Florence Foster Jenkins – Florence: Φάλτσο Σοπράνο

Παραγωγή: Βρετανία – 2016 

Διάρκεια: 110 λεπτά

Είδος: Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Stephen Frears

Πρωταγωνιστούν: Meryl Streep, Hugh Grant, Rebecca Ferguson, Simon Helberg, Neve Gachev, Nina Arianda, John Kavanagh, Elliot Levey, Thelma Barlow, Josh O'Connor, David Haig, John Sessions, Mark Arnold.

Υπόθεση: Η κοσμική Νεοϋορκέζα Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) ζει για τη μουσική και το τραγούδι, διευθύνοντας μια μουσική λέσχη πολυτελείας και οργανώνοντας καλλιτεχνικές βραδιές και κονσέρτα στα οποία τραγουδάει η ίδια ενώπιον επιλεγμένου (από την ίδια ) κοινού. Επιλεγμένου βέβαια αφού πιστεύει πως είναι ένα αηδόνι της όπερας ενώ  που το κακολογούν οι εχθροί του ενώ στην πραγματικότητα είναι η πιο φάλτσα τραγουδίστρια που εμφανίστηκε ποτέ στο μουσικό στερέωμα. Ο σύντροφος και μάνατζέρ της St Clair Bayfield (Hugh Grant), ένας Άγγλος σεξπηρικός ηθοποιός, αριστοκρατικής καταγωγής, συντηρεί αυτήν της την ψευδαίσθηση, όπως συντηρεί και μια πανέμορφη ερωμένη. Τα χρόνια περνάνε και έρχεται η στιγμή που η ηλικιωμένη πλέον Florence αποφασίζει να δώσει κονσέρτο στο Carnegie Hall. Είναι 1944, οι φαντάροι επιστρέφουν σιγά σιγά από το μέτωπο και ο St Clair ξέρει ότι καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του.

Μια αληθινή ιστορία που μοιάζει με απίστευτο παραμύθι με κωμική επιφάνεια και τραγικό υπόβαθρο είναι η ζωή της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς (1868-1944). Η καλογραμμένη αυτή κομεντί ακολουθεί σχετικά πιστά τα γεγονότα και, περνώντας από το αέρινο σκηνοθετικό touch του σπουδαίου Stephen Frears, μετατρέπεται σταδιακά σε γλυκόπικρο σχόλιο για την προσωπική φιλοδοξία, τα όρια της τέχνης και τα τραύματα στις ψυχές και τα σώματα των ευαίσθητων που καλύπτονται με θάρρος, πειθώ και (στην κωμικοτραγική περίπτωση της Φλόρενς) με αυθυποβολή. Στο κέντρο της ιστορίας δεν βρίσκονται η παροιμιώδης αδυναμία της Φλόρενς να άδει μια σωστή νότα και η φαντασιοπληξία της (όπως ήταν κατά κάποιο τρόπο στη γαλλική μεταφορά της ιστορίας πέρυσι με την Μαργκερίτ) αλλά αυτή η ιδιόμορφη σχέση αγάπης και αφοσίωσης ανάμεσα σε αυτήν και τον προστάτη, μέντορα και φύλακα άγγελό της Σαιν Κλαιρ. Μια ανορθόδοξη ιστορία αγάπη λοιπόν με μπόλικο φάλτσο για περιτύλιγμα.

Δίπλα στην πάντα απολαυστική Μέριλ Στριπ, ο αρκετά γερασμένος αλλά πάντα γοητευτικός Χιου Γκραντ δίνει την ερμηνεία της καριέρας του ενώ από κοντά κεντάει έναν αξέχαστο πιανίστα ο Σάιμον Χέλμπεργκ του Big Bang Theory. Και οι τρεις έχουν εγγράψει ήδη προσημείωση για υποψηφιότητες Oscar! Το καλλιτεχνικό μέρος (κοστούμια, σκηνικά και λοιπά) είναι άψογο, αναδημιουργώντας μια Νέα Υόρκη των κοσμικών κύκλων του 30 και του 40 που ζει στον κόσμο της ενώ η Ιστορία γράφεται αλλού. Όχι από τις μεγάλες ταινίες στη φιλμογραφία του σπουδαίου Βρετανού δημιουργού των Grifters και της Philomena αλλά από τις πιο γλυκές του και άξιες να αγαπηθούν από το πλατύ κοινό.  

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 16.06.16