Hands of Stone – Hands of Stone: Μαζί ως την κορυφή

Παραγωγή: Παναμάς/ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 111 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2

Είδος: Δραματική Βιογραφία

Σκηνοθεσία: Jonathan Jakubowicz

Πρωταγωνιστούν: Edgar Ramírez, Robert De Niro, Usher Raymond, Rubén Blades, Ana de Armas, Pedro Perez, Reg E. Cathey, John Turturro, Ellen Barkin, David Arosemena, Óscar Jaenada, Jurnee Smollett-Bell, Yancey Arias, Drena De Niro.

Υπόθεση: Στα τέλη του 60 ένα μικρό φτωχό αγόρι στην Πόλη του Παναμά που παίζει μποξ σε αυτοσχέδιους αγώνες του δρόμου ανακαλύπτεται από έναν προπονητή που αναλαμβάνει να τον κάνει μεγάλο πυγμάχο. Τα χρόνια περνάνε και ο μικρός Ρομπέρτο Ντουράν μεγαλώνει και αρχίζει να γίνεται διάσημος σε εθνικό επίπεδο. Στο κάδρο τότε εμφανίζεται ο θρυλικός προπονητής από τη Νέα Υόρκη Ρέι Αρσέλ, που αναλαμβάνει την καριέρα του Ρομπέρτο κάνοντάς τον να κερδίσει τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα και να θεωρείται ένας από τους καλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών.

Μια ακόμη βιογραφική ταινία από τον κόσμο της πυγμαχίας; Εκεί που λες όμως «το έχω ξαναδεί το έργο» κοντοστέκεσαι και παρατηρείς το σωστό ρυθμό της αφήγησης του σκηνοθέτη Τζόναθαν Γιακούμποβιτς (από τη Βενεζουέλα) και κυρίως την παθιασμένη ερμηνεία του Λατίνου σούπερσταρ Έντγκαρ Ραμίρεζ στο ρόλο του άξεστου αλλά επίμονου πυγμάχου. Στα χνάρια του Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο Οργισμένο Είδωλο, χωρίς βέβαια να φθάνει σε αυτό το επίπεδο, μπαίνει κυριολεκτικά στο σώμα και το βλέμμα του πυγμάχου και γίνεται Ντουράν, κάνοντας το θεατή να ξεχάσει ότι παρακολουθεί ερμηνεία. Ο γερασμένος εδώ Ντε Νίρο γίνεται μέντορας και πατέρας ερμηνεύοντας τον προπονητή πια, ίσως την πιο θρυλική φυσιογνωμία του Αμερικάνικου μποξ που είχε προβλέψει το άνοιγμα του αγωνίσματος στο πλατύ κοινό, ερχόμενος σε σύγκρουση με τους Νονούς της Νέας Υόρκης που το ήθελαν κλειστό και περιορισμένο στην πόλη τους. Η σχέση αυτή μεταξύ μέντορα και αθλητή αντανακλά και την ταραγμένη και άνιση σχέση των ΗΠΑ με τον Παναμά και τη Λατινική Αμερική γενικότερα με τις παλινωδίες για τη Διώρυγα, τη διαφορετική αθλητική νοοτροπία και τις κοινωνικές ανισότητες. Ενδιαφέρον και αρκετά πετυχημένο είναι και το πορτραίτο του πρωταθλητή Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ που ερμηνεύει ο τραγουδιστής Usher. Η ταινία παραμένει πιστή στα ιστορικά δεδομένα και βιογραφικά ενδιαφέρουσα και μάλλον θα ενθουσιάσει τους φίλους της πυγμαχίας με τους αγώνες που αναβιώνει. Οι υπόλοιποι θεατές μπορεί και να απολαύσουν τα διάσπαρτα στοιχεία Latin σαπουνόπερας την οποία θυμίζει η οικογενειακή ζωή του θρυλικού πυγμάχου. 

Και μερικά βιογραφικά στοιχεία

Ο Ρομπέρτο Ντουράν γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1951 στο φτωχικό Ελ Τσορίγιο του Παναμά. Ο πατέρας του, Αμερικανός πεζοναύτης που είχε μια περιστασιακή σχέση με την μητέρα του κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής του Παναμά, έφυγε από τη χώρα όταν ο Ρομπέρτο ήταν πολύ μικρός, αφήνοντας την οικογένεια στη φτώχεια και την ανέχεια. Ο Ντουράν έμαθε να παίζει μποξ σε μικρή ηλικία και έγινε επαγγελματίας στα 16 του, χάρη στο φυσικό του ταλέντο και το πάθος του για την κορυφή. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, γνώρισε τον διάσημο προπονητή Ρέι Αρσέλ, ο οποίος στην καριέρα του προπόνησε πάνω από 2 χιλιάδες αθλητές, κανένας από τους οποίους δεν τραυματίστηκε σοβαρά σε κανέναν αγώνα. Με την αυστηρή προπόνηση και τις μοναδικές μεθόδους του Αρσέλ , ο 21χρονος Ντουράν κέρδισε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο ελαφρών βαρών και έφτασε στην κορυφή που τόσα χρόνια ονειρευόταν. Η τάση του για δυνατά χτυπήματα και knockout νωρίς στον αγώνα τού έδωσαν το παρατσούκλι «Χέρια από Πέτρα».

Γρήγορα έγινε ένας από τους καλύτερους εν ενεργεία πυγμάχους και έφτασε στην πρώτη του αναμέτρηση με τον πρωταθλητή Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ, το 1980, με προσωπικό σκορ 71 νίκες έναντι 1 μόλις ήττας. Στις 20 Ιουνίου, 1980, σε ένα ματς 15 γύρων, ο Ρομπέρτο Ντουράν κέρδισε τον μέχρι τότε αήττητο πρωταθλητή Σούγκαρ Ρέιλ Λέοναρντ. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Ντουράν και ο Λέοναρντ ξανασυναντήθηκαν σε έναν αγώνα που έχει μείνει διαβόητος στην ιστορία του αθλήματος, αφού ο Ντουράν σταμάτησε κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη φράση «no más», δηλαδή «όχι άλλο». Ο Ντουράν έστρεψε την πλάτη στον αντίπαλό του και αποχώρησε, παραχωρώντας έτσι τον τίτλο του με τον πλέον αναπάντεχο και σοκαριστικό τρόπο, τον οποίο αρνείται μέχρι σήμερα να συζητήσει. Παρόλ’ αυτά, ο Ντουράν δεν ήταν έτοιμος να κρεμάσει τα γάντια του, αφήνοντας μια ήττα να είναι το τέλος της καριέρας του. Τρία χρόνια αργότερα, στα 32α γενέθλιά του, ο Ντουράν νίκησε τον 24χρονο Ντέιβι Μουρ, και ανέβηκε και πάλι στην κορυφή, διασώζοντας έτσι την υστεροφημία του. Σήμερα θεωρείται ένας από τους δέκα κορυφαίους πυγμάχους στην ιστορία, ενώ έχει μπει στo World Boxing Hall of Fame και το International Boxing Hall of Fame. Ζει στον Παναμά με την γυναίκα του, με την οποία έχει αποκτήσει 9 παιδιά κατά τη διάρκεια του 40χρονου γάμου τους. 

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 08.09.16