A Bigger Splash – Κάτω από τον Ήλιο

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία - 2015

Διάρκεια: 124 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα   

Σκηνοθεσία: Luca Guadagnino

Πρωταγωνιστούν: Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson, Corrado Guzzanti, Aurore Clément, Lily McMenamy, Elena Bucci.

Υπόθεση: Η Μαριάν Λέιν, παγκοσμίως διάσημη ροκ ντίβα, έχει αποσυρθεί προσωρινά και αναρρώνει σε πλήρη αφωνία μετά από εγχείρηση στις φωνητικές χορδές της. Η ανάρρωση αυτή λαμβάνει χώρα στο ηφαιστειογενές νησί της Παντελερία, έξω από τη Σικελία, όπου η ψυχικά πληγωμένη ροκ θεά έχει νοικιάσει μια βίλα με τον σύντροφο της, επίσης καλλιτέχνη σε κρίση, τον ωραίο, αθλητικό αλλά πάσχοντα από κατάθλιψη Πολ. Στο ήσυχο τοπίο των διακοπών τους θα εισβάλει απρόσκλητος ο Χάρι, διάσημος μουσικός παραγωγός  και παλιός έρωτας της Μαριάν, που φτάνει στο νησί με την, κατά δήλωση, κόρη του Κρίστι. Δια της τριβής παράγεται θερμότης όμως και ενίοτε οδηγεί σε εκρήξεις που έχουν ολέθρια αποτελέσματα. 

Επιτομή του κινηματογραφικού art house από όπου και να την πιάσεις, η εκθαμβωτική σαν καλειδοσκόπιο ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο φωνάζει από μακριά τις αισθητικές επιρροές της. Ξεκινώντας από τον τίτλο η ταινία παραπέμπει στον κόσμο του David Hockney, του σημαντικότερου Pop Art Ευρωπαίου δημιουργού που δημιούργησε σχολή με τους μοντέρνους πίνακές του στα 60s με κεντρικό θέμα πισίνες. Η θεματολογία του Hockney με τα αστικά τοπία, τις βίλες, τις πισίνες και τα γυμνά κορμιά να βουτούν στα γαλάζια νερά τους, παραπέμπει στην κοινωνία της αφθονίας των 60s με τη μοντέρνα αισθητική να περικλείει το υπαρξιακό κενό των ηρώων του. Σ αυτό το κάδρο τοποθετεί την ταινία του ο Γκουαντανίνο. Αν και η ίντριγκα βασίζεται σε γενικές γραμμές στο κλασσικό φιλμ του Ζακ Ντερέ από το 1969 «Η Πισίνα» ο Ιταλός auteur μεταφέρει τους χαρακτήρες στο παράλληλο σύμπαν μιας ξεθυμασμένης πια ροκ κουλτούρας, ενός παραμορφωμένου jet set τα μέλη του οποίου βιώνουν το καθένα τη δική του φαντασίωση, όχι πάντα με ευχάριστο τρόπο, παρά τη δοξασία που θέλει τους ζάπλουτους σταρ να έχουν όλα τα προβλήματα λυμένα. Τίποτα δεν λύνεται όσο η απόρριψη, η ζήλια, ο φόβος του θανάτου και όλες οι υπαρξιακές ανασφάλειες μαζεμένες σέρνουν το χορό και κάνουν παιγνίδι όπως σ αυτό το λαμπερό και «καταραμένο» κουαρτέτο. 

Ο Γκουαντανίνο δηλώνει ότι επηρεάστηκε από το Ροσελίνι, τον Σκορσέζε και τον Τζόναθαν Ντεμ αλλά και τις ιστορίες της Πατρίσια Χάισμιθ και του Πολ Μπόουλς. Η επιρροή του Ροσελίνι είναι εμφανής τόσο στο τραχύ και γοητευτικό τοπίο της Παντελερία που τυλίγει απειλητικά τους ήρωες όσο και στη φιγούρα της Τίλντα Σουίντον που περιφέρεται σαν μεταλλαγμένη Ίνγκριντ Μπέργκμαν, διχασμένη ανάμεσα στο παρόν και το ένδοξο παρελθόν. Ο Σκορσέζε και ο Ντεμ προβάλλονται πάνω στις ροκ αποχρώσεις του σεναρίου, το πικρό χιούμορ και τη μανιακή φιγούρα του Ρέιφ Φάινς που δίνει ρέστα στο ρόλο του χαρισματικού αλλά τελικά σκοτεινού Χάρι (με ρούχα και χωρίς). Θα πρόσθετα στις επιρροές τον Αντονιόνι για τα τοπία, τον Νίκολας Ρεγκ για το μοντερνισμό στην αφήγηση και βέβαια τον Βισκόντι για το οπερατικό μεγαλείο της ροκ ηρωίδας (και όχι μόνο). 

Η εξαιρετική δουλειά στο soundtrack, τα κοστούμια και τα σκηνικά και το κοφτό και γρήγορο μοντάζ ενισχύουν αυτή την πολύ ιδιαίτερη ταινία που περιέχει άφθονο γυμνό, έντονο ερωτισμό και πολύ πάθος κάτω από τον καυτό ήλιο. Σ αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια σύνδεσης της ίντριγκας με τους πρόσφυγες που κατακλύζουν τη Μεσόγειο και θαλασσοπνίγονται στη Λαμπεντούζα, την Παντελερία και τα άλλα νησιά, σαν υπενθύμιση των αληθινών προβλημάτων της ανθρωπότητας, είναι το λιγότερο άστοχη.

Μια καυτή ταινία λοιπόν για τις καυτές καλοκαιρινές νύχτες, απευθύνεται πάντως σε πιο ψαγμένο σινεφίλ κοινό που θα εκτιμήσει περισσότερο τις μικρές αισθητικές και χιουμοριστικές λεπτομέρειες που κρύβει σε κάθε σκηνή σαν φιλμικές λιχουδιές ο Γκουαντανίνο. 

Διανομή: Seven Films & Spentzos Film                       

Στις αίθουσες από 04.08.16