La Vache – Μια Αγελάδα στο Παρίσι

Παραγωγή: Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 91 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Κομεντί

Σκηνοθεσία: Mohamed Hamidi

Πρωταγωνιστούν: Fatsah Bouyahmed, Lambert Wilson, Jamel Debbouze, Hajar Masdouki, Fehd Benchemsi, Catherine Davenier, Abdellah Chakiri, Amal El Atrache, Miloud Khetib, Brigitte Guedj, Christian Ameri.

Υπόθεση: Ο Φατάχ, ένας φτωχός αγρότης που ζει σε ένα χωριό στην Αλγερία, έχει μάτια μόνο για την αγελάδα του τη Ζακλίν την οποία ονειρεύεται να πάει στο Παρίσι για να διαγωνιστεί στη διεθνή αγροτική έκθεση. Όταν επιτέλους καταφέρνει να λάβει την πολυαναμενόμενη πρόσκληση, με τη βοήθεια και τη στήριξη όλου του χωριού, φεύγει από την πατρίδα του για πρώτη φορά, παίρνει το φέρι-μποτ για τη Μασσαλία και διασχίζει όλη τη Γαλλία με τα πόδια για να φτάσει στον προορισμό του. Ο Φατάχ και η Ζακλίν θα συναντήσουν πολλούς ανθρώπους και θα περάσουν από πολλές περιπέτειες μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους…

Ο Φατάχ είναι ένας απλός αγρότης, ένας άνθρωπος του Αλλάχ αλλά μετριοπαθής, καλόκαρδος και αθώος σαν μικρό παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο. Ο σύγχρονος κόσμος πάλι, μουσουλμανικός και χριστιανικός μαζί, δεν είναι τόσο αθώος ούτε και παραδεισένιος. Δίπλα σ αυτόν τον κόσμο σήμερα όμως υπάρχει ένας άλλος παράλληλος, ηλεκτρονικός κόσμος, αυτός των social media. Και εναπόκειται σ αυτόν τον παράλληλο κόσμο να αναδειχθεί η σημασία του ταξιδιού του Φατάχ και η πραγματοποίηση του ονείρου του. Το ταξίδι του Φατάχ δεν είναι ένα απλό road trip, είναι ένα προσκύνημα στη Μέκκα του Δυτικού Πολιτισμού, στην οποία έρχεται να προσφέρει ότι πολυτιμότερο και ομορφότερο διαθέτει, την αγελάδα του που μάλιστα φέρει και απόλυτα Γαλλικό όνομα αφού η ράτσα της είναι γαλλικής καταγωγής. Και τα social media γίνονται το πεδίο ανάδειξης έως και παραμόρφωσης του σκοπού του αγαθού Φατάχ, με αποτέλεσμα πολλές και αστείες μέσα στην τραγικότητά τους περιπέτειες για τον συμπαθέστατο διοπτροφόρο ήρωα.

Ο πολιτισμός είναι λοιπόν ένα δούναι και λαβείν και ο σκηνοθέτης Μοχάμεντ Χαμίντι το γνωρίζει πολύ καλά αφού δηλώνει ως βασικές του επιρροές για την Αγελάδα το Straight Story του Ντέιβιντ Λιντς αλλά και την Αγελάδα και τον Κατάδικο με τον Φερναντέλ. Αυτά παίρνει, τα μετουσιώνει σε σοφία, καρτερία και αγάπη με όχημα τον αξιαγάπητο ήρωά του και τα επιστρέφει. Υπάρχει μια σύντομη σκηνή-κλειδί χωρίς διαλόγους στη μέση της ταινίας όπου ο Φατάχ μπαίνει σε μια έρημη εκκλησία στην εξοχή και μοιάζει να θαυμάζει την ιερότητα και τη γαλήνη του χώρου. Τι καλά και ιδανικά θα ήταν αν και ο πραγματικός κόσμος ήταν έτσι. Δυστυχώς για όλους μας η ανομολόγητη σύγκρουση πολιτισμών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετράει ήδη χιλιάδες αθώα θύματα.

Ας ευχηθούμε το πνεύμα αυτής της γλυκιάς και αξιαγάπητης Αγελάδας να επικρατήσει τελικά… 

Διανομή: Feelgood Entertainment                  

Στις αίθουσες από 11.08.16