Sing Street

Παραγωγή: Ιρλανδία/Βρετανία/ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 106 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Μουσική Κομεντί

Σκηνοθεσία: John Carney

Πρωταγωνιστούν: Ferdia Walsh-Peelo, Lucy Boynton, Kelly Thornton, Maria Doyle Kennedy, Jack Reynor, Aidan Gillen, Ian Kenny, Ben Carolan, Percy Chamburuka, Mark McKenna, Don Wycherley, Kian Murphy, Dolores Mullally, Marcella Plunkett.

Υπόθεση: Ιρλανδία 1985. Ο νεαρός Κόνορ, μεσαίο παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας του Δουβλίνου που περνάει οικονομικά ζόρια και βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, αναγκάζεται να αφήσει το ακριβό κολέγιό του και να γραφτεί στο δημόσιο Καθολικό σχολείο Synge Street. Εκεί, στριμωγμένος ανάμεσα στον αυστηρό διευθυντή Αδελφό Μπάξτερ και τους μικρούς τραμπούκους της αυλής, αρχίζει να κάνει παρέα με τον μικρό Μπεν και τον ερασιτέχνη μουσικό Ίμον. Για να εντυπωσιάσει την Ραφίνα, ένα ανεξάρτητο κορίτσι που του αρέσει πολύ, της λέει ότι ετοιμάζει βίντεο κλιπ με τη μπάντα του και την καλεί να πρωταγωνιστήσει. Έτσι γεννιέται ένα εφηβικό ροκ συγκρότημα που σταδιακά αποκτά τη δική του ταυτότητα και φήμη. Αλλά και ένα ειδύλλιο γεμάτο εφηβικά όνειρα. Το μέλλον είναι μπροστά τους…

Ο Ιρλανδός Τζον Κάρνεϊ, δημιουργός του Once και του Begin Again (υποψηφιότητα Oscar τραγουδιού το 2013) βάζει και πάλι κάτω τις εφηβικές αναμνήσεις του, την ευαισθησία του και τον κέλτικο ενθουσιασμό του και μας παραδίδει ένα νοσταλγικά αξιολάτρευτο πορτραίτο μιας χώρας και ενός λαού που δεν είχε χάσει την αισιοδοξία του και τη φαντασία του παρά την  οικονομική δυσπραγία που βίωνε στα μέσα της δεκαετίας του 80, τότε που το Λονδίνο φάνταζε σαν μοναδικός φάρος σωτηρίας για τους φιλόδοξους νέους Δουβλινέζους. Με μια κιθάρα, πολύ ταλέντο, όνειρα και μια αγάπη σαν οδηγό ο νεαρός Κόνορ που γίνεται ροκ περφόρμερ με το όνομα Κόσμο, μας παρασύρει στο Ιρλανδικό όνειρο μέσα από υπέροχα νέα τραγούδια σε στιλ vintage 80s στο γράψιμο των οποιων συνεργάστηκε και ο Κάρνεϊ. Ο νεοφερμένος στο σινεμά 16χρονος πρώην σοπράνο σε παιδική χορωδία Φέρντια Γουολς Πίλο είναι απλά μοναδικός στο ρόλο του Κόνορ ενώ ο εκκολαπτόμενος χολιγουντιανός σταρ Τζακ Ρέινορ στο ρόλο του μεγαλύτερου αδελφού και μέντορά του είναι απολαυστικός. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιρλανδικό σινεμά μας προσφέρει μια τέτοια ταινία. Ας μην ξεχνάμε τους Commitments του Άλαν Πάρκερ το 1991 που άφησαν εποχή. Όμως το σινεμά του Κάρνεϊ είναι ολότελα μοναδικό, συνδυάζοντας το ρεαλισμό της μίζερης καθημερινότητας με την φαντασία της υπέρβασής του μέσα από την μουσική δημιουργία και την τέχνη γενικότερα. Δεν αλλάζει τον κόσμο, όμως τον κάνει καλύτερο. Εξάλλου που θα βρει κανείς πιο φεύγα ρομαντικό φινάλε ταινίας αυτή την εποχή; Και πιο φρέσκο, δυναμικό soundtrack; Και έναν έφηβο υπερταλαντούχο πρωταγωνιστή που τολμά να ξεστομίσει τη φοβερή ατάκα « ποια γυναίκα να ερωτευθεί έναν άνδρα που ακούει Φιλ Κόλινς;»

Μια μοναδική ταινία για τους λάτρεις των 80s αλλά και για κάθε ρομαντική ψυχή που συνεχίζει να ονειρεύεται, ανεξαρτήτως ηλικίας και χώρας.

Διανομή: Spentzos Film

Στις αίθουσες από 01.09.16