O Macbeth του Πολάνσκι στο 6ο Athens Open Air Film Festival

Μετά τον «Ριχάρδο τον 3ο» που προβλήθηκε στο Άλσος Μπαρουτάδικο του Αιγάλεω, Ο «Μακβέθ» είναι η δεύτερη ταινία που θα προβάλει το 6o Athens Open Air Film Festival στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο «Shakespeare in the City» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία και το British Council για τον εορτασμό της 400ής επετείου του θανάτου του μεγάλου Άγγλου δραματουργού. 

Το αφιέρωμα με τίτλο «Shakespeare in the City» «ζωντανεύει» έργα του Σαίξπηρ με έξι ταινίες που άντλησαν έμπνευση από τη θεατρική παράδοση του Βρετανού βάρδου και βασίζονται στα ιστορικά δράματα, τη δημιουργική φαντασία, αλλά και την «ανατριχιαστικά» κωμική πλευρά των έργων του. 

Ο Πολάνσκι παρουσιάζει μια εφιαλτική εκδοχή της περίφημης σαιξπηρικής τραγωδίας πάνω στις αιματηρές συνέπειες του ασίγαστου πόθου για εξουσία, με φόντο το τραχύ τοπίο της βόρειας Ουαλίας. Δύο χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της συζύγου του, Σάρον Τέιτ, ο Ρόμαν Πολάνσκι μεταφέρει μια από τις διασημότερες τραγωδίες του Σαίξπηρ μέσα σε όλη της τη βαρβαρότητα και τη βία. Παρ' όλο που μια τέτοια διασκευή είναι αναπόφευκτο να ληφθεί ως μια απελπισμένη προσπάθεια του σκηνοθέτη να εξορκίσει δικούς τους, προσωπικούς δαίμονες, αξίζει να αντιμετωπίσει κανείς αυτόν τον αιματοβαμμένο και σκοτεινό «Μάκβεθ» ως μια ταινία πλήρως εναρμονισμένη με τους φιλμικούς προβληματισμούς και την πεσιμιστική κοσμοθεωρία του σκηνοθέτη, αλλά και ως μια εξαιρετική διασκευή του διάσημου έργου στην οθόνη.

Σεβόμενος απολύτως το σαιξπηρικό όραμα, ο Πολάνσκι κινηματογραφεί με ρεαλισμό και όσο το δυνατόν πλησιέστερη αυθεντικότητα πότε σε άγριας ομορφιάς φυσικές τοποθεσίες και πότε σε ημιφωτισμένα γοτθικά σκηνικά, μεταφέροντας όλη την κλειστοφοβία και τη δριμύτητα του έργου και αναπαριστώντας τους ήρωες ως χαμένες ψυχές, θύματα σκοτεινών δυνάμεων και έρμαια δικών τους ολέθριων ψευδαισθήσεων. Το αποτέλεσμα μένει αξέχαστο. 

Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι

Πρωταγωνιστούν: Τζον Φιντς, Φραντσέσκα Άνις, Μάρτιν Σο

Διάρκεια: 140' 

Πέμπτη 7 Ιουλίου | 21:30

Πειραιώς 260 | Είσοδος Ελεύθερη (Ακατάλληλο για ανηλίκους)

Οι προβολές του αφιερώματος «Shakespeare in the City», όπως και όλες οι προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival, πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr , με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και χορηγό την μπύρα Fischer.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ επισκεφτείτε το: www.cinemag.gr.