Queen of Earth – Βασίλισσα της Γης

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2015 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Βαθμολογία: * *

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Alex Ross Perry

Πρωταγωνιστούν: Elisabeth Moss, Katherine Waterston, Patrick Fugit, Kentucker Audley, Keith Poulson, Kate Lyn Sheil, Craig Butta.

Υπόθεση: Η Κάθριν (η βραβευμένη Ελίζαμπεθ Μος του τηλεοπτικού «Mad Men») περνά μια σκοτεινή φάση ζωής: πρόσφατα έχασε τον πατέρα της, έναν διάσημο καλλιτέχνη του οποίου τις υποθέσεις διαχειριζόταν, αλλά και τον φίλο της Τζέιμς που την παράτησε. Αναζητώντας γαλήνη, πηγαίνει για λίγο στο εξοχικό της καλύτερής της φίλης, Βιρτζίνια (Κάθριν Γουότερστον), ένα φωτεινό σπίτι δίπλα σε μια λίμνη. Ωστόσο, όταν φτάνει εκεί, αποδεικνύεται πως της είναι αδύνατον να χαλαρώσει, καθώς την βασανίζουν οι αναμνήσεις των περσινών διακοπών με τον Τζέιμς. Εκτός από την Κάθριν όμως,  η Βιρτζίνια έχει καλέσει και τον Ριτς, έναν ντόπιο με τον οποίο φλερτάρει, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι πρώτες ρωγμές στη σχέση των δύο γυναικών και να βυθιστεί η Κάθριν σε μια δίνη ψευδαισθήσεων και τρέλας.

Σκιές από Μπέργκμαν και Πολάνσκι βαραίνουν την τέταρτη ταινία του νεαρού Άλεξ Ρος Πέρι που βασισμένος τόσο σε μια σειρά close up προσώπων όσο και στη μινιμαλιστική απεικόνιση γαλήνιων αλλά ανησυχητικών εξοχικών τοπίων, επιχειρεί να δώσει τη δική του «Persona» με ολίγη από «Αποστροφή», ρίχνοντας μια απόκοσμη έως αλλόκοτη ματιά στους δεσμούς της φιλίας και τις τρομακτικές συνέπειες της φθοράς μιας ιδιαίτερα πολύπλοκης σχέσης ανάμεσα σε δύο γυναίκες που σέρνουν πίσω τους τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν. Καλά όλα αυτά και καλή και η ερμηνευτική προσπάθεια της διάσημης τηλεοπτικής σταρ Ελίζαμπεθ Μος αλλά το όλο concept βγαίνει περισσότερο εγκεφαλικό και ψυχρό από όσο θα μπορούσε να γίνει ανεκτό και η επιτηδευμένη ατμόσφαιρα βγάζει λιγότερο suspense και περισσότερο art (με την κακή έννοια). Το soundtrack πάντως του Κίγκαν Ντεγουίτ εγγράφεται στα μεγάλα προτερήματα της ταινίας.

Η ταινία προβλήθηκε στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και είναι συμπαραγωγή της δικής μας Faliro House.

Διανομή: Neo Films

Στις αίθουσες από 15.09.16