Les héritiers – Μαθήματα Ζωής

Παραγωγή: Γαλλία - 2014 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * *

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Marie-Castille Mention-Schaar     

Πρωταγωνιστούν: Ariane Ascaride, Ahmed Dramé, Noémie Merlant, Geneviève Mnich, Stéphane Bak, Wendy Nieto, Aïmen Derriachi, Mohamed Seddiki, Naomi Amarger, Alicia Dadoun, Adrien Hurdubae, Raky Sall, Amine Lansari, Koro Dramé, Xavier Maly και ο Léon Zyguel.

Υπόθεση: Σε ένα λύκειο στα φτωχά προάστια του Παρισιού η ζωή κυλά με τα αναμενόμενα προβλήματα, πολυφυλετικές διαφορές και έλλειψη ενδιαφέροντος για τη μάθηση. Όταν όμως αναλαμβάνει την πιο προβληματική τάξη του σχολείου η αποφασιστική Άννα τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή. Βάζοντας ως μοναδικό σκοπό της να εμπνεύσει το ενδιαφέρον στα παιδιά να αφήσουν κατά μέρος την αδιαφορία και την παθητικότητα και να ασχοληθούν με κάτι που θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν σαν χαρακτήρες και άνθρωποι, τα πείθει να συμμετάσχουν σε ένα σχολικό διαγωνισμό παρουσίασης συλλογικής εργασίας για τη ζωή των παιδιών και των εφήβων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι αρχικές επιφυλάξεις, η αδιαφορία και ο ατομισμός, με την ακάματη υποστήριξη της Άννας, σταδιακά δίνουν τη θέση τους στη συμμετοχική εργασία, τον ενθουσιασμό και τελικά τη συνειδητοποίηση της χρησιμότητας του έργου που ανέλαβαν, πρώτα από όλα για τους εαυτούς τους.

Η υπέροχη πρωταγωνίστρια του «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» Αριάν Ασκαρίντ ως καθηγήτρια Άννα, δεν μαγνητίζει μόνο τους μαθητές του σχολείου με το αστραποβόλο βλέμμα της και τον ενθουσιασμό της για το λειτούργημα που επιτελεί αλλά κάθε θεατή που κυριολεκτικά κρέμεται από τα χείλη της γυρίζοντας πίσω στις αναμνήσεις από τα μαθητικά του χρόνια. Ενώ αρχικά η ταινία σε προδιαθέτει αρνητικά για μια ακόμη παρτίδα με προβληματικούς μαθητές μιας πολυφυλετικής και διασπασμένης κοινωνίας, όσο περνάει η ώρα και ξετυλίγεται το στόρι βυθίζεσαι όλο και περισσότερο στο όραμα της δημιουργού για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα περιλαμβάνει όσους είναι πρόθυμοι να παραμερίσουν τις εθνικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές διαφορές τους στη βάση μιας συνύπαρξης σε μια Ευρώπη όχι των πολυεθνικών και του μίσους αλλά της μνήμης και της συνέχειας του πολιτισμού της. Είναι συγκλονιστική η στιγμή που τα παιδιά «ρουφάνε» την αφήγηση ενός γηραιού πια επιζώντα από στρατόπεδο συγκέντρωσης και συνειδητοποιούν συγκινημένα το εύρος της καταστροφής που έφερε η ναζιστική λαίλαπα στις ψυχές και στις αξίες των ανθρώπων. Και κυρίως το γιατί είναι στο χέρι τους να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο με καμία δικαιολογία και μορφή. Είναι χαρακτηριστική στην ταινία η περίπτωση του Ολιβιέ που γίνεται Μπραχίμ και σταδιακά απομακρύνεται από την ομάδα. Ο λύκος παραφυλάει στη γωνία και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

Εξαιρετικό καδράρισμα και μοντάζ που συλλαμβάνουν και την παραμικρή έκφραση των προσώπων, ανάγλυφα πορτραίτα νέων ανθρώπων χαμένων ανάμεσα στον αναλφαβητισμό και την κατανάλωση, λεπτή σάτιρα των κακώς κειμένων της Γαλλικής εκπαίδευσης και πάνω από όλα μια από τις καλύτερες ερμηνείες σε ρόλο εκπαιδευτικού τα τελευταία χρόνια: Ένα ομαδικό πορτραίτο με μια Κυρία (με Κ κεφαλαίο).  

Διανομή: Seven Films   

Στις αίθουσες από 22.09.16.