The Magnificent Seven – Και οι 7 ήταν υπέροχοι

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 132 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Γουέστερν

Σκηνοθεσία: Antoine Fuqua

Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett, Peter Sarsgaard, Luke Grimes, Matt Bomer, Jonathan Joss, Cam Gigandet, Emil Beheshti, Alix Angelis.                          

Υπόθεση: Στην Άγρια Δύση του 1879, ο Bartholomew Bogue, ένας σκληρός και αδίστακτος μεγαλοιδιοκτήτης ορυχείων, καταδυναστεύει άγρια τους κατοίκους του κοντινού χωριού Rose Creek μέχρι που εισβάλει με τους μπράβους του ένα πρωί στην εκκλησία και αρχίζει τους πυροβολισμούς για να τους πείσει να του πουλήσουν τα κτήματά τους. Ανάμεσα στους τρομοκρατημένους κατοίκους  βρίσκεται και η Emma Cullen που αποφασίζει να αντιδράσει όταν εμφανίζεται στην πόλη ο Chisholm, ανώτερος δικαστικός υπάλληλος επιφορτισμένος με την εξόντωση καταζητούμενων. Η αποφασισμένη Emma του προτείνει να αναλάβει επί πληρωμή να προστατέψει την πόλη από τον Bogue. O σκληροτράχηλος Chisholm δέχεται και καταφέρνει να βρει έξη απόλυτα κατάλληλους μισθοφόρους για να ελευθερώσουν την πόλη από τον ζυγό του Bogue. Έναν κυνηγό επικηρυγμένων, ένα τζογαδόρο, έναν καταζητούμενο, έναν απόκληρο Ινδιάνο Κομάντσι και ένα παράξενο ντουέτο ενός άσσου στο σημάδι και ενός Κινέζου άσσου στα στιλέτα. Καθώς όλα προετοιμάζουν το έδαφος για την τελική σφοδρή σύγκρουση, αρχίζει να φαίνεται ότι η ετερόκλητη αυτή συμμορία δεν αγωνίζεται μόνο για χρήματα, αλλά για κάτι παραπάνω.

Μετά τη δυσάρεστη έκπληξη του Equalizer (από καλλιτεχνική άποψη τουλάχιστον) το ντουέτο Φουκουά και Γουόσινγκτον συνεργάζεται για τρίτη φορά, αυτή τη φορά με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Προσαρμόζοντας το κλασσικό γουέστερν του Τζον Στάρτζες στη σύγχρονη εποχή, το κάνουν πιο οικείο στο νεότερο κοινό, μετατρέποντας τις συμβάσεις του είδους σε μοντέρνα θεαματική χορογραφία βίας και τονίζοντας ταυτόχρονα τις χτυπητές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που βρίσκονταν από τότε στη βάση του American Dream.

Η ταινία του Φουκουά ξετυλίγει ράθυμα την ιστορία της σε υπέροχα φωτογραφημένα αγροτικά τοπία που έρχονται σε αντίθεση με τη βία και την καταπίεση της κοινωνίας που τα κατοικεί. Κάθε Παράδεισος όμως έχει τον Διάβολό του, όπως το Rose Creek έχει τον Bogue του. Απλοϊκή ίσως η αλληγορία αλλά δίνει το έναυσμα για μια ξέφρενη αντιπαράθεση μεταξύ των αμφιβόλου ηθικής φρουρών της νομιμότητας του χωριού και της στρατιάς μισθοφόρων του  σατανικού Bogue. Οι εκτεταμένες σκηνές μάχης περιέχουν το καλύτερο πιστολίδι που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε ταινία. Το soundtrack που αποτελεί την τελευταία ημιτελή δουλειά του αδικοχαμένου Τζέιμς Χόρνερ βρίσκεται στην κλασσική γραμμή των παλιών γουέστερν ενώ το κομμάτι που ακούγεται πάνω στους τίτλους τέλους, παρμένο από την ταινία του 1960, έχει χαρακτηρίσει μια ολόκληρη εποχή. Το μοντάζ αναδεικνύει τις πολυπρόσωπες σκηνές μαχών αλλά και το πιστολίδι που πάει σύννεφο! Το υπόλοιπο καστ είναι απόλυτα επιτυχημένο με επικεφαλής τον Κρις Πρατ που απολαμβάνει το ρόλο του τζογαδόρου δίνοντάς του την αύρα ενός Χάρισον Φορντ αλλά και τον ίθαν Χοκ στην 3η του συνεργασία με τον Φουκουά και τον Γουόσινγκτον.

Μπορεί το γουέστερν να μην είναι πια το δημοφιλέστερο κινηματογραφικό είδος αλλά αυτό το remake του Φουκουά προσφέρει μια νοσταλγική σινεφίλ ματιά στους κινηματογραφικούς θρύλους που θα ικανοποιήσει μεγάλη μερίδα του κοινού.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 22.09.16