Our Kind of Traitor – Ένας Προδότης ανάμεσά μας

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2

Είδος: Κατασκοπικό Θρίλερ   

Σκηνοθεσία: Susanna White

Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Naomie Harris, Damian Lewis, Stellan Skarsgård, Grigoriy Dobrygin, Khalid Abdalla, Saskia Reeves, Jeremy Northam, Rasha Bukvic, Mariya Fomina, Dolya Gavanski, Velibor Topic, Pawel Szajda, Alec Utgoff, Marek Oravec, Rosanna Beacock, Alicia von Rittberg, Mark Stanley, Mark Gatiss, Katia Elizarova και ο Carlos Acosta.

Υπόθεση: Ο Πέρι, καθηγητής Πανεπιστημίου και η Γκέιλ, δικηγόρος, είναι ένα ζευγάρι μεσοαστών Βρετανών που, προσπαθώντας να ξεπεράσει προβλήματα στο γάμο του, πηγαίνει  στο Μαρόκο για διακοπές. Εκεί θα γνωρίσουν τον πλούσιο Ρώσο Ντίμα με τον οποίο θα κάνουν παρέα. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι ο Ντίμα είναι μέλος της ρωσικής μαφίας και ότι προσέγγισε τον Πέρι με σκοπό να τον χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει απόρρητες πληροφορίες  στις  αγγλικές μυστικές υπηρεσίες. Το ανυποψίαστο ζευγάρι θα βρεθεί ξαφνικά στη μέση ενός διεθνούς παιχνιδιού με κατάσκοπους, μαφιόζους και διεφθαρμένους πολιτικούς. Ένας πράκτορας της MI6 που έχει τη δική του μυστική ατζέντα, τους αναγκάζει να συνεργαστούν μαζί του προκειμένου να καταφέρει να ξεσκεπάσει έναν διεφθαρμένο πολιτικό. Ο Πέρι και η Γκέιλ θα βρεθούν χωρίς τη θέληση τους από το Παρίσι στη Βιέννη και από εκεί στις Γαλλικές Άλπεις, προκειμένου να βοηθήσουν τον Ντίμα και την οικογένειά του και να βρουν έναν σύνδεσμο με την Βρετανική κυβέρνηση.

Το υλικό από το οποίο φτιάχτηκαν θρύλοι της κινηματογραφικής κατασκοπίας βρίσκεται εδώ, ανέπαφο και φρέσκο, κατευθείαν από τις σελίδες του τελευταίου βιβλίου του μάστερ του είδους Τζον Λε Καρέ που κυκλοφόρησε το 2010. Πρόκειται για το προτελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα που μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου καταπιάστηκε με τη διεθνή πολιτική σκηνή και την διαφθορά. Ο λόγος του παραμένει πάντα συναρπαστικός και η πρόζα του πλησιάζει πλέον τον Χίτσκοκ. Το πρόβλημα είναι ότι η οθόνη έχει κατακλυστεί τα τελευταία χρόνια από ιστορίες με διεφθαρμένους μαφιόζους (κατά προτίμηση Ρώσους) και το κοινό έχει μπουχτίσει από το θέμα. Θα πρέπει να είναι κανείς μεγάλος μάστορας για να ανανεώσει το ενδιαφέρον και να προσφέρει το κάτι παραπάνω που απαιτεί η μεγάλη οθόνη. Και η τηλεοπτική κυρίως σκηνοθέτης Σουζάνα Γουάιτ δε φαίνεται να το διαθέτει. Ευπρόσωπο, τηλεοπτικής λογικής, θέαμα με αρκετές συναρπαστικές κορυφώσεις αλλά και πολλές κοινοτοπίες πάσχει στην επιλογή του πρωταγωνιστικού ζεύγους. Ο Γιούαν Μακγκρέγκορ δεν καταφέρνει να πείσει ως άβουλος καθηγητής και δεν έχει καμία χημεία με την (πάντα επαρκή) Ναόμι Χάρις. Στους δεύτερους ρόλους ευτυχώς ο Ντέιμιαν Λιούις και ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ σώζουν την παρτίδα. Το νέο στοιχείο είναι η εισαγωγή της Κύπρου, ως πλυντηρίου ξεπλύματος χρήματος της Ρώσικης μαφίας και ως προθάλαμου για την άλωση του Σίτι. Ε ρε μεγαλεία η μεγαλόνησος! Το βιβλίο με τίτλο «Ένας προδότης στα μέτρα μας» κυκλοφορεί από το 2011 στις Εκδόσεις Bell.

Συμπερασματικά πάντως, στην εποχή του Τζέισον Μπορν και του Mission Impossible, θεάματα όπως αυτή η αξιοπρεπής κατά τα λοιπά ταινία, έχουν αρχίσει να γίνονται λίγο vintage. Το κοινό στα θερινά θα το απολαύσει πάντως.

Διανομή: Spentzos Film           

Στις αίθουσες από 21.07.16