Alaska – Storia d’amore

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία - 2015 

Διάρκεια: 125 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Δράμα   

Σκηνοθεσία: Claudio Cupellini

Πρωταγωνιστούν: Elio Germano, Astrid Bergès-Frisbey, Valerio Binasco, Paolo Pierobon, Elena Radonicich, Antoine Oppenheim, Pino Colizzi, Marco D'Amore, Roschdy Zem, Anastasia Vinogradova.

Υπόθεση: Ο Φάουστο και η Ναντίν συναντιούνται τυχαία, στην ταράτσα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Παρίσι. Ο Φάουστο είναι Ιταλός και παλεύει για την επιβίωση δουλεύοντας ως σερβιτόρος στο ξενοδοχείο. Κάθε μέρα, σερβίροντας ανθρώπους ευκατάστατους, έχει την αίσθηση πως είναι καταδικασμένος να βρίσκεται μονίμως στο περιθώριο και η φιλοδοξία του τον πνίγει. Από την άλλη, η 20χρονη Ναντίν είναι Γαλλίδα, πανέμορφη, φαινομενικά εύθραυστη αλλά αποφασισμένη να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Βρίσκεται στο ξενοδοχείο για να περάσει από casting για μανεκέν. Και οι δύο είναι χαρακτήρες μοναχικοί και εμμονικοί στην αναζήτηση της ευτυχίας. Η ερωτική έλξη που θα τους ενώσει, θα τους παρασύρει από την αρχή σε ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου.

Ο πρωτότυπος Ιταλικός τίτλος παραπέμπει σε ένα κοσμικό κλαμπ-όνειρο ζωής για τον φτωχό Ιταλό μετανάστη Φάουστο. Αυτό το «αμερικάνικο όνειρο» του πλούτου και της κοινωνικής ανόδου μέσα από το οποίο ο εμμονικός Φάουστο πραγματώνει το σκοπό της ζωής που επιθυμεί να αποκτήσει. Αυτό το ίδιο όνειρο φέρνει την καταστροφή στην προσγειωμένη στην πεζή πραγματικότητα Ναντίν καθώς στην πορεία της ιστορίας οι ρόλοι αντιστρέφονται και ο δρόμος προς την κόλαση επαληθεύεται για άλλη μια φορά ότι είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις.

Αυτή η κόλαση της ταινίας είναι εμπλουτισμένη με κάθε μελοδραματικό κλισέ που υπάρχει: αδικία, κοινωνική σκληρότητα, φυλακές, ατυχήματα, παραστρατήματα, πλούσιες αντροχωρίστρες, όλα περασμένα από το μεταμοντέρνο φίλτρο του Κλάουντιο Κουπελίνι. Το ευτύχημα όμως που ανεβάζει πολύ τον πήχη και το ενδιαφέρον της ταινίας είναι το υπέροχο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ιδιαίτερα ο Ιταλός πολυβραβευμένος σούπερσταρ Έλιο Τζερμάνο, άγνωστος δυστυχώς στη χώρα μας, που φθάνει τον Φάουστο σε ερμηνευτικά επίπεδα Ντε Νίρο στα νιάτα του. Αλλά και η πολυεθνικής καταγωγής και γαλλικής ανατροφής Άστριντ Μπερζέ-Φρίσμπι ήρθε για να μείνει. Απλά καθηλωτική από κάθε άποψη!

Δυνατό μελόδραμα για μια Ευρωπαϊκή γενιά, μεγαλωμένη σε ένα όλο και πιο εχθρικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, χωρίς προοπτικές, με ψυχισμό κατεστραμμένο και με το όνειρο του υλικού πλούτου να υποκαθιστά τις άδειες από αγάπη ψυχές. 

Διανομή: Rosebud 21              

Στις αίθουσες από 04.08.16