The BFG - Ο μεγάλος φιλικός γίγαντας (και σε 3D)

Παραγωγή: Βρετανία/Καναδάς/ΗΠΑ – 2016 

Διάρκεια: 119 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Παιδική περιπέτεια φαντασίας

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Πρωταγωνιστούν: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton, Jemaine Clement, Rebecca Hall, Rafe Spall, Bill Hader, Michael David Adamthwaite, Daniel Bacon, Chris Gibbs, Adam Godley, Jonathan Holmes, Paul Moniz de Sa, Ólafur Ólafsson.                                            

Υπόθεση: Μια φορά κι ένα καιρό, ένα 10χρονο κοριτσάκι που το έλεγαν Σόφη και ζούσε σε ένα ορφανοτροφείο του Λονδίνου, δεν μπορούσε να κοιμηθεί τη νύχτα, έχοντας πλάσει με τη φαντασία της τρομακτικά πλάσματα που κυκλοφορούσαν στο σκοτάδι, τότε  που όλα τα παιδιά και οι μεγάλοι κοιμούνταν βαθιά. Ένα βράδυ που η Σόφη στριφογύριζε στο κρεβάτι άγρυπνη, αποφάσισε να παραβεί τους κανόνες και να σκύψει έξω από το παράθυρο για να δει πώς είναι ο κόσμος στο φως του φεγγαριού. Τότε που λέτε, ένας τεράστιος και λεπτός μαυροφορεμένος Γίγαντας ξεπρόβαλε μέσα από τα σκοτάδια, την άρπαξε στη στιγμή και την πήρε στην πατρίδα του, την Γιγαντοχώρα. Αυτός ο Γίγαντας βέβαια αποδείχθηκε αγγουροφάγος και αγαθός, εντελώς διαφορετικός από τους ανθρωποφάγους συμπατριώτες του. Η Σόφη θα του δώσει το όνομα Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας, ενώ θα μάθει τα πάντα για τους Γίγαντες και την όρεξη με την οποία καταβροχθίζουν ανθρώπους. Ο αγαθός Γίγαντας και το ορφανό κορίτσι θα ενώσουν τους μοναχικούς τους κόσμους και θα καταστρώσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο να σταματήσουν για τα καλά τους ανθρωποφάγους Γίγαντες. Τα σχέδια τους θα τους φέρουν στο Λονδίνο και μάλιστα στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της Βασίλισσας… 

Ο Ρόαλντ Νταλ, Ουαλός, Νορβηγικής καταγωγής, συγγραφέας, είναι υπεύθυνος κυρίως για μια σειρά από βιβλία-μνημεία της αγγλόφωνης παιδικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, όπως η Ματίλντα, ο Τζέιμς και το γιγάντιο ροδάκινο, ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας και αυτός εδώ ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας. Περιπετειώδης, πνευματώδης και πολυδιαβασμένος επηρέασε την αγγλική λογοτεχνία όσο λίγοι συγγραφείς και άφησε σπουδαία παρακαταθήκη σε γενιές και γενιές αναγνωστών. Ήταν ζήτημα χρόνου να καταπιαστεί με ένα έργο του ο μεγάλος παραμυθάς του Χόλιγουντ Στίβεν Σπίλμπεργκ, υπεύθυνος για την απόλυτη παιδική ταινία όλων των εποχών, τον ΕΤ, μια ταινία που κατά σύμπτωση γυρίστηκε το 1982, χρονιά που κυκλοφόρησε ο Γίγαντας του Νταλ.

Για να μεταφέρει το μαγευτικό σύμπαν του Νταλ, χρησιμοποίησε (με υπέροχο τρόπο) την τεχνική του motion capture που είχε ξαναχρησιμοποιήσει στον προ 5ετίας Τεν Τεν του. Και βέβαια υπήρξε τυχερός στην επιλογή του κατάλληλου ηθοποιού για το ρόλο του Γίγαντα, έχοντας εξασφαλίσει τον σπουδαίο Μαρκ Ράιλανς, μόλις βραβευμένο με Όσκαρ για το ρόλο του στην προηγούμενη ταινία του Σπίλμπερκ «Η Γέφυρα των Κατασκόπων». Η ταινία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο γλυκύτατο πορτραίτο αυτού του τεράστιου γίγαντα που σκιαγραφεί ο Ράιλανς και στη χημεία του με το χαρισματικό κοριτσάκι που υποδύεται τη Σόφη. Κάτι σαν ΕΤ και Έλιοτ ένα πράμα… Διδακτική, συναρπαστική και αρκετά επίκαιρη καθώς καταγγέλλει το bullying που πάντα κυριαρχεί στις κοινωνικές δομές, απευθύνεται κυρίως στο προεφηβικό κοινό αλλά και σε όσους έχουν ακόμη ίχνη παιδικότητας στην ψυχή. Βέβαια αφηγηματικά κάνει κάποιες κοιλίτσες και δεν αποφεύγει εντελώς τους μελοδραματισμούς αν και το χιουμοριστικό ύφος του Νταλ, διασκευασμένο σεναριακά από τη Μελίσα Μάθισον του ΕΤ, είναι πανταχού παρόν.

Όχι η καλύτερη στιγμή στη φιλμογραφία του 70χρονου φέτος δημιουργού αλλά μια από τις πιο γλυκιές, που θεωρώ βέβαιο ότι θα απασχολήσει του χρόνου την Ακαδημία με υποψηφιότητες για τα κοστούμια της Τζοάνα Τζόνστον, τα σκηνικά, τα εφέ αλλά και το σκορ του Τζον Γουίλιαμς. Το βιβλίο «Ο ΜΦΓ – Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Διανομή: Odeon                       

Στις αίθουσες από 30.06.16