I Soliti Ignoti – Ο Κλέψας του Κλέψαντος (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Ιταλία - 1958 

Διάρκεια: 111 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * *

Είδος: Κωμωδία  

Σκηνοθεσία: Mario Monicelli

Πρωταγωνιστούν: Vittorio Gassman, Marcello Mastroianni, Totò, Renato Salvatori, Carlo Pisacane, Tiberio Murgia, Claudia Cardinale, Memmo Carotenuto, Rossana Rory, Carla Gravina.


Υπόθεση: Ένας μικροαπατεώνας της Ρώμης, ο Κόζιμο, συλλαμβάνεται επ’αυτοφώρω να κλέβει ένα αυτοκίνητο και κλείνεται στη φυλακή. Από κει ενημερώνει τη συμμορία του ότι ετοιμάζει ένα μεγάλο κόλπο για αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να απελευθερωθεί και να πάρει τη θέση του στη φυλακή ως ένοχος, κάποιος άλλος με λευκό ποινικό μητρώο. Καταλήγουν στον Πέπε ένα μποξέρ ο οποίος δέχεται να πάρει με αμοιβή τη θέση του Κόζιμο. Όμως ο εισαγγελέας έχει άλλη γνώμη και καταλήγουν και οι δύο στη φυλακή. Εκεί ο Κόζιμο εκμυστηρεύεται στον Πέπε το σχέδιο του αλλά και εκείνος του αποκαλύπτει ότι πήρε αναστολή και θα αποφυλακιστεί. Έξω από τη φυλακή, ο Πέπε αναλαμβάνει να οργανώσει το κόλπο με τους φίλους του Κόζιμο, βρίσκοντας και νέους συνεργούς. Όμως κανένα σχέδιο όσο καλά και να είναι οργανωμένο δεν έχει τα απρόοπτά του…

Μια θρυλική κωμωδία που πάντρεψε την τέχνη της Κομέντια Ντελ’ Άρτε με τον Ιταλικό νεορεαλισμό και δημιούργησε ολόκληρη κωμική σχολή. Το κωμικό μεγαλείο του «Πρίγκηπα» της Ιταλικής κωμωδίας Τοτό συναντιέται με τη γοητεία και το ταλέντο των Γκάσμαν,  Μαστρογιάνι και Σαλβατόρι και το αποτέλεσμα είναι μια αιχμηρή και ειρωνική ματιά στην μεταπολεμική εξαθλίωση ενός λαού μέσα από την ιστορία μιας παρέας απόκληρων και εκτός νόμου μικροαπατεώνων που έφτυναν τον κόρφο τους και μόνο στη σκέψη του «τίμιου μεροκάματου» και του καθημερινού μόχθου. Μόνιμα πεινασμένοι (για φαγητό αλλά και έρωτα) σαν τον Σεραφίνο των comics, μηχανεύονται τα πάντα προκειμένου να αποφύγουν την ένταξη σε οποιοδήποτε μηχανισμό παραγωγής ενώ στο φόντο των καταχθόνιων σχεδόν καρτουνίστικων σχεδίων τους η Ιταλία ζει την φρενήρη αστική της ανοικοδόμηση. Δυο κόσμοι παράλληλοι που συναντιούνται μόνο τυχαία σε μια στροφή του δρόμου.

58 χρόνια μετά τη δημιουργία της, η ταινία του Μονιτσέλι παραμένει ζωντανή και απολαυστική με ένα εκπληκτικό jazz soundtrack από τον Πιέρο Ουμιλιάνι. Υποψήφια για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και τεράστια διαχρονική εμπορική επιτυχία, γέννησε δύο sequel (το 1960 και το 1987) και δύο αμερικάνικα remake (το Crackers του Λουι Μαλ το 1984 και το Welcome to Collinwood των αδελφών Ρούσο το 2002). 

Και μερικά trivia

1.         «O Κλέψας του Κλέψαντος» αποτέλεσε την κύρια έμπνευση του Μπομπ Φόσσι για το μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «Big Deal» (1986). Όπως αργότερα παραδέχτηκε ο Φόσσι, κι άλλες παραγωγές του είναι εμπνευσμένες από άλλες ταινίες του ιταλικού σινεμά, όπως «Sweet Charity» από τις «Νύχτες της Καμπίρια» και «Nine» από το «8 ½» του Φελίνι.

2.         Η αρχική σκέψη του Μονιτσέλι ήταν να τιτλοφορήσει την ταινία του «Le Madame», μια χαρακτηριστική φράση της ιταλικής αργκό των αστυνομικών. Τελικά δεν επικράτησε.

3.         «Ο Κλέψας του Κλέψαντος» είναι η πρώτη από τις εννέα συνολικά συνεργασίες του Μονιτσέλι με τον Γκάσμαν.

4.         Το 2006, το περιοδικό Premiere την συμπεριέλαβε, έπειτα από σχετικά ψηφοφορία, στις «50 κορυφαίες κωμωδίες όλων των εποχών».

5.         Οι αρχικές αντιρρήσεις του παραγωγού Κριστάλντι για τον Γκάσμαν κάμφθηκαν όταν το ισχυρό μακιγιάζ και η ψεύτικη μύτη τον μετέτρεψαν σε «χαμένο» μποξέρ. Τον θεωρούσε πολύ όμορφο και κομψό γι’ αυτόν τον ρόλο.

Διανομή: Ama Films    

Θα προβάλλεται από 08.09.16 στις Αίθουσες ΑΣΤΥ και ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ (Παγκράτι).

Δεν υπάρχει διαθέσιμο trailer.