Η επανέκδοση ταιριάζει στο καλοκαίρι

Η επανέκδοση φοριέται το καλοκαίρι όπως το πένθος φοριέται από την Ηλέκτρα, στην κλασσική ταινία με την Κατίνα Παξινού, που έρχεται στις 8 του επόμενου μήνα στα θερινά από τη νέα εταιρεία διανομής Bibliotheque. Μόνο που φοριέται σαν αντίδοτο στο πένθος που έφερε η φετινή πανωλεθρία στα ταμεία για blockbusters, reboots και τα τοιαύτα.

Εκτός όμως από την παραπάνω εταιρεία αλλά και την παλαιότερη New Star που ούτως ή άλλως ειδικεύεται στο σινεμά ρεπερτορίου, φέτος κι άλλοι διανομείς έκαναν επανεκδόσεις ταινιών σε remastered κόπιες και στην πλειοψηφία τους δεν έχασαν: μεγάλη η επιτυχία του Νονού που γέμιζε αίθουσες τον περασμένο μήνα παρά την 3ωρη διάρκεια. Γιατί, μπορεί το καλοκαίρι να είναι πια προέκταση της σαιζόν με νέες κυρίως ταινίες να γεμίζουν τις οθόνες όμως τα θερινά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις επαναλήψεις παλιότερων ταινιών είτε κλασικών είτε ταινιών που θα ήθελαν να μπουν στο κλαμπ των κλασικών.

Αυτή τη βδομάδα ξεκίνησε η προβολή του θεαματικού «Τελευταίου Αυτοκράτορα» (βλέπε εδώ) αλλά και μιας παλιότερης επιτυχημένης μεταφοράς αστυνομικής περιπέτειας της Άγκαθα Κρίστι, το «Έγκλημα στο Νείλο».

Death On the Nile – Έγκλημα στο Νείλο (Βρετανία 1978, 140΄ Διανομή: Seven Films).

Σκηνοθεσία: John Guillermin. Με τους: Peter Ustinov, Angela Lansbury, Bette Davis, Maggie Smith, Jane Birkin, Mia Farrow, Jack Warden, Lois Chiles, George Kennedy, Olivia Hussey.

Ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρώ απολαμβάνει μια κρουαζιέρα στο Νείλο όταν μια νιόπαντρη νεαρή κληρονόμος βρίσκεται δολοφονημένη εν πλω. Θα καταφέρει ο διάσημος ντετέκτιβ να βρει το δολοφόνο πριν τελειώσει η κρουαζιέρα;

Διάσημο all-star cast, Oscar και BAFTA για τα κοστούμια του Άντονι Πάουελ και το υπέροχο κλίμα μυστηρίου που αναδίδουν τα βιβλία της βασίλισσας των αστυνομικών ιστοριών. Μεγάλη και διαχρονική εμπορική επιτυχία.  

 

Συνεχίζεται όμως και η προβολή άλλων ταινιών που άνοιξαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά!

Le jour se leve - Ξημερώνει (Γαλλία 1939, 93’  Διανομή: Filmtrade).

Σκηνοθεσία: Marcel Carne. Με τους: Jean Gabin, Arlety, Jules Berry.

Υπαρξιακό φιλμ νουάρ του μεσοπολέμου, ατμοσφαιρικό, απελπισμένο και απαγορευμένο από το κατοχικό καθεστώς του Βισύ. Η πρώτη γαλλική ταινία με χρήση flashback διηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν σε μια δολοφονία: ο Φρανσουά (Jean Gabin) δολοφονεί τον Βαλεντίν (Jules Berry) και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στην κορυφή ενός 5όροφου κτιρίου. Σε λίγο συγκεντρώνεται πλήθος και καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις που περικυκλώνουν το κτίριο και περιμένουν να ξημερώσει για να εφορμήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν εκεί. Η κόπια που προβάλλεται έχει αποκατασταθεί ψηφιακά και περιλαμβάνει και τις κομμένες από τη λογοκρισία της εποχής σκηνές.

Παρακάτω το trailer.

Under the Volcano– Κάτω από το Ηφαίστειο (Μεξικό/ΗΠΑ 1984, 112’  Διανομή: Bibliotheque).

Σκηνοθεσία: John Huston. Με τους: Albert Finney, Jacqueline Bisset, Anthony Andrews, Katy Jurado.

Από το κλασσικό μυθιστόρημα του Μάλκολμ Λόουρι ο μέγας Τζον Χιούστον έφτιαξε μια σπουδή πάνω στην αυτοκαταστροφική φύση του ανθρώπου, με τον φοβερό Άλμπερτ Φίνεϊ να υποδύεται έναν αλκοολικό Βρετανό πρόξενο στο Μεξικό του 1938. Θρυλική ταινία, υποψήφια για 2 Όσκαρ, ένα για τον Φίνεϊ και ένα για τη μουσική του Άλεξ Νορθ.

Babettes Gaestebud– Η Γιορτή της Μπαμπέτ (Δανία 1987, 102’  Διανομή: Bibliotheque).

Σκηνοθεσία: Gabriel Axel. Με τους: Stéphane Audran, Bodil Kjer, Birgitte Federspiel, Jarl Kulle.

Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες της δεκαετίας του 80 και από τις κορυφαίες από γαστρονομική άποψη, ανάγει ένα πλούσιο δείπνο σε ευχαριστήρια θυσία για το δώρο της ζωής και σε έκφραση χαράς για την ανθρώπινη ύπαρξη. Ένα μικρό αριστούργημα που τα πήρε όλα κι έφυγε: Oscar, Χρυσή Σφαίρα, Bafta, Οικουμενικό Καννών! Βασισμένο σε ένα βιβλίο της Κάρεν Μπλίξεν.

Προβάλλεται ακόμη το υπέροχο και συγκινητικό «Θαύμα του Μαρσελίνο» (* * * ½) (ανάλυση εδώ) αλλά και το παράξενο The Man Who Lies (* * * ½), το πρωτοποριακό για την εποχή του ψυχολογικό δράμα του Αλαίν Ρομπ Γκριγιέ που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (ανάλυση εδώ). Και οι δύο παραπάνω ταινίες θα προβάλλονται στην Αλκυονίδα καθημερινά στις 8 και στις 10 αντίστοιχα, εκτός Δευτέρας.

Το σκηνοθετικό έργο του Αλαίν Ρομπ Γκριγιέ θα παρουσιαστεί φέτος στο σύνολό του από τη New Star με επόμενη ταινία που θα προβληθεί τον Σεπτέμβριο, το διάσημο Trans-Europ-Express του 1966 που είχε απαγορευθεί για χρόνια από τη Βρετανική λογοκρισία λόγω σκηνών σαδισμού και φετιχισμού (τι να μας πουν πια κάτι τέτοια…) Το έργο του Αλαίν Ρομπ Γκριγιέ, γνωστού κυρίως για το σενάριο του Πέρσι στο Μαρίενμπαντ, μπορεί να θεωρηθεί δύσκολο και ανορθόδοξο για το σημερινό κοινό όμως δεν παύει να είναι μια συναρπαστική και γοητευτική αναζήτηση φιλμικής γλώσσας που ενδιαφέρει το ψαγμένο σινεφίλ κοινό.

Και βέβαια στις 8 του μήνα όπως είπαμε στην αρχή, το σινεφίλ αλλά και το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τη χολιγουντιανή μεταφορά του θεατρικού αριστουργήματος του Ευγένιου Ο Νιλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (1947) και να κάνει ίσως τις συγκρίσεις με το πρόσφατο ανέβασμα στο Εθνικό Θέατρο.