Jason Bourne

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ/Κίνα - 2016 

Διάρκεια: 123 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *  

Είδος: Περιπέτεια Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Paul Greengrass

Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones, Vincent Cassel, Julia Stiles, Riz Ahmed, Ato Essandoh, Scott Shepherd, Bill Camp, Vinzenz Kiefer, Stephen Kunken, Ben Stylianou,

Υπόθεση: Εννέα χρόνια μετά την ανάκτηση της μνήμης του και την εξαφάνισή του, ο πρώην ειδικός πράκτορας Τζέισον Μπορν ανακαλύπτεται από την πρώην συνεργάτιδά του Νίκι Πάρσονς και επιστρέφει με εκρηκτικό τρόπο στο προσκήνιο, σε ένα κόσμο πιο ασταθή από ποτέ, για να αποκαλύψει την αλήθεια για τη δολοφονία του πατέρα του και τη σχέση του με το πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ένα νέο πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί με μυστικές ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης και με σκοπό να ελέγχει την παγκόσμια τρομοκρατία μέσα από κάθε διαθέσιμο δίκτυο επικοινωνίας και κατ’ επέκταση όλα τα μέσα της νέας τεχνολογίας. Η CIA θα κάνει τα πάντα για να εξοντώσει τον Μπορν και να διασφαλίσει την επιτυχία αυτού του νέου προγράμματος.

Το 2002 γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον υπερκατάσκοπο Τζέισον Μπορν που έψαχνε εναγωνίως να μάθει ποιος είναι (The Bourne Identity). Το 2004 ο Τζέισον Μπορν επέστρεψε για να πάρει την εκδίκησή του, με τον Πολ Γκρίνγκρας να σκηνοθετεί, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νταγκ Λάιμαν (The Bourne Supremacy). Και το 2007 ο Τζέισον Μπορν θυμήθηκε τα πάντα κι αναγκάστηκε να χαθεί από την ενεργό δράση προκειμένου να μην τον σκοτώσουν… εκείνοι που τον δημιούργησαν!(The Bourne Ultimatum). Κατόπιν ο Τζέρεμι Ρένερ πρωταγωνίστησε σε ένα spin off, το Bourne Legacy, που κανένας δε θέλει να θυμάται.  Τώρα η ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος αναγκάζει τον Τζέισον Μπορν να βγει στην επιφάνεια και να προσπαθήσει να βρει ποιος σκότωσε τελικά τον πατέρα του και τον έκανε να καταταγεί εθελοντικά στο πειραματικό αυτό πρόγραμμα των Μυστικών Υπηρεσιών.

Μεγάλη μπουκιά φάε λέει η παροιμία και πρέπει να τη θυμίσουμε στον Ματ Ντέιμον και τον Πολ Γκρήνγκρας που είχαν δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι η σχέση τους με το franchise  του Μπορν είχε λήξει οριστικά. Όχι ότι μας χάλασε η επιστροφή τους, κάθε άλλο. Αυτό που μας χαλάει σε ένα κατά τα άλλα άψογα στημένο, συναρπαστικό και ιδεολογικά αιχμηρό θρίλερ είναι το γιατί. Όσο και να τρέχει πάνω κάτω ο Τζέισον, όσο και να συνωμοτούν τα μεγάλα αφεντικά των μυστικών υπηρεσιών να καταλάβουν ύπουλα και αθόρυβα το διαδίκτυο και τα social media, η ταινία δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Όσα λέει έχουν πάνω κάτω ειπωθεί ακόμα και στις ίδιες τις προηγούμενες ταινίες της σειράς ενώ η υποτιθέμενη συνομωσία που υφαίνεται κανέναν δεν εκπλήσσει στην υφήλιο (εκτός από κάτι χωριά στις μεσοδυτικές Πολιτείες και αν). Από την άλλη είναι πολλά αυτά που μπορούμε και πρέπει να κρατήσουμε: η αναμφισβήτητη αφηγηματική ικανότητα του Γκρήνγκρας, το ότι ο Ντέιμον παίζει το ρόλο στα δάχτυλα, η φοβερή φωτογραφία και το ξέφρενο μοντάζ που αναδεικνύει τις εξαιρετικές σκηνές καταδίωξης, η επιτυχημένη μεταμόρφωση της Τενερίφης σε πυρπολημένα Εξάρχεια, οι παράνομοι αγώνες μποξ στα Ελληνοαλβανικά σύνορα(!) και βέβαια το κορυφαίο asset  της ταινίας η παγερά μειλίχια ερμηνεία της Αλίσια Βικάντερ, κάθε εμφάνιση της οποίας προκαλεί ένα μείγμα απέχθειας, σαγήνης και φόβου, συνδυάζοντας το Μακιαβέλι με τις σύγχρονες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Η καλύτερη νέα Ευρωπαία ηθοποιός με απόσταση!

Συνολικά πάντως πρόκειται ίσως για το κορυφαίο πολιτικό θρίλερ της χρονιάς που το κοινό τίμησε δεόντως όπου έχει προβληθεί φέτος το καλοκαίρι. Και είναι κρίμα που η Αθήνα, όπου εξελίσσεται ολόκληρη η πρώτη πράξη της ταινίας, έχασε την ευκαιρία των γυρισμάτων και υποκαταστάθηκε από την Τενερίφη λόγω γραφειοκρατίας και φορολογίας. Ας προσέχαμε!

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 01.09.16