από τη Σαντορίνη (το απόλυτο κλισέ!). Ο σούπερσταρ Ντανί Μπουν είναι πιο μετρημένος από ότι συνήθως, η Καρίν Βιαρ πάντα απολαυστική, η Ντελπί ως πρωταγωνίστρια είναι όσο ξινή και νευρωτική απαιτεί ο ρόλος ενώ ο νεαρός και συνεχώς ανερχόμενος Βενσάν Λακόστ πλάθει έναν αξέχαστο και εξόχως εκνευριστικό Λολό, έναν Οιδίποδα όχι Τύραννο αλλά σίγουρα Τσόγλανο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μετράει ήδη δύο υποψηφιότητες Σεζάρ μόλις στα 23 του. Και μόνο για αυτόν, η ταινία αξίζει μια ευκαιρία…  

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 09.06.16