Money Monster – Το παιχνίδι του χρήματος

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2016 

Διάρκεια: 98 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Θρίλερ  

Σκηνοθεσία: Jodie Foster

Πρωταγωνιστούν: George Clooney, Julia Roberts, Jack O'Connell, Dominic West, Caitriona Balfe, Giancarlo Esposito, Christopher Denham, Lenny Venito, Chris Bauer, Dennis Boutsikaris, Emily Meade, Condola Rashad.

Υπόθεση: Ο Lee Gates (George Clooney), είναι οικονομικός γκουρού της τηλεόρασης, καταξιωμένος μέσα από μια εξαιρετικά δημοφιλή εκπομπή-προσωπικό show. Βασικά πρόκειται για έναν υπερφίαλο και κενόδοξο τηλεοπτικό αστέρα που κάνει οικονομικό show χωρίς να ενδιαφέρεται για την εγκυρότητα των ενεργειών του. Μετά την  προώθηση μιας μετοχής-ιδανικής επένδυσης που αποδείχθηκε φούσκα, ένας οργισμένος μικροεπενδυτής (Jack O'Connell) εισβάλλει στο στούντιο και σε απευθείας μετάδοση κρατάει όμηρους τον διάσημο αναλυτή και την Patty Fenn (Julia Roberts), παραγωγό της εκπομπής του. Καθώς ξεδιπλώνονται οι πτυχές μια τεράστιας οικονομικής απάτης, οι Gates και Fenn προσπαθούν από τη μια να καθαρίσουν το όνομά τους ξεσκεπάζοντας το σκάνδαλο κι από την άλλη να καταφέρουν να παραμείνουν ζωντανοί.

Η σκηνοθετική επιστροφή της Τζόντι Φόστερ χαρακτηρίζεται από πολλά και ετερόκλητα υλικά τα οποία, προς τιμήν της, καταφέρνει να συνδυάσει σε ένα πρωτότυπο θρίλερ με εκπληκτικό όντως μοντάζ, ένταση, ρυθμό, χιούμορ, καυστική κοινωνικοπολιτική κριτική αλλά και αρκετές σεναριακές χολιγουντιανές ευκολίες τις οποίες ωστόσο συνεχώς υποσκάπτει, προκαλώντας ίλιγγο στον εφησυχασμένο θεατή με την συνεχή εναλλαγή ρόλων «καλού» και «κακού».

Η καταγγελία των σύγχρονων οικονομικών εγκλημάτων που κρύβονται πίσω από καλά δομημένες συναλλαγές μπορεί να είναι σχετικά χαλαρή σε σχέση πχ με το οσκαρικό Μεγάλο Σορτάρισμα, αλλά αποκτά σχεδόν μεταφυσικό χαρακτήρα με τον επενδυτή «αδύναμο κρίκο» να επιχειρεί την επανάστασή του γνωρίζοντας και αποδεχόμενος το ενδεχόμενο να την πληρώσει με το ύστατο τίμημα, τη ζωή του την ίδια. Μια αποκάλυψη με τίμημα μια ανθρωποθυσία. Ο Σίντνει Λιούμετ θα χαμογελούσε με ικανοποίηση βλέποντας αυτό το φιλμ που έχει πολλά κοινά με την δική του κλασσική Σκυλίσια Μέρα. Βέβαια το μεγάλο ατού της ταινίας είναι το πρωταγωνιστικό τρίο και ιδιαίτερα η Τζούλια Ρόμπερτς που κλέβει την παράσταση στο ρόλο της τηλεοπτικής παραγωγού, ψιθυρίζοντας σχεδόν τις μισές ατάκες της σαν voice over στο αυτί του Κλούνι.!

Μια εξαιρετική επιλογή για θερινή κινηματογραφική έξοδο.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 30.06.16