Bone Tomahawk – Τσεκούρι από κόκκαλο

Παραγωγή: ΗΠΑ/Βρετανία - 2015 

Διάρκεια: 132 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Γουέστερν Τρόμου

Σκηνοθεσία: S. Craig Zahler

Πρωταγωνιστούν: Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox, Richard Jenkins Lili Simmons, Evan Jonigkeit, David Arquette, Fred Melamed, Sid Haig, Michael Paré, Sean Young.

Υπόθεση: Όταν μια φυλή άγριων κανίβαλων Ινδιάνων που ζουν σε κάποια απομακρυσμένα σπήλαια, απαγάγει την όμορφη Σαμάνθα από την μικρή πόλη Bright Hope (Λαμπρή Ελπίδα), μια ετερόκλητη ομάδα καθοδηγούμενη από τον Σερίφη Φράνκλιν Χαντ (Κερτ Ράσελ), ξεκινά να τη φέρει πίσω, πριν πέσει θύμα των ορέξεων των Ινδιάνων! Όμως οι εχθροί τους είναι πιο τρομακτικοί και απρόβλεπτοι από όσο κανείς μπορεί να φανταστεί, και έτσι η αποστολή και η επιβίωση της ομάδας μπαίνουν σε σοβαρό κίνδυνο.

Η ταινία-σινεφίλ έκπληξη που ανατρέπει τα κλισέ του γουέστερν, παρουσιάζοντας μια πόλη με το χαρακτηριστικό όνομα Λαμπρή Ελπίδα ως πατρίδα ενός εσμού επιθετικών και ηλίθιων ανδρών και βάζοντας απέναντί τους μια μικρή φυλή ερυθρόδερμων υπάνθρωπων. Ηλίθιοι και βίαιοι λοιπόν οι πιονέροι της Δύσης που οικοδόμησαν αυτή τη μεγάλη Χώρα, κτηνώδεις και βάρβαροι οι Ινδιάνοι. Έτσι μοχλός και καταλύτης της δράσης είναι η άσκηση εξουσίας μέσω της τυφλής βίας, είτε αυτή αφορά τη μικρή πόλη των πιονέρων είτε την άγρια φυλή των πρωτόγονων Ινδιάνων. Η μόνη που διασώζεται ηθικά και πνευματικά είναι η γυναίκα και υποτιθέμενο θύμα που αποδεικνύεται ότι ξέρει να κουμαντάρει πολύ καλύτερα από τους άνδρες μια μικρή κοινωνία σε κρίση, έχοντας θηλυκό μυαλό και γνώσεις Ιατρικής. Μια Χίλαρι ας πούμε της εποχής της...

Οι α λα Ταραντίνο διάλογοι, διαφωτιστικοί για το πολιτιστικό και ηθικό επίπεδο των πρωταγωνιστών περιπλανώμενων πιστολέρο αλλά χωρίς τις εξαντλητικές εξυπνάδες του μάστερ Κουέντιν, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ταινίας και είναι ποτισμένοι με άγριο σαρκασμό, μαύρο χιούμορ και υπόκωφη βία όπως και στις ταινίες των Κοέν τους οποίους έχει εμφανώς ως πρότυπο ο πρωτοεμφανιζόμενος δημιουργός. Και όταν εμφανίζονται οι Ινδιάνοι το γουέστερν δίνει τη θέση του στον Σχιζοφρενή με το πριόνι και η μαύρη σάτιρα κυριολεκτικά απογειώνεται. Το καστ άψογο αν και αγνώριστο κάτω από το μακιγιάζ, ιδιαίτερα ο Μάθιου Φοξ του Lost.

Έτσι λοιπόν κατακτήθηκε η Δύση, με βία και βλακεία. Αλλά και το πρωτόγονο παρελθόν της απέραντης χώρας δεν παρουσιάζεται με καμία διάθεση νοσταλγίας για τις χαμένες ιθαγενείς αξίες. Η ταινία κέρδισε, εκτός άλλων, τα Βραβεία Σκηνοθεσίας και Κριτικής στο Φεστιβάλ Sitges, αλλά και το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Gerardmer – δύο εμβληματικά φεστιβάλ για το Θρίλερ, παγκόσμιας εμβέλειας.

Διανομή: Weird Wave.

Στις αίθουσες από 21.07.16