Camino a La Paz – Ο δρόμος για το Λα Παζ

Παραγωγή: Αργεντινή - 2015 

Διάρκεια: 92 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Δραματική κομεντί

Σκηνοθεσία: Francisco Varone

Πρωταγωνιστούν: Rodrigo De la Serna, Ernesto Suarez, Elisa Carricajo, Maria Canale, Marta Lubos.

Υπόθεση: Ο Σεμπαστιάν, νιόπαντρος και φανατικός του διασημότερου ροκ συγκροτήματος της Αργεντινής, των αειθαλών Vox Dei, μετακομίζει με τη γυναίκα του σε ένα σπίτι όπου το τηλέφωνο ανήκε σε εταιρεία μεταφορών. Όταν τα οικονομικά τους στενεύουν απότομα, ο Σεμπαστιάν αποφασίζει να δεχθεί τις κλήσεις που δέχεται κατά λάθος και να μετατρέψει το αυτοκίνητο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του, ένα Πεζώ 505, σε ταξί, παριστάνοντας τον οδηγό μεταφορικής εταιρείας. Μεταξύ των πελατών του είναι και ένας ηλικιωμένος Μουσουλμάνος ο Χαλίλ, που προτείνει στον Σεμπαστιάν να τον μεταφέρει στον αδελφό του στη Λα Παζ της Βολιβίας, τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμο. Ο Σεμπαστιάν αντιδρά αλλά τελικά δέχεται. Το ταξίδι που θα ξεκινήσουν θα τους φέρει αντιμέτωπους με πολλές αντιξοότητες, με την κακή υγεία του Χαλίλ αλλά και με τα όρια του εαυτού τους. Θα είναι ένα προσκύνημα για τον ηλικιωμένο και ένα μάθημα ζωής για τον νεαρό πρωταγωνιστή.

Εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον 38χρονο Φρανσίσκο Βαρόνε, μια ταινία δρόμου που αφήνει μια υπέροχη γλυκόπικρη αίσθηση ακόμα και αν διατηρεί κανείς επιφυλάξεις για το θρησκευτικό-ιδεολογικό περιεχόμενό της. Το πρώτο ασυνήθιστο στοιχείο είναι η εισαγωγή του μουσουλμανικού στοιχείου στη Λατινική Αμερική, ένα τόπο όπου το Ισλάμ είναι το τελευταίο που θα περίμενε κανείς να συναντήσει. Το δεύτερο είναι ο θεολογικός προβληματισμός του δημιουργού που τοποθετεί μαζί δύο ήρωες φαινομενικά ολότελα διαφορετικούς που όμως και οι δύο αναζητούν το ίχνος του Θεού. Ο μεγάλος στο προσκύνημα στη Μέκκα, ο μικρός στο άκουσμα των τραγουδιών των Vox Dei (Φωνή Θεού στα Λατινικά). Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι ο προορισμός τους είναι η Λα Παζ που θα πει ειρήνη. Ειρήνη λοιπόν, συναδέλφωση, ανοχή και αναζήτηση του Θείου.

Το ταξίδι έχει πολλά απρόοπτα, έχει συναντήσεις με παράξενους ανθρώπους, έχει πολλή συγκίνηση αλλά και πολύ μουσουλμανικό φολκλόρ (μέχρι παρεξήγησης). Αναμενόμενο βέβαια αφού ανάμεσα στους συμπαραγωγούς βρίσκεται και το Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Ντόχα (Κατάρ). Η εικόνα του ισλάμ που βγάζει η ταινία είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που έχουμε μάθει από τις τηλεοπτικές εικόνες της σφαγής και της βίας. Αυτό κάποιοι μπορεί να το πουν ανοχή στην πολυπολιτισμική διαφορά και άλλοι θρησκευτική προπαγάνδα. Πάντως η ταινία δεν χάνει πότε το ρυθμό της, είναι κατά διαστήματα πολύ αστεία και οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών άψογες. Τόσο ο διάσημος από τα Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας πολυβραβευμένος Λατίνος σταρ Ροδρίγο Ντε Λα Σέρνα όσο και ο καθιερωμένος στην Αργεντινή θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ερνέστο Σουάρεζ στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, δημιουργούν δύο πορτραίτα που μένουν αξέχαστα.

Η ταινία τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με χάλκινο Αλέξανδρο στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 01.09.16