Ο Alexander Payne επίτιμος δημότης Αιγιαλείας

Πανσέληνος του Αυγούστου! Μια νύχτα μαγική, γεμάτη κρασί, μουσική και πλούσια συναισθήματα στο υπαίθριο θέατρο του Αιγίου «Γιώργος Παππάς». Τιμώμενο πρόσωπο ο δις βραβευμένος με Oscar Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Alexander Payne, επί το ελληνικότερον Κωνσταντίνος Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. Στα πλαίσια της διοργάνωσης «Οινοξένεια 2016» που φέτος πραγματοποιείται στο Αίγιο από 17 έως 28 Αυγούστου από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. του Δήμου Αιγιαλείας, ο σπουδαίος δημιουργός που κατάγεται από το Αίγιο, μια πόλη που αγαπά πολύ και την επισκέπτεται κάθε χρόνο, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης, έχοντας στο πλευρό του τη νεαρή και λαμπερή σύζυγό του, την Αιγιώτισσα Μαρία Κοντού.

Ο Alexander Payne, απλός και προσιτός σε όλο τον κόσμο που έσπευσε να του εκφράσει τον θαυμασμό του, δεν παρέλειψε να δοκιμάσει τα κρασιά των 6 οινοποιείων του δικτύου «Οινοξένεια 2016», που προσφέρονταν στην είσοδο του υπαίθριου θεάτρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κας Μαρίας Τσουκαλά, η οποία μίλησε για τον ένδοξο συμπατριώτη μας αλλά και για τα εκλεκτά τοπικά κρασιά και τον καλωσόρισε λέγοντας μεταξύ άλλων «Με άρωμα και φιλοξενία Αιγιάλειας σε υποδεχόμαστε, Αλέξανδρε». Ακολούθησε μια παρουσίαση του αρχαίου μύθου της δημιουργίας της αμπέλου και της οινοποιείας, ενώ προβλήθηκε και το επίσημο trailer της διοργάνωσης με τίτλο «Ο Ερχομός», που δημιούργησε ο Αιγιώτης εικαστικός και μουσικός δρ. Βασίλης Ψαρράς. Στη συνέχεια, η εικαστικός Νάνσυ Χαριτωνίδου παρουσίασε την «Απρόσμενη» Αιγιάλεια, τις ομορφιές και τις εκπλήξεις που κρύβει, με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά από την κα Μαρία Διαμαντοπούλου.

Κατόπιν το «Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου» υπό την επιμέλεια του Σάκη Παπαδημητρίου, παρουσίασε γνωστά τραγούδια και διαχρονικές μουσικές που μετέφεραν άρωμα Ελλάδας στον διεθνή κινηματογράφο. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός μικρού αποσπάσματος από την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Alexander Payne «Sideways» (Πλαγίως), με έντονη αναφορά στα αμπέλια και τους ποιοτικούς οίνους.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον σκηνοθέτη και σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Αιγιαλείας κ. Παναγόπουλου. Ιδιαίτερα χαρούμενος, ο Alexander Payne μιλώντας στο κοινό, είπε με ενθουσιασμό στα ελληνικά: «Τι ωραίο φεγγάρι! Τι ωραία μουσική! Τι ωραίο βράδυ!». Η βραδιά έκλεισε με γευσιγνωσία εκλεκτών τοπικών οίνων και χαλαρή κουβέντα έως τα μεσάνυχτα!

Για περισσότερα σχετικά με την Οινοξένεια: www.dikepaigialeias.gr