Demolition – Ξανά από την αρχή

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2015 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Jean-Marc Vallée

Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Naomi Watts, Chris Cooper, Judah Lewis, C.J. Wilson, Polly Draper, Malachy Cleary, Debra Monk.

Υπόθεση: Ένας επιτυχημένος χρηματιστής, ο Davis (Jake Gyllenhaal), προσπαθεί να συνέλθει από τον ξαφνικό θάνατο της νεαρής γυναίκας του σε τροχαίο. Ο πεθερός του (Chris Cooper), ιδιοκτήτης της επενδυτικής φίρμας στην οποία δουλεύει, συντετριμμένος και εκείνος αφοσιώνεται στη δουλειά και τον πιέζει να κάνει το ίδιο για να συνέλθει. Όμως ο Davis αισθάνεται κάτι μέσα του να έχει πεθάνει και αντιστέκεται. Τυχαία ξεκινάει μια αλληλογραφία με μια επιστολή παραπόνων προς την Karen (Naomi Watts), υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων μιας εταιρείας αυτόματων μηχανών πώλησης. Η αλληλογραφία αυτή εξελίσσεται σε  εξομολογητική και πολύ προσωπική εκ μέρους του Davis, ένα είδος άτυπης ψυχοθεραπείας. Μοιραία θα γνωριστούν από κοντά και με τη βοήθεια της Karen και του 14χρονου γιού της (Judah Lewis), ο Davis θα αρχίσει να συγκροτείται από την αρχή, αφού όμως πρώτα κατεδαφίσει τη ζωή που είχε χτίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή…

Όταν καταρρέει ξαφνικά ό,τι έχτισες στη ζωή, μπορείς να πάρεις μια μπουλντόζα για να κατεδαφίσεις κυριολεκτικά αυτό που απέμεινε; Αυτό κάνει ο Davis  στην πιο πρόσφατη ταινία του δημιουργού του Dallas Buyers Club. Και ποιος άλλος πιο ιδανικός για να αποδώσει τις λεπτές αποχρώσεις ενός χαρακτήρα στο μεταίχμιο κρίσιμων αποφάσεων ζωής από τον Jake Gyllenhaal που εδώ προσφέρει μια από τις σημαντικότερες ερμηνείες του μέχρι σήμερα. Γιατί η αντίδραση του χαρακτήρα που ερμηνεύει στην ταινία μπροστά στην απώλεια και το πένθος κάθε άλλο παρά κλασσική και αναμενόμενη είναι. Κυριολεκτικά γκρεμίζει το σύμπαν! Και αυτό πρέπει να γίνει πιστευτό και κατανοητό από το θεατή. Ένας μικρός άθλος που επιτελείται με τη βοήθεια από το εξαιρετικό σενάριο με τους ιδιαίτερα πολύπλοκους και ολοκληρωμένους χαρακτήρες που έχει πλάσει ο σεναριογράφος Bryan Sipe. Όπως λέει ο ίδιος, ο οποίος ως έφηβος δούλευε σε κατεδαφίσεις «ήταν μια ιδέα που με οδήγησε σε διάφορες αποκαλύψεις. Επεξεργαζόμουν πώς λειτουργεί η ζωή, για να συνειδητοποιήσεις κάτι που είναι περίπλοκο, όπως οι σχέσεις και η απώλεια, πρέπει να αποσυναρμολογήσεις τα πράγματα, να δεις τι τα ενώνει και μετά να τα ξαναβάλεις όλα μαζί και να τα κάνεις πιο δυνατά».

Βέβαια στην πραγματικότητα αυτό που ξεχαρβαλώνεται δεν επανέρχεται στην πρότερη μορφή αλλά ίσως αυτό να είναι και το ζητούμενο. Χτίζοντας μια απόλυτα βασισμένη στην ύλη ζωή, ο σοκαρισμένος Davis ξεκινά από την αποσυναρμολόγηση των υλικών πραγμάτων που τον περιβάλλουν για να βρει την ουσία της ύπαρξης. Αλλοίμονο όμως, τα άψυχα δεν αποκρίνονται και η ουσία ανακαλύπτεται τελικά αλλού. Στην παρηγοριά, τη συντροφικότητα αλλά και την κατανόηση του αγώνα του μικρού γιου της Karen να βρει τον εαυτό του και τη θέση του στον κόσμο. Και τελικά στην αγάπη, ανεξάρτητα αν είναι έρωτας, φιλία ή συγγένεια. Το ισορροπημένα γλυκόπικρο ύφος και η μαεστρία του σκηνοθέτη Ζαν Μαρκ Βαλέ στην καθοδήγηση των ηθοποιών δεν χρειάζονται συστάσεις. Έχει ήδη οδηγήσει 4 ηθοποιούς στην τελετή απονομής των Oscar, εκ των οποίων οι δύο έφυγαν νικητές. Αντιρρήσεις μπορεί να υπάρχουν για το σχετικά συμβατικό φινάλε, άδικο και παράταιρο για μια τόσο αντισυμβατική ταινία. Μέχρι εκεί όμως ο θεατής έχει απολαύσει μια από τις πιο πρωτότυπες ιστορίες της χρονιάς.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 15.09.16