Marcelino Pan Y Vino – Το Θαύμα του Μαρσελίνο

Παραγωγή: Ισπανία/Ιταλία - 1955 

Διάρκεια: 91 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2

Είδος: Δράμα   

Σκηνοθεσία: Ladislao Vajda

Πρωταγωνιστούν: Pablito Calvo, Fernando Rey, Rafael Rivelles, Antonio Vico, Juan Calvo, José Marco Davó, Juanjo Menéndez.

Υπόθεση: Μετά την απελευθέρωση της Ισπανίας από το ζυγό των Γάλλων κατακτητών στις αρχές του 19ου αιώνα, τρεις φραγκισκανοί μοναχοί παίρνουν την άδεια από τον καλόκαρδο δήμαρχο μιας μικρής πόλης να οικοδομήσουν ένα μοναστήρι πάνω στα ερείπια ενός γειτονικού μεσαιωνικού κάστρου. Με τη βοήθεια των πιστών χωρικών το κάστρο ανοικοδομείται και οι μοναχοί γίνονται δώδεκα. Ένα πρωί βρίσκουν στην πόρτα του Μοναστηριού ένα εγκαταλειμμένο μωρό. Μη βρίσκοντας θετούς γονείς για να το δώσουν να μεγαλώσει, αποφασίζουν να το κρατήσουν παρά τους περιορισμούς του τάγματος και το βαφτίζουν Μαρσελίνο –προς τιμήν του Αγίου που γιόρταζε εκείνη τη μέρα. Το παιδί αποσπά το χρόνο τους σε σημείο που πολλές από τις αρμοδιότητές τους μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Μαρσελίνο είναι πια ένα γλυκό σκανταλιάρικο παιδί που είναι φανερό ότι του λείπει μια μητέρα αλλά και ένας φίλος και σύντροφος στο παιγνίδι. Έτσι εφευρίσκει τον Μανουέλ, ένα φανταστικό φίλο που γίνεται «σκιά» του, προβληματίζοντας έτσι τους αγαθούς μοναχούς και φέρνοντάς τους σε αντιπαράθεση με το νέο εχθρικό δήμαρχο που κάνει το παν για να τους διώξει. Έρχεται όμως η στιγμή που ο Μαρσελίνο παραβιάζει την απαγόρευση που του είχαν θέσει οι μοναχοί και εισβάλλει από περιέργεια στη σοφίτα του μοναστηριού. Οι μοναχοί αφού αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, παρακολουθούν το παιδί κι από εκεί και πέρα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους, ξετυλίγεται το «θαύμα του Μαρσελίνο». 

«’Αφετε τα παιδία ελθείν προς εμέ» είπε ο Χριστός κι αυτή η γλυκιά ασπρόμαυρη κινηματογραφική παραβολή υπήρξε άριστη εφαρμογή της ρήσης αυτής. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας «Μαρσελίνο» του συγγραφέα παιδικών ιστοριών Χοσέ Μαρία Σάντσεζ Σίλβα, που γράφτηκε το 1952 και του χάρισε παγκόσμια φήμη. Στην Φρανκική Ισπανία του 50 μια τέτοια ταινία που εμψύχωνε το εθνικό αλλά και το θρησκευτικό φρόνημα όχι μόνο δεν συνάντησε προβλήματα με την αυστηρή λογοκρισία της εποχής αλλά και αποτέλεσε βιτρίνα μιας υποτυπώδους βιομηχανίας που σιγά σιγά αποκτούσε τη φωνή της.

Και όμως καμία σχέση με τον αντιδραστικό σκοταδισμό δεν είχε αυτό το εξπρεσιονιστικά φωτογραφημένο και χαμηλότονα σκηνοθετημένο παραμύθι για την αθωότητα της παιδικής ψυχής και την ικανότητα της πίστης να ζωντανέψει την ελπίδα και να κάνει το Θαύμα.

Η ταινία διαπνέεται από έναν καλώς εννοούμενο χριστιανικό ουμανισμό αλλά και ένα οικουμενικό μήνυμα προς όλο το χριστεπώνυμο καθολικό ποίμνιο της εποχής της. Ο μικρός Μαρσελίνο που παίρνει από τη Θεία Χάρη το προσωνύμιο Pan Y Vino (Άρτος και Οίνος) μετουσιώνεται μέσω του θαύματος σε Θεία Κοινωνία για τους 12 Μοναχούς-Απόστολους αλλά και για όλο το λαό της Ισπανίας. Σίγουρα μια ταινία που ίσως να σάρκαζε σε ιδεολογικό επίπεδο ο, εξόριστος τότε στο Μεξικό, Λουίς Μπουνιουέλ αλλά δεν θα είχε τίποτε να της προσάψει στο καλλιτεχνικό πεδίο. Τεράστια και παγκόσμια η επιτυχία της, κύρια λόγω της χαρισματικής παρουσίας του μικρού Παμπλίτο Κάλβο αλλά και της αριστουργηματικής μουσικής του Πάμπλο Σοροζάμπαλ με το τραγούδι του Μαρσελίνο να γίνεται παγκόσμιο σουξέ. Ο μετέπειτα διάσημος σταρ Φερνάντο Ρέι, νεότατος εδώ, συμμετέχει σε ένα από τους ρόλους των μοναχών. 

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών, 1955                                                                       

Ασημένια άρκτος στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου, καλύτερης ταινίας, δεύτερου ρόλου από την Ένωση Σεναριογράφων Ισπανίας 

Διανομή: New Star                  

Θα προβάλλεται στο Θερινό Ζέφυρο από 11.08.16 καθημερινά στις 21:00