El Clan – Η Φαμίλια

Παραγωγή: Αργεντινή/Ισπανία – 2015 

Διάρκεια: 110 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Pablo Trapero

Πρωταγωνιστούν: Guillermo Francella, Peter Lanzani, Lili Popovich, Gastón Cocchiarale, Giselle Motta, Franco Masini, Antonia Bengoechea, Stefanía Koessl.

Υπόθεση: Η οικογένεια Πούτσιο είναι υπόδειγμα αστικής οικογένειας: Ο πατέρας  είναι ένας έντιμος οικογενειάρχης που αγαπά τα παιδιά του, μέχρι που διαβάζει και τη μικρή του κόρη για το σχολείο. Η μητέρα είναι αφοσιωμένη δασκάλα και τέλεια νοικοκυρά. Τα παιδιά είναι άριστοι μαθητές με τις καλύτερες προοπτικές. Αυτή όμως είναι μια πλαστή εικόνα. Πίσω από τη βιτρίνα, η αξιοσέβαστη οικογένεια βγάζει τα προς το ζην από απαγωγές πλούσιων, Ο μειλίχιος πατέρας δεν είναι παρά ο βάναυσος αρχηγός μιας συμμορίας κακοποιών που απαρτίζεται από την σύζυγό και τα παιδιά του. Τα θύματα των απαγωγών κρατούνται αιχμάλωτα στο υπόγειο του σπιτιού και όταν οι συγγενείς πληρώνουν τα λύτρα, εκτελούνται εν ψυχρώ! Όλα λειτουργούν στην εντέλεια μέχρι όμως να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ποτέ το τέλειο σχέδιο…. 

Το φιλμ του Πάμπλο Τραπέρο, δημιουργού της Λεονέρα και του Λευκού Ελέφαντα, βασίζεται στην πραγματική ιστορία της οικογένειας Πούτσιο που συγκλόνισε με τη δράση της την κοινή γνώμη στην Αργεντινή των μέσων της δεκαετίας του 80. Ο Τραπέρο συνδέει την εγκληματική δράση της οικογένειας με το παρακρατικό παρελθόν του πάτερ φαμίλια Πούτσιο κατά τη διάρκειας της Αργεντινής 7ετίας (1976-1983) και του επονομαζόμενου Βρώμικου Πολέμου με τους χιλιάδες εξαφανισμένους-θύματα της στυγνής στρατιωτικής δικτατορίας. Ενός πολέμου που έληξε με την ταπεινωτική ήττα στα Φώκλαντς και την άνοδο του Ραούλ Αλφονσίν στην Προεδρία που επανέφερε την πολιτική τάξη. Η εγκληματική δράση της οικογένειας δεν είναι παρά μια παραλλαγή της φασιστικής εγκληματικής πολιτικής των στρατηγών στα γραφεία των οποίων σύχναζε ο πατήρ Πούτσιο. Η οικογένεια Πούτσιο, υπόδειγμα για το χουντικό καθεστώς, δεν ήταν παρά μια συμμορία κοινών δολοφόνων και αρπακτικών. Όλα τα ανελεύθερα καθεστώτα σε τέτοια κοινωνικά κύτταρα στηρίζουν την εξουσία τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Και θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε μια αντίστοιχη Ελληνική ιστορία, αφού διαθέτουμε και εδώ το ανάλογο ιστορικό υλικό.  

Συναρπαστική αφήγηση, γεμάτη λεπτή ειρωνεία και ένα φοβερό σάουντρακ. Για την τολμηρή αυτή κοινωνική αλληγορία με τη μορφή θρίλερ, ο Τραπέρο κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας. Το ισπανόφωνο σινεμά ήρθε για να μείνει…

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμ

Στις αίθουσες από 16.06.16