Anime Nere – Σκοτεινές Ψυχές

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία - 2014 

Διάρκεια: 109 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Francesco Munzi

Πρωταγωνιστούν: Marco Leonardi, Peppino Mazzotta, Fabrizio Ferracane, Barbora Bobulova, Anna Ferruzzo, Giuseppe Fumo, Pasquale Romeo, Vito Facciolla, Aurora Quattrocchi.

Υπόθεση: Σε ένα ορεινό χωριό της Καλαβρίας ο Λουίτζι ζει με την οικογένειά του προσπαθώντας να συντηρήσει τη φάρμα που κληρονόμησε μαζί με τα δυο αδέλφια του από το δολοφονημένο πατέρα τους. Τα αδέλφια του ο Ρόκο και ο Λουτσιάνο ζουν άνετα στο Μιλάνο, κάνοντας μπίζνες για λογαριασμό της Καλαβρέζικης μαφίας, της Ντραγκέτα. Ο γιος του Λουίτζι, ο Λέο τρέφει λίγο σεβασμό για το μετρημένο τρόπο ζωής του πατέρα του, αντίθετα θαυμάζει τους δύο μαφιόζους θείους του και τον μεγαλοαστικό τρόπο ζωής τους. 'Οταν ο Λέο βάζει στο μάτι το τοπικό μπαρ μιας αντίπαλης οικογένειας, οι απερίσκεπτες κινήσεις του, αναμοχλεύουν μια θανατηφόρα βεντέτα τριών γενεών.

Δεν υπάρχει καμία λάμψη στην εγκληματική ζωή. Από το μισοερειπωμένο χωριό – παραδοσιακή βάση των οικογενειών της Μαφίας του Νότου μέχρι τα στριπτηζάδικα που ξοδεύουν τα λεφτά τους οι μαφιόζοι όλα παραπέμπουν σε ζωές ανθρώπων χωρίς ψυχή που τους τρέφει η ύλη, η εξουσία και τους ξεδιψάει τα αίμα σαν βαμπίρ σε οικογενειακές τελετουργίες. Ακόμα κι ο αξιοπρεπής μεγαλοαστός αδελφός που είναι παντρεμένος με μια ξένη που «δεν ανακατεύεται» ούτε θέλει να ξέρει πως χρηματοδοτείται ο πλούσιος τρόπος ζωής της, ακόμα κι αυτός ο γαλήνιος άρχοντας όταν επιστρέφει στο χωριό εντάσσεται αυτόματα στο φαύλο κύκλο της άσβεστης βεντέτας. Τραγικό πρόσωπο ο Λουίτζι που προσπαθεί με την χαμηλότονη συμπεριφορά του να σπάσει αυτό τον κύκλο του αίματος αλλά μάταια. Σφιχτοδεμένο και συναρπαστικό, είναι περισσότερο ένα πολυεπίπεδο υπαρξιακό δράμα παρά μια μαφιόζικη περιπέτεια με την παραδοσιακή έννοια.

Βραβευμένο από την Ιταλική Ακαδημία κινηματογράφου με 9 βραβεία David Di Donatello, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία και Καλύτερο Σενάριο. 

Διανομή: Neo Films     

Στις αίθουσες από 18.08.16