Desde allá – Από μακριά

Παραγωγή: Βενεζουέλα/Μεξικό - 2015 

Διάρκεια: 93 λεπτά 

Βαθμολογία: * *  

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Lorenzo Vigas

Πρωταγωνιστούν: Alfredo Castro, Luis Silva, Jericó Montilla, Catherina Cardozo, Jorge Luis Bosque, Greymer Acosta, Auffer Camacho, Ivan Peña.

Υπόθεση: Ένας ευκατάστατος οδοντοτεχνίτης του Καράκας, ο μεσήλικας Αρμάντο, ψαρεύει νεαρούς που τους φέρνει στο διαμέρισμα του και τους πληρώνει για να τους κοιτά και να ικανοποιείται ερωτικά χωρίς να τους αγγίζει. Από μακριά. Επίσης από μακριά παρακολουθεί καθημερινά έναν ηλικιωμένο επιχειρηματία με τον οποίο φαίνεται να τον συνδέει ένα τραυματικό παρελθόν. Όταν μαζεύει από το δρόμο τον Έλντερ, η επαφή τους εξελίσσεται βίαια, αυτό όμως δεν αποθαρρύνει τον Αρμάντο. Ο Έλντερ, έχοντας ανάγκη τα χρήματα, συνεχίζει να επισκέπτεται τον Αρμάντο και έτσι δημιουργείται μια πιο μόνιμη προσωπική σχέση. Ο Αρμάντο όμως έχει τα σχέδιά του που την επισκιάζουν αν και ο Έλντερ τελικά θα δεχθεί να γίνει μέρος τους και να αποδείξει την αφοσίωση του.

Μια ασυνήθιστη ταινία από μια προβληματική χώρα που, λόγω θεματολογίας αλλά κυρίως λόγω της εγκεφαλικής της σύλληψης και της ψυχρής της εκτέλεσης, απευθύνεται κύρια στο σινεφίλ κοινό. Βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα στο περσινό φεστιβάλ Βενετίας, προφανώς λόγω της ολοκληρωμένης σκηνοθετικής προσέγγισης αυτής της δύσκολης σχέσης ανάμεσα σε δύο εντελώς αντίθετους από κάθε άποψη ανθρώπους αλλά και των εμφανών επιρροών από τον σκοτεινό κόσμο του Χάρολντ Πίντερ, διαθέτει ως κύριο ατού την εσωτερική και υπόκωφη ερμηνεία του διάσημου στη Λατινική Αμερική Χιλιανού σταρ Αλφρέδο Κάστρο στο ρόλο του Αρμάντο. Δραματουργικά πάντως το ομοφυλοφιλικό πλαίσιο της ιστορίας είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα αφού από τη μια την επιβαρύνει και με άλλες παραμέτρους που παραπλανούν το θεατή από την ουσία της πλοκής και από την άλλη προσδίδει μια ατμόσφαιρα διαστροφής εντελώς αναχρονιστική σήμερα, εκτός αν αυτός ήταν εξ αρχής ο σκοπός του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, πράγμα απίθανο. Από τη μέση και πέρα η ιστορία εξελίσσεται εντελώς ανατρεπτικά πέρα από κάθε προσδοκία και είναι βέβαιο ότι το σοκαριστικό φινάλε θα αφήσει άφωνο κάθε ανυποψίαστο θεατή. Στο τιμ των παραγωγών θα βρούμε τόσο τον σεναριογράφο του Ινιάριτου, Γκιγιέρμο Αριάγκα όσο και τον διάσημο Λατίνο σταρ Έντγκαρ Ραμίρεζ. Πολλοί διάσημοι μαζεμένοι για ένα απλό κινηματογραφικό ντεμπούτο… 

Διανομή: Seven Films 

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 11.08.16